Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2012 06:44 - И още за Халкидики в Гърция
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 5144 Коментари: 1 Гласове:
24

Последна промяна: 10.07.2012 07:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В един от постингите си бях описал едно от моите пътувания до Халкидики в Гърция.
ОТ ЙЕРУСАЛИМ ДО МОСКВА -- КЮСТЕНДИЛ - ХАЛКИДИКИ -АТОН
Сега ще добавя още информация за тази близка и привлекателна туристическа дестинация. За нас, българите, Халкидики е сред любимите места за разходка, заради близостта си с Българската граница. Много от нас предпочитат да изкарат почивните дни на гръцкия полуостров заради приятния му климат и красивата му природа. Всеки от трите „ръкава” на Халкидики е известен с нещо специфично, свое и така прави изборът ви къде да отидете още по-лесен.

                            Трите ръкава на Халкидики

  • Ситония е забележителен със своята зеленина, там се намира и световно известния курорт Порто Карас. Бреговата ивица на Ситония привлича с разнообразните поредици от рибарски селца, живописни малки кейове, обградени с дървета големи и малки плажове. Тук има хотели от всички категории, включително и Porto Carras Grand Resort, който е най – луксозният на Халкидики, с просторно игрище за голф и казино. Тук нощният живот е богат на развлечения и атракции. Интересен за посещение е градът Неос Мармарас със забележителната си амфитеатрална архитектура и прекрасните си заливи и плажове от бях пясък.

    Византийската крепост „Партенонас” е на височина 700м североизточно от града.

    Друга забележителност е град Торини, известен със своите антики.
    В Ситония има много малки, приветливи селца, като всяко от които има свой собствен неповторим чар.

  • Касандра е най-развития в туристическо отношение. Има най-добре развитата инфраструктура. Първият ръкав на Халкидики, предлага лазурни плажове, минерални извори, изключително красива природа и безброй туристически обекти. Касандра хармонично съчетава древната история с новопостроени хотели.

    За любителите на историята и археологията интересни забележителности са каналът на Потидея, свързващ заливите Саронийски и Торонейски. Тук са намерени богати археологически находки от римско и византийско време, както и от езическия период.

    Други интересни туристически обекти са храмът на Дионисий и нимфите, пещерите, малките византийски църкви, изложбите на антични скулптури и много други.

  • Атон - Света гора, източният полуостров на Халкидики, е център на Православната религия. Има несравнимо духовно излъчване. Атон е автономна монашеска общност, седалище на 20 православни манастира. Обителта е с изключителна богата история и духовна ценност.

    Тук се намира и българският „Зографски манастир”.

image


Халкидики е отделна административна единица с площ от 2945 кв.м и 92 117 жители. Административен център е град Полигирос.

Релефът е планински, а склоновете на полуострова са обрасли с гъста средиземноморска растителност.

Климатът е средиземноморски. Характеризира се с горещо, сухо лято със средни температури около 34єС и мека, влажна зима със средни температури около 4єС. През летния сезон средната температура на морската водата е около 26єС

Поради естествената природна красота на полуострова, богатата история, традиционната архитектура и гостоприемството на хората Халкидики е любима дестинация както на чуждестранни туристи, така и на самите гърци. Великолепието от редуващи се скали и заливи, пясъчни брегове и борови гори, топлият пясък и прозрачната и чиста морска вода, както и прохладата на горите, в съчетание с удобството и лукса на изградените хотелски комплекси и морски вили превръщат Халкидики в една от перлите на Средиземноморието.

image

Мекият климат, спокойствието и забележителната естествена природа на Халкидики, комбинираща планини и море, както и безкрайните златни пясъци на плажа – всички заедно правят този кът един съвършен ваканционен курорт. Ваканциите на тази слънчева гръцка земя се свързват с ослепителни гледки, чисти плажни ивици, кристално чисти води на топлото Егейско море. Хотелите в Халкидики варират от традиционни гръцки къщи, превърнати в семейни хотелчета, през апартхотели до луксозни хотели на брега на Средиземно море.
image

И не забравяйте да разгледате:
  • китните селца на Халкидики -  Афитос /традиционно село на полуостров Касандра/, Агиос Николаос /малко селце с традиционен стил/, Касандрия /планински градче със запазена традиционна архитектура/.
  • плажовете на Халкидики са известни с мека си пясък и кристално чиста вода.  Най-популярните плажове се намират в п-в Касандра, в това число Неа Фокеа, Haniotis и Possidi. Вторият полуостров Ситония предлага много скрити заливи.
  • музеи – археологическия и фолклорен музей в село Полигирос, фолклорния музей в град Арная, фолклорния музей в село Афитос.
  • църкви – манастира в село Зограф, църквата на Агиос Димитър в с.Афитос, параклиса Свети Пантелеймон в с. Калитеа
  • разходка до Атон – 20те манастира си заслужават да бъдат разгледани. Там има, обаче, една особеност. Не се допускат жени. Така че, ако разходката ви из Халкидики е семейна, можете да се насладите на красотата на Атон от борда на някое от корабчетата, които непрекъснато разхождат туристите покрай бреговете на полуострова.
image

Вижте и клипове за Халкидики.












Гласувай:
24



1. toninabog - Поздрави!
16.07.2012 08:37
Чудесен постинг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2594672
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031