Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2013 21:12 - Време за екскурзии - красотите на Будапеща, Виена и Братислава
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 5361 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 30.04.2013 19:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Една пролетна екскурзия с време почти лятно, която направих в трите европейски столици по маршрут: Кюстендил - Калотина - Ниш - Белград -Будапеща - Братислава - Виена и обратно. В този постинг искам да споделя моите впечатления от видяното в столицата на Унгария - Будапеща, известна като "Кралицата на Дунава", най-интересният и красив град на Унгария, състоящ се от 3 отделни градчета: Буда, Обуда и Пеща, слети в едно през 1873 г.
Направихме и панорамна разходка с кораб по р. Дунав, от където  се открива

image

впечатляваща гледка към красивата готическа сградата на парламента,  за чието построяване са използвани половин милион скъпоценни камъни и 50 кг. злато. Тя се  намира на площад Лайош Кошут и която заснех с моя фотоапарат, минахме под многобройните мостове по реката.
image

image

От Унгарският парламент, напред по вътрешните улички се стига до Площада на героите (Heroes Square или Hosok Tere), един от най-големите площади на Будапеща с богато историческо и политическо значение. Намира се в края на Андраши Авеню (Andrassy Avenue), близо до градския парк, където е забележителният замък Вайдахунят със съчетание от 4 архитектурни стила. С 47-тонния монолитен паметник, посветен на унгарските герои, Музея за изящни изкуства в ляво и Двореца на изкуствата в дясно, площада е невероятно възпоменание за повече от 1000 годишна история на Унгария. Инересно е да се види мемориалът "Милениум" със статуите на 7-те водачи на маджарските племена, както и статуята та Архангел Гаврил, свързана с легендата за създаването на Унгария. На заден план се издига двойна колонада със статуи на важни личности в унгарската история.

image

Атракциите на столицата не се изчерпват само с горните забележителности. Будапеща разполага с много прекрасни дестинации, които си заслужава да се видят и всяка една превъзхожда другата със своята красота и дизайн. Базиликата "Свети Стефан", Голямата синагога, многото музей, замъци, църкви и паркове, са достойни места за посещение. 

image

Една от големите забележителности е църквата на Дева Мария, или известна още като църквата Матиас (Matthias Church),   построена  през 1015 г. в римски стил според църковните канони. След завладянето на град Буда през 1541 г., османците я преустройват в основна джамия на града и варосват богато украсените стенописи по стените й. Въпреки че след турското изтласкване от страната през 1686 г. е бил направен опит за възстановяване на църквата в бароков стил, историческите данни показват, че работата е доста незадоволителна. В края на 19 век тя е била възстановена изцяло в готически стил и връща голяма част от предишното си величие.
image
 

image

Една от най-популярните и търсени туристически атракции в района е Бастиона на рибарите (Fishermen"s Bastion), от който се открива зашеметяваща панорамна гледка към целия град. Самата сграда е интригуваща смесица от нео-готическа, нео-римска и барокова архитектура. Неговите седем кули символизират седемте маджарски племена, които се установяват в Карпатския басейн през 896. 


image

image


Богатото културно наследство и историческо минало правят Будапеща една от най-атрактивните дестинации за туристи, както от Европа, така и от Северна Америка, а напоследък и от Азия

image

image

Допълнителна информация за Унгария и Будапеща можете да получите като кликнете върху съответния син линк по-долу.
Иде.ли- - Унгария
Будапеща - Информация, карта и забележителности в Будапеща - Насам Натам
Забележителности Будапеща Будапеща - trivago.bg
Будапеща - Информация, карта и забележителности в Будапеща - Насам Натам
Интересно и приятно, малко уморително, но си заслужава разглеждането на Будапеща. Вижте и няколко пклипа.










Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2618796
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930