Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2012 10:46 - Нова година по света
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2268 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 31.12.2012 11:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Как се посреща Нова година по света?
В края на всяка година и началото на всяка следваща, хората са изкушени от суеверията, а на особена почит са ритуалите за щастие и късмет. По Нова година из цял свят могат да се открият най-различни ритуали – всичките свързани с надеждата за по-добро бъдеще с повече пари, любов и щастие.

image

В Германия, например, е традиция да се подаряват розови марципанови прасенца и да се лее олово. Испанците са по-креативни: там всеки, който успее да сдъвче с всеки звън на камбаните по едно гроздово зърно, може да си пожелае нещо. Поради това в испанските супермаркети се продават пакети с по 12 гроздови зърна.

Необичайно приложение в Китай намира друг плод - мандарината, която неженените хвърлят в морето, надявайки се на любовно щастие през Новата година. Иначе китайците посрещат празника спокойно - с вечеря в семеен кръг или с приятели, без фойерверки.

В Япония в началото на Новата година задължително на масата трябва да има мочи - оризови кнедли, които също носят щастие и обещават дълъг живот. И в България потупването по гърба – сурвакането е част от ритуалите за Новата година - и на него се разчита да донесе здраве и богатство.

image

Не само храните, но и платовете играят определена роля в много държави по света при новогодишните ритуали. В Бразилия, например, Нова година се празнува задължително в бели одежди. Цветът на мира, на чистотата и на невинността гарантира успешния старт в новата година. По-малко невинно е това, което носят под горното облекло жените в Бразилия, Италия или Чили - там в празничната нощ бельото трябва да е червено - в знак на надежда за любов през следващата година.

В Гърция по Нова година се залага на игрите - на карти или на зарове, или пък в казиното. Който спечели, трябва да е щастлив през цялата година. А който загуби, може поне да се надява на щастие в любовта.

За разлика от западните църкви руската православна църква следва не Григорианския, а Юлианския календар - затова Коледа се празнува едва на 7 януари, а Нова година - на 13-ти. Който реши да прекара Новата година във Франция, не бива в никакъв случай да очаква буйни празненства и пъстри фойерверки. В повечето райони на страната новогодишната нощ преминава сравнително кротко. Много от французите просто се срещат с приятели или роднини на вечеря, набляга се на висшата кулинария и шампанското.

И във Великобритания няма традиция по къщите да се палят фойерверки на Нова година - техният ден е 5 ноември - денят, в който офицерът Гай Фокс се опитва да организира атентат срещу крал Якоб Първи. За сметка на това има големи организирани фойерверки - особено около огромното виенско колело край Темза, наречено "Окото на Лондон". Спектакълът се предава и на живо по телевизията.

image

В Италия, както вече стана дума, е задължително червеното бельо в новогодишната нощ - ако искате, разбира се, да бъдете щастливи и да имате успех. Затова в дните преди Нова година витрините на магазините "почервеняват" - от дантелените бикини до боксерките - всичко трябва да бъде червено. В центъра на трапезата обичайно е традиционният джолан с леща - смята се, че солидната храна ще донесе щастие в паричните въпроси.


image

И в Съединените щати, особено в южните, традиционно блюдо за празника е лещата - понеже зрънцата приличат донякъде на монети, трябва да донесат късмет и радости във финансов план. Има и райони, където се набляга на киселото зеле, а основното правило в първия ден от новата година е, че нищо не бива да напуска къщата, дори и боклукът. Който наруши правилото, е застрашен от нещастие.

Наздраве и весела и щастлива Нова година и в България!








Тагове:   обичаи,   нова,   година,   света,   посрещане,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602216
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031