Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2012 19:17 - Кюстендил - Кавала - о-в Тасос
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 4248 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 08.10.2012 07:05


 Една близка дестинация, бърза за реализиране и сравнително евтина. Пътят е много добър, а фериботната връзка регулярна.

Кавала (Καβάλα - гр., Kavala - англ.) е вторият по големина град /64 000 души/ в Северна Гърция и е столица на префектурата Кавала. Намира се на залива Кавала, срещу остров Тасос.

Кавала е основан от колонисти от о.Тасос през VI в.пр.Хр. През времето града се е разраствал и в момента е най-голямото пристанище в областта Западна МакедонияГърция. Много добре е развита търговията с тютюн.

Първото, което трябва да посетите, е средновековната крепост, разположена на хълма в града. Укрепленията на Кавала са много добре запазени, и се виждат чудесно от крайбрежната ивица. Може да посетите и къщата на Мехмет Али (основател на династията, която управлява Египет до 1952 г., роден в Кавала), която е превърната в музей. В града се организира и един от най-големите етнически фестивали – международния фестивал Космополис.

image

Ето описание на по-големите забележителности на Кавала.
Крепостта на Кавала
Намира се на 15-20 минути пеша над пристанището. Вход: 2 евро. Работно време: 1 април-31 октомври oт 8:30 до 21:00 часа; 1 ноември - 31 март от 8:30 до 16:00 часа.

Акведуктът Камарес
Построен е между 1520 и 1566 г. от османския султан Сюлейман Великолепни. Намира се в стария квартал Панагия.

Къщата-музей на Мехмет Али
Мехмет Али е основал династията, която управлява Египет до 1952 г. и е роден в Кавала. Къщата му е превърната в музей.
Археологическия музей
Вход: 2 евро. Работно време: вторник-петък 8:00 - 19:00 часа, уикенд 8:00 - 14:30 часа. Адрес: 17, Erythrou Stavrou St.

Музей на восъчните фигури
Срещнете се с най-популярните гръцки и световни лица, сред които Майкъл Джексън, Мадона, Андреас Папандреу и др. Работно време: септември-май 10:00 - 18:00 часа; юни-август 9:00 - 17:00 часа. Без почивен ден. Вход: 6 евро. Адрес: Kipia, 641 00 Eleftheroup

Античният театър във Филипи
Намира се в основата на източната стена на град Филипи и е много добре запазен. Всяко лято на него се провежда Фестивалът във Филипи с театрални и музикални изпълнения.

Плажове

Рапсани е общински плаж със син флаг, намира се близо до центъра на града.Перияли се намира на 2 км от центъра на града, край източния вход на Кавала.Палио е всъщност съвкупност от плажове, разделени от скали. Сравнително спокоен е и е подходящ за семейства. Аммолофои обикновено е пълен с млади хора и е може би най-популярният плаж в Кавала. Дълъг е около 1,5 км, широк е и има естествени дюни.

Неа Ираклица е луксозен плаж в курортната част на Кавала, пълен с хотели и заведения. Оживлението не секва и през нощта.Тоска се намира в покрайнините на Кавала и е част от хотелски комплекс "Тоска", поради което има малък вход. На плажоветеБатис и Каламица има възможност за водни спортове.

image

image

Тасос (Θάσος, Thasos) е екзотичен гръцки остров в северно Егейско море /население 16000 души/. Красивата природа, кристалната вода, чистите плажове и съхранените гръцки традиции превръщат острова в желана дестинация, както за спокойна, така и за активна ваканция. Близостта му до континента (делят ги едва 7 км) е причина да е предпочитан за уикенд почивки. Той е и най-близкият гръцки остров до България, потънал в зеленина и маслинови гори /над 1 милион маслинови дървета/ и произвеждащ най-хубавия студено пресован зехтин.
От Кавала до о-в Тасос се пътува около 2 часа с ферибот или само за 45 мин. с кораб с подводни криле. От гр. Керамоти е най-красивата, най-евтината и най-бърза фериботна връзка /30 мин./. Цената на човек с ферибот Кавала - Тасос  е 3,5 евро за възрастни и около 20 евро за  лека кола в зависимост от компанията, а фериботите са през час.

Наблюдаван отдалече, Тасос прилича на потънала в морето планина, покрита със средиземноморски борове, кипариси и вечнозелени храсти. В крайбрежните градини се отглеждат маслини, смокини, нарове.

За богатата история на града свидетелстват археологически находки из целия остров. Град Лименас(на гръцки старото й име е било Тасос) - най-големият град на острова, е разположен в потънал в зеленина живописен залив, интересен е и археологическият музей в града, където могат да се видят предмети от VII век пр. Хр. до началото на миналия век. В Стария град се намират светилищата на Артемида и Дионисий, а на хълма са разположени Античният театър, Акрополът и храмът на Атина.

Друга интересна дестинация е старата столица на острова - Панагия. Разходката из тесните улички покрай белосаните и покрити с каменни плочи вместо с керемиди къщурки е истинско пътуване във времето. Интересни забележителности са местната църква и Пещерата на дракона.

Забележителности:

Лименас (Limenas) е столицата и основното пристанище на остров Тасос. Населението на града е около 2000 жители. Често е наричан град Тасос. В миналото Лименас е бил село, което бавно се е превърнало в прекрасен курорт. Било е мръсно и шумно, а днес градът надминава всички очаквания – чист, тих, с огромно пристанище. Над Лименас има прочути римски руини, но трябва да сте във форма за да можете да изкачите стръмния склон.

Теологос

В музея в планинското село Теологос ще видите напълно възстановено жилището на бившия кмет на остров Тасос - Хадзигеоргиу, който е бил инициатор на въстанието срещу османците през 1821 г. В музея са изложени предмети от миналото на острова. Вход: 3 евро. Работно време: 10:00 - 20:00 часа.

Манастири

Манастирът "Архангелу" е построен директно върху скалите, надвиснали над морето, по пътя към Алики. Обителта е клон на атонския манастир Филотеу. На третия ден на Великден в манастира има тържества. Не можете да влезете с непокрити рамене и поли и панталони над коленете. Не можете да снимате.

Манастирът "Панагиас" се намира по пътя за Мариес и в него живеят само един или двама монаси.

Манастирът "Свети Пантелеймон" се намира във вътрешността на острова, в близост до Казавити.

Дворецът в Кастро

Причината селцето Кастро и жителите му да са пощадени от пиратски нападения през столетията е, че не се вижда отдалече, тъй като е скрито в планинските масиви. Името му произлиза от двореца, издигнат някога от венецианския Джакопо Кателуци през 1414 г. от Византия. 

Музеят на зехтина в Паная

В Музея на зехтина в Паная ще ви покажат как от маслините се извлича зехтин от древността, когато за тази цел са се използвали тежки камъни, та чак до наши дни.

imageimage

Тасос е зеленият рай на Гърция. Вижте още снимки от о-в Тасос като кликнете ТУК, а още информация от ТУК.
Мария Димитрова описва доста добре пътуването си до Кавала и о-в Тасос. За да прочетете и нейният разказ, кликкнете ТУК.
Приятни разходки и на вас.













Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2616545
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930