Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2012 04:48 - А бяхте ли това лято в Атрани?
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1980 Коментари: 0 Гласове:
13



 Атрани , Италия - рибарско селище, намиращо се между отвестни скали и тюркоазено кристално море, близо до Долината на Дракона. Това е, не само лятнага резиденция на много благороднически фамилии, но и любимо място на  туристи, търсещи все още спокойно и живописно място. Със своят непромен сложен лабиринт от криволичещи улички, красиви къщи с балкони, обсипани с цветя,  живописен плаж и население около 1000 души, градчето си е добило славата на едно от най-живописните  миниатюрни градчета на италианското крайбрежие.
image

image

Той отстои на около 230 км от столицата Рим и на едва 700 м. от популярнaта туристическа дестинация Амалфи, но се радва на също толкова жив интерес като тях. Малкият плаж е доминиран от величествени каменни арки, върху които сякаш се крепи целият град. Традиционните къщички започват от плажа на
Атрани(откъдето е и главният вход на града) и се разстилат нагоре по планинските склонове, обгърнати от свежия аромат на лимонови тераси и китната зеленина на росни градини. Тесните улички с изящни сводове и пищни арки са озарени от белотата на варосаните фасади, а светлините на рибарските лодки придават едно очарователно и романтично сияние на крайбрежната ивица в късните часове. 
image

image
image

Сърцето на града е площадът Умберто I, където най-ясно можете да опознаете местните обичаи и културни навици.  Наподобяващ обширен вътрешен двор, изпълнен с множество традиционни заведения, китни балкони и красиви арки отворени към морето, социалният център на града е доминиран от една от най-емблематичните местни сгради –църквата „Сан Салваторе“ със своята семпла  каменна чешма.  За съжаление днес тя не е отворена за посещение и единственото й предназначение е да краси площада с великолепната си часовникова кула и някак странно етажираното й разположение сред заобикалящите я сгради. 

Църквата е построена през 940 г., а главната порта е изработена в Константинопол през 1087 г.. И въпреки че във времето е претърпяла няколко значителни архитектурни промени, тя винаги се е ползвала с особена почит от цялото общество на някогашната Република Амалфи, защото в нея се провеждали коронациите на херцозите.  В града има още 6 религиозни храма / църквата "Света Мария дел Бандо" с орган от 18 век, църквата "Св. Микеле Фиори ле Мура" от 12 в.,старата църква "Кармин", Франциският манастир и др./.

Друга изключително емблематична сграда за Атрани е  
катедралата  „Света Мария Магдалена“, издигната през 1274 г. в знак на благодарност от местните жители към Мария Магдалена, че ги е освободила от сарацинските гарнизони. За разлика от църквата „Сан Салваторе“ този храм е много по-пищен и просторно разгърнат и също се е използвал за  тържествени церемонии.  Фасадата е в южноиталиански бароков стил с два бронзови портала, а куполът и камбанарията му днес са символ на града. Можете още да посетите пещерата Масаниело, Пещерата на светиите, с украсени стени във византийски стил, изобразяващи 4-ма евенгелисти. В зелен фон е войн "Св. Георги".
image

image

В близост до Атрани са курортните селища Равело, Скала и Амарфи, също толкова екзотични , както и Атрани.
Както казва Цвети Тошева, "посещението на Атрани ще ви накара да се влюбите в града от пръв поглед - заради разположението му, заради излъчването му, заради цялостната му атмосфера. Тук постоянно се случва нещо и сякаш животът не спира да тече – на плажа, в заведенията, по улиците".














Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2621890
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930