Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2012 06:47 - Заедно с картините на Салвадор Дали
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 24160 Коментари: 0 Гласове:
24

Последна промяна: 12.05.2012 21:02


 Испанският художник-сюрреалист Салвадор Дали винаги ме е впечатлявал с картините си. Роденият в гр. Фигерес, каталонски художник /за града още ТУК, е оставил богата колекция от свои произведения в родния си град, където има и картинна галерия.
image

image

В следващите редове ще ви покажа интересни моменти от неговия живот и картини. Материалът е подготвен с извадки от статии в интернет.
В детството си Салвадор Дали проявява голяма съобразителност и интелигентност, но в същото време е било много арогантно и неконтролируемо. Успявало да получи това, което иска с капризи и симулация, винаги привличайки вниманието и откроявайки се. Многобройните комплекси и фобии (страх от скакалци например) му пречат да се включи в обикновения училищен живот и да създаде нормални приятелски отношения с другите деца. Но както всяко човешко същество, търси емоционален контакт, макар и по свой собствен начин, тъй като Салвадор е странен, ексцентричен и винаги следва своето собствено мнение. В училище се увлича по хазарта. Въпреки че никога не започвал караници без причина, поради своите странности не будел симпатии у съучениците си.

image

Заниманията му с изобразително изкуство започват в училище. От 1914-1918Салвадор Дали учи в Общинското художествено училище във Фигерес. През 1916 година по време на лятна ваканция в Кадакес със семейството на местния художник Рамон Пикот, Салвадор открива съвременната живопис. Когато започва да създава първите си работи, много близки до кубизма, в действителност Дали не е запознат с движението „кубизъм“. По това време в Мадрид вече има художници, които са се присъединили към движението, но единствената информация той получава от статиите във вестниците и от каталога на Рамон Пикот.

image

През 1922 година Салвадор Дали се премества в “Резиденцията” (Residencia de Estudiantes), студентско общежитие в Мадрид за надарени млади хора и постъпва в Академията Сан Фернандо. През тези години проявява своята показност. Среща се с Луис Бунюел, Федерико Гарсия Лорка, Педро Гарсия и с увлечение чете произведенията на Фройд. Запознава се с новите тенденции в живописта и се развива, експериментира с методите на кубизма и дадаизма. През 1926 е изгонен от Академията заради арогантното и пренебрежителното си отношение към преподавателите. През същата година за първи път посещава Париж, където се запознава с Пикасо. Опитвайки се да намери своя собствен стил в края на 1920 създава редица произведения, повлияни от Пикасо и Жоан Миро.

image

През 1926 година малко преди последните си изпити Дали е изгонен Академията, защото заявява, че никой от институцията не е достатъчно компетентен, за да го подложи на изпит. Същата за първи път посещава Париж, където се среща с Пабло Пикасо, към когото храни дълбоко уважение. През следващите години художникът развива свой собствен стил и създава редица произведения, силно повлиян от изкуството на Пикасо и Миро.

image

Дали е повлиян от различни художествени стилове, вариращи от класическата живопис до екстремни авангардни стилове. Сред влиянията много силни са тези на класическите художници като Рафаело, Бронзино, Франсиско де Зурбаран, Вермеер и Веласкес. Понякога той използва както традиционни, така и модерни техники в отделни работи или в една и съща картина. В Барселона изложбата на творбите му привлича вниманието на публиката, а критиците са разделени на такива, които го приемат с ентусиазъм и на такива, които са доста объркани.
През август 1929 година Салвадор Дали се среща със своята муза, вдъхновение и бъдеща жена Гала, чието истинско име е Елена Ивановна Дяконова. Рускинята е с единадесет години по-възрастна от него и по това време и омъжена за поета-сюрреалист Пол Елюар. Също така през тази година той прави няколко изложби и като професионален художник официално се присъединява към сюрреалистичната група на парижкия квартал Монпарнас. От две години, работата му е силно повлияна от сюрреалистичното движение: Сюрреалистите оценяват високо това, което самият Дали нарича параноично-критичен метод за изследване на подсъзнанието за достигане на по-високо ниво на креативност в изкуството.

image

Дали получава популярност благодарение на своите изложби. През 1929 става част от групата на сюрреалистите, организирана от Андре Бретон. В същото време отношенията с баща му не са добри. Семейството на художника не приема Гала и с това са свързани много конфликти и скандали, а надписът на едно от платната на Дали по повод на майка му води до това, че баща му го проклина и ги изгонва от дома. Провокативните, шокиращи и привидно ужасни постъпки на художника не е винаги трябвало да се приемат буквално и сериозно, тъй като вероятно не е искал да нарани майка си и дори не си представял до какво ще доведе. Вероятно само е искал да изпита поредица от нови чувства и емоции, макар и породени от недостойно действие.
image

След идването на власт на Франко през 1936 Салвадор Дали влиза в спорове със сюрреалистите, които заемат леви позиции, и това става причина да бъде изгонен от групата. В отговор той заявява и не без основание: “Сюрреализмът – това съм аз”. Салвадор е аполитичен и дори монархическите му възгледи трябва да се разбират сюрреалистично, в случая – несериозно. Самият живот на Дали е бил сюрреалистичен и изказванията му, също както и работите му, са имали много по-дълбок и широк смисъл, отколкото интересите на политическите партии.

От началото на Втората световна война заедно с Гала отиват в Съединените щати, където живеят от 1940 до 1948. През 1942 Салвадор Дали издава своята автобиография “Тайният живот на Салвадор Дали”. Неговите литературни творби, както и произведенията му на изкуството се радват на търговски успех. За кратко Дали сътрудничи с Уолт Дисни и с режисьора Алфред Хичкок, като опитва таланта си в киното – изкуство, което тогава е било обгърнато от ореола на магия, чудеса и широки възможности.

image
След завръщането си в Испания Салвадор Дали живее предимно в любимата си Каталония. През 1965 година отново отива в Париж и както преди около 40 години, неговите произведения, изложби и скандално поведение покоряват града. Прави странни късометражни филми и се занимава със сюрреалистична фотография. Във филмите си използва най-вече специални ефекти и необичайни модели на арт-хауса, участва в реклами и не пропуска никаква възможност за самоизява.
 Отношенията му с Гала обаче се усложняват още повече. От самото начало на връзката им тя го насърчава да твори, намира купувачи на картините му, убеждава го да твори по-разбираемо за масовата аудитория (на което се дължат значителните промени в неговата живопис в края на 20-те и 30-те години). Когато картините му не се купували, Гала карала Салвадор Дали да разработва продуктови марки, костюми и т.н. Нейният силен и решителен характер е помогнал много на художника, който имал слаба воля, и тя търпеливо се грижи за реда в дома им. От друга страна обаче тя винаги е имала връзки извън брака, поради което често се карали. И ако любовта на Дали е била продиктувана от дива страст и любов, Гала добре си давала сметка, че е омъжена за един гений. През 1968 Дали купува за нея замъка Пубол, в който тя отива да живее живее отделно от съпруга си, който можел да я посещава само с нейното писмено разрешение. През 1981 Дали развива болестта на Паркинсон, а на следващата година Гала умира.
image

След нейната смърт Дали губи желанието си за живот и изпада в дълбока депресия. Неговите картини са все по-опростени и в тях дълго време доминира мотивът за скръбта. Болестта на Паркинсон също му пречи да рисува. Грижите за болният и луд възрастен човек не били никак лесни за наетите медицински сестри. Предполага се, че прави два неуспешни опита за самоубийство. През 1984 замъкът, в който се намира художникът се запалва и той е откаран в болница с тежки изгаряния, но остава жив. През ноември 1988 година получава атака на сърцето и е приет отново в болницата.Салвадор Дали умира една година по-късно, на 23 януари, от сърдечен удар.

Вижте и клиповете с картини на Салвадор Дали ТУК или ТУК като кликнете върху съответната колекция от картини.














Гласувай:
24



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2621732
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930