Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2012 04:50 - Това трябва да се види
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 7582 Коментари: 2 Гласове:
22

Последна промяна: 04.11.2012 08:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Предлагам ви снимки и кратко описание на 33 от най-известните и интересни статуи на планетата, някои от които съм посетил. 
1. Статуята на Свободата (Statue of Liberty) е паметник, който се издига в пристанището на Ню Йорк. Медната статуя е подарък от Франция за Америка в края на 19 век в знак на приятелството между двете нации и бележи стогодишнината от Независимостта на Съединените американски щати. Скулптор на статуята е Фредерик Огюст Бартолди, а Густав Айфел, конструктора на Айфеловата кула, е проектирал вътрешната носеща конструкция. Статуята на свободата е един от най-популярните американски символи и като цяло олицетворява свободата и стремежа към нея. Статуята на Свободата, от 1886 г. до откриването на самолета, е била първия американски знак, който милиони емигранти са виждали, прекосявайки океана от Европа.

Монументът е висок 46,5 м. и е поставен върху платформа (55,5 м.) на Острова на Свободата в устието на река Хъдсън. На главата на женската фигура има 7-лъчева корона, символизираща 7-те морета и континенти. 25 прозорчета напомнят за съкровищата на света. Жената държи в дясната си ръка факла (а и американското знаме след 13 юни 1927), а в другата – Декларацията за независимостта от 4 юли 1776 г. Под нозете  са разкъсаните вериги на робството.

Изготвена по проект на Фредерик Огюст Бартолди, големината и е близка до тази на Родоския колос. Съществуват мнения, че скулпторът е използвал за модел лицето на майка си и тялото на възлюбената си.

image

2. Великденският остров, едно от най-уединените места на планетата, е известен с огромните си каменни статуи, или както още ги наричат Моаи. Те изобразяват човешки фигури и са с различнa височинa — от 1 до 9-11 метра. Броят им е около 900. Смята се, че каменните глави са създадени, за да бъдат увековечени обожествени племенни лидери
image

3.Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро 38 метровия монумент е изграден в стил Арт Деко на един от хълмовете в планината  
Корковадо  в периода 1922-1931 г. С времето той се превръща в символ на Рио и е неизменна част от силуета на града. 
image

4. Венера Милоска В парижкия Лувър се намира известната Венера Милоска - древногръцка статуя на богинята на любовта и красотата. Изработена е от пароски мрамор и е с височина 203 см. Датировката й е към 130-90 г. пр. н.е. Според експерти в оригинал тя е държала ябълка в лявата си ръка, но многобройните опити за реставрация са били безуспешни. 

image

5. Пикаещото момче в Брюксел Това е символа на белгийската столица и една от най-известните и забележителности. Точното време и обстоятелствата на създаването на фигурката, известна още като Манекен Пис, са неясни, но има няколко легенди, които стоят зад нея и най-популярната от тях е тази за херцог Годфри III в Льовен

image
6. Малката русалка в Копенхаген, Дания - Символът на града е замислен за изпълнение през 1909 г. от Карл Якобсен, сина на основателя на Карлсберг, който е бил очарован от балета по приказката на Ханс Андерсен. Бронзовата статуя, чиято височина е 1.25 метра, е открита на 23 август 1913 г, а нейн автор е скулптура Едвард Ериксен. Модел за главата на Малката русалка е примабалеританата на Кралския оперен и балетен театър - Елен Прайс, а за тялото е позирала самата съпруга на ваятела - Елин Ериксен. 

image

7. Давид на Микеланжело във Флоренция, Италия - Най-известната скулптура на Флоренция е направена от бял мрамор и е висока 4,10 метра. Ежегодно 1,3 милиона туристи идват тук, за да се възхитят на голото тяло на Давид.

image

8. Мислителят на Огюст Роден Множество версии на Мислителя на Огюст Роден са пръснати из музей по целия свят. Стотици хиляди хора се стичат, за да се насладят на скулптурите, но оригинала е един и той се намира в Музея на Роден в Париж. 

image
9. Статуята на Буда в Лушан - 128 метровата статуя на Буда в Лушан е най-високата в света. Тя е завършена през 2002 година и тежи 1000 тона. Образа на Буда Вайрочана е изграден от бронз и стои върху будисткия храм. 

image

10. Статуята на Буда в Камакура, Япония  Бронзовата статуя на Буда в храма Коток в Камакура, Япония е създаден през 13 век. Тя тежи 93 тона, но отвътре е куха и посетителите могат да влязат в нея. 

image

11. Свинкса в Газа, Египет Смята се, че известният сфинкс в Гиза е построен преди почти 5000 години. Това е една от най-старите и най-големи статуя в света. Защо и за кого тя е издигната - все още е мистерия. 

image
12. Статуята на Буда в Лешан, Китай  Навсякъде по света има издигнати статуи на Буда, но една от най-впечатляващите е тази в Лешан (Leshan). Гигантския образ е изсечен върху скала в южната част на Сичуан, Китай. Скулптурата е започната през 713 г. по времето на династия Тан и е завършена след почти век по-късно през 803 г. Височината и е 71 метра, а на широчина достига 28 метра.

image

13. Статуята на Линкълн във Вашингтон, САЩ Величествената фигура на седналия Ейбрахам Линкълн, която наблюдава посетителите на Мемориала Линкълн във Вашингтон, е изваяна от Даниел Честър. Статуята е висока 9,1 метра, като 5,8 метра е образа, а 3,4 метра е пиедестала. За направата и са използвани 28 блока от бял мрамор. 

image

14. Статуята на Шива в Санге, Непал Най-високата статуя на бог Шива се намира в Санге, граничен район между Бактапур и Каврепаланкок в Непал. Завършена преди няколко години, тя е направена от мед, цимент, стомана и цинк, и е една от първите съвременни забележителности в страната.

image
15. Статуята на Чингиз Хан в Уланбатор, Монголия  30 метрова статуя на основателя на монголската империя, издигнат на брега на река Туул. Изграден е от 250 тона стомана. В основата му има музей и ресторант. Статуята е заобиколена от лагер с 200 юрти.

image

16. Статуята на адмирал Нелсън в Лондон - Статуята на адмирал Хорацио Нелсън се извисява гордо върху 46 метрова гранитна колона на площад Трафалгар в Лондон и е заобиколена от четири бронзови лъва. Паметника е построен между 1840-43 г. и е израз  на триумфа на англичаните над французите, а също така отбелязва и смъртта на адмирала в битката при Трафалгар през 1805 г. Статуята е висока 5,5 метра. Горната част на колоната е украсена с бронзови барелефи, за чиято направа са изпозвани пленени френски оръдия.


image

17.Марк Аврелий на кон в Рим, Италия - Една от най-известните статуи в Рим - бронзовата скулптура на Марк Аврелий на кон, която в продължение на много стотици години краси площад "Капитолия". Същата е изобразена и на обратната страна на италианските евромонети от 0,50 цента. 

image
18.Паметникът на Петър Велики в Москва, Русия Тази статуя не веднъж е квалифицирана като една от най-грозните в света, но все пак ако сте в Москва си струва да й хвърлите един бърз поглед. Паметника на Петър Велики е нещо средно между творба на Тим Бъртън и филма Карибски Пирати. Тя е дело на противоречивия Зураб Церетели, чиято статуя на Колумб е отхвърляна нееднократно от САЩ.  

image

19. Маунт Ръшмор - Южна Дакота, САЩ  внушителен монумент, на който са изобразени 18-метрови скулпторни портрети на четирима американски президенти - Джордж Уошингтън, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахъм Линколн. Портретите са изваяни в скалите на
планината Ръшмор, Южна Дакота (САЩ) от скулптора Гатсън Борглум и помощта на 400 работници. Всяка година паметникът е посещаван от близо 2 млн. души.

image
20. Дискохвъргачът на Мирон в Лондон, АнглияХвърлячат на диск е известна, загубена гръцка творба – бронзова в оригинал. Завършена е около 460-450 година преди Христа. Известна е благодарение на много римски копия на оригинала. Както обикновенно в гръцките олимпийски игри, атлета е абсолютно гол.

image

21. Пиета на Микеланжело във Ватикана -Създадена от Микеланджело (1475-1564), Пиета изобразява Дева Мария държейки в нейните ръце своя син Исус Христос. Преди да направи тази статуя, Микеланджело не бил много известен скулптур. По това време той е бил в ранните си 20 години. За около 2 години от парче мрамор, Микеланджело създава една от най-красивите скулптури на всички времена.

image

22. Целувката на Роден в Париж, Франция Целувката е мраморна скулптура от 1889 година, създадена от френският скулптур Аугуст Родин (1840-1917). Историята и е много интересна. Показва италианската благородничка от 13 век Франческа, обезсмъртена от Данте в „Ад”, която се влюбва в по-младия брат на съпруга си Джовани Малатеста – Паоло, докато чете историята на Ланселот и Гуиневер. Двойката е открита и убива от съпруга на Франческа. На тази скулптура книгата може да се види в ръцете на Паоло. Устните на влюбените не се докосват в скулптурата, изобразяващи, че са изненадани и посрещат своя край без дори да се докоснат. Когато обаче критиците видяли творбата през 1889 година, предложили заглавието – Целувката.

image

23. Аполон Белведерски във Ватикана
Аполон Белведерски е римско мраморно копие на бронзовата статуя на древногръцкия скулптор Леохар (придворен скулптор на Александър Македонски, ок. 330—320 пр.н.е.).

Статуята е висока 2.24 м. и изобразява Аполон, древногръцкия бог на светлината, сина на Зевс и Лето, като младеж, стрелящ с лък. Бронзовата статуя на Леохар, е направена около 330 пр.н.е., но не се е съхранила. По повод датировката на мраморното римско копие, мненията на изследователите се различават. Стволът на дървото, който служи за опора на дясната ръка на Аполон, не е съществувал в бронзовия оригинал, но е допълнен в мраморното копие. Голяма част от дясната ръка и лявата китка са липсвали, но се допълнени към статуята от Джовани Монторсоли (1506-1563), ученик на Микеланджело.

Мраморната статуя е намерена между 1484 и 1492г. във вилата на Нерон в Антия, близо до Рим. При управлението на римския папа Юлий II, през 1506, статуята на Аполон е поставена в антиквария, построен от архитекта Донато Браманте в Белведере във Ватикана. Оттук идва и името й – Аполон Белведерски. Днес статуята може да бъде видяна в Музея на Ватикана.

image

24. Паметникът на откритията в Лисабон, Португалия посветен е на португалците, взели участие във Великите географски открития през 15-16 век. Разположен е край естуара на река Тежу, в квартала Санта Мария ди Белен, откъдето обикновено са потегляли корабите в онази епоха.

Паметникът на Откритията е построен през 1940 година по проект на архитекта Котинели Телмо и скулптора Леополду ди Алмейда. Той трябва да служи като временен фар по време на провеждано тогава международно изложение, но е запазен и след това. Тъй като първоначално е построен с нетрайни материали, през 1960 година, по повод 500-годишнината от смъртта на Енрике Мореплавателя, е изцяло реконструиран.

Централна част на паметника представлява стоманобетонна плоча с височина 52 м. и с формата на корабен нос. На тясната и страна, обърната към сушата, е изобразен меч, заемащ цялата височина на паметника. На срещуположната страна е разположена статуя на Енрике Мореплавателя, обърната с лице към реката. Зад него, от двете страни на централната плоча, се намират статуи на мореплаватели, картографи, хора на изкуството, учени, мисионери и други известни португалци, свързани с Великите географски открития.

25.Статуите в Петерхоф в Санк Петербург, Русия Музеят е основан през 1918 година. Това е бившата лятна резиденция на Петър Велики. Палати и златни фонтани от XVIII в. привличат туристите, които остават омаяни и от красотата на парковете. Пищни градини заобикалят огромната резиденция—музей, проектиран от френски, италиански, руски, холандски и немски архитекти.  Паркът се състои от долен и горен парк, фонтани, система от канали и басейни, ландшафт паркове. В музея има над 500 платна, над 100 скулптури, части от интериор и мебели

image

26. Умиращият гладиатор  в Рим , ИталияАнтичната статуя,  известна
като  „Умиращият гладиатор“ или според днес преобладаващото мнение„Умиращият гал“, представлява умиращ войн, който се опира на ръката си, докато главата му клюмва надолу, а краката му безсилно се отпускат на земята. Тази статуя е римско копие от бронзов гръцки оригинал, създаден около 230 пр.Хр., а височина 73 см. Днес скулптурата може да бъде видяна в Капитолийския музей (Musei Capitolini) в Рим.
image

27. Статуята на Гуанин, в Саная, Китай Също така известна като Гуан Ин, това е  четвъртата  най-висока статуя, която е основната атракция на зоната за културен туризъм Nanshan, намираща се  на южния бряг на провинция Хайнан в Китай. Тази удивителна бяла статуя се издига на височина от 108 метра, а в долния й край е разположен златен лотос, който служи за основа. Статуята на Буда има три страни. Погледът от едната му страна е към острова, а другите два - към Южнокитайско море. Строителството на конструкцията е отнело около шест години, като е финализирало през 2005

image

28. Аполон и Дафне в Рим, Италия Джовани Лоренцо Бернини е италиански скулптор и архитект от бароковия период. Той безспорно е един от най-големите скулптори на всички времена. Скулптурната група „Аполон и Дафне“ е един необикновен пример за това как мраморът може да бъде превърнат в нещо струящо и чезнещо, тъй като е представен онзи миг, когато Дафне се превръща в лаврово дърво.

Аполон е бог, както от древногръцката, така и от римската митология и религия. Той е братът-близнак на богинята на лова, съответно на Диана, в римската и на Артемида, в гръцката митология. Син е на Зевс и Лето. Аполон се счита за бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата. Той е предводител на музите. В изкуствата е представен като красив млад мъж, често с лира в ръка.

Възлюбената на Аполон – Дафне е известна главно с историята, разказана от Овидий в „Метаморфози“. Дафне дала обет за целомъдрие и безбрачие подобно на богинята Артемида. Аполон безумно се влюбил в нея, защото Ерос го уцелил с една от своите стрели, ядосан на Аполон, че му се присмива. Аполон преследвал Дафне и тя, уморена от бягането, се обърнала за помощ към своя баща Пеней да промени облика и, за да се спаси от Аполон. Боговете я превърнали в лаврово дърво. Дафне е изобразена точно в процес на дендринирането си – пръстите на краката й се впиват в земята и някои са вече корени, а пръстите на ръцете се превъщат в клонки и обкичват с листа – невероятно е как с мрамор е изразен процес и такава динамика. Днес „Аполон и Дафне“ се намира в Галерия Боргезе в Рим.

image

29. Родина мат във Волгоград
„Родината-майка зове“ (на рускиРодина-мать зовёт!), наречена още просто„Родината-майка“ е статуя на хълмаМамаев курганВолгоградРусия, която е и военен паметник на повратната за хода наВтората световна война битка при Сталинград, водена от юли 1942 до февруари 1943 г. Около статуята е издигнат мемориален комплекс. Когато паметникът е завършен през 1967 г., той представлява най-високата скулптура в света с височина от 85 метра от върха на меча до върха на плинта (основата). Самата фигура е 52 метра, а мечът е дълъг 33 метра и тежи 14 тона. Цялата статуя тежи приблизително 8 хиляди тона (7 900 т без основата[1]), от които 5 500 тона са бетон, а останалите 2 400 са метал. Самата основа е висока само 2 метра. 200 стъпала, символизиращи всичките 200 дни на битката при Сталинград, водят от началото на хълма до билото и до самия паметник.

image

30. Статуи на императорите Ян / Иан/ и Хуан в Китай -  106 метра височина и е завършена през 2007 г.Това са скулптурите на първите два китайски императора, а изграждането им е продължило 20 години. Счита се , че тези статуи олицетворяват политиката и икономиката на Китай.

image

31. Статуята на синьор Муруган в Гомбак, Малайзия - 43 м. височина, като изкачването до статуята е по 272 -те стъпала, а около статуята могат да се видят множество маймуни, които не са опасни за посетителите.
image

32. Нотр дам дю Сакре кьор в Мас Релиер, франция - статуята е с височина 33 м. и е построена през 1941 г. - работа на отец Томас. Статуята изибразява Дева Мария с  Исус Христос и е място за поклонение, имащо лечебна сила.

image

33.Статуята Тхирувалювар в Тамил Хадю, Индия - височина 41 м., без пиедестала е 29 м. и е изградена през 2000 год.

imageimage

Смятам, че ви беше интересно да разгледате някои от по-известните статуи по света. Всеки може да даде примери за още много такива, но и без това постинга стана доста дълъг. 









Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. toninabog - поздрави!
03.11.2012 17:37
Наистина ми беше интересно!
цитирай
2. shaffi - повече от
07.11.2012 20:46
интересно, браво на този, който успее да посети вс тези чудеса!поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2615954
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930