Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2012 12:57 - Моите предложения за пътуване през 2012 г.
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2978 Коментари: 0 Гласове:
18



 В този постинг ви предлагав снимки и описание за две доста красиви и екзотични места по света, които можете да посетите, ако вече не сте били там . Едното е близко - остров Санторини в Гърция, а другото е малко по-далече - остров Сокотра в Индийски океан и принадлежащ на република Йемен.
ОСТРОВ САНТНОРИНИ е разположен в южната част на Егейско море, на около 200 км югоизточно от континенталната част на Гърция, Санторини е най-големия остров от малък кръгообразен архипелаг, носещ същото име и представляващ остатък от вулканична калдера. Известен и под името Тира или Тера, острова е най-южният от Цикладската група. 
image
Санторини е образуван от застинала лава, изригнала от вулкана през 16 век пр. Хр. Експлозията била толкова мощна, че централната част на острова потънала в морето, създавайки огромен кратер в средата,  
който се запълнил с морска вода. Така се формирал Санторини и малките съседни острови. И днес на Неа Камени, който се намира в калдерата, има активен вулканичен кратер. Въпреки, че е необитаем, неговия неповторим вулканичен ландшаф привлича много фотографи.
image
Кацнал на високите скали и определян като един от най-магнетичните острови в 
Гърция, Санторини предлага грандиозна панорамна гледка към бели, червени и черни плажове, към накацали по склоновете снежнобели кубични къщи със сини врати и прозорци, характерни за Цикладите и към необятните сини води на Егейско море. Именно на вулканичните скали се дължи голяма част от очарованието на острова, тъй като те образуват уникална многоцветна палитра чрез която слънчевите лъчи рисуват едни от най-възхитителните залези в целия свят. Санторини наистина е един необикновен остров с неповторим характер и многостранно очарование, но освен със своята геоложка уникалност, той може да се похвали и с много лукс, което го превръща в една скъпа дестинация.  
image

Въпреки, че повечето туристи се настаняват в близост до плажовете, главно Камари и Периса, не бива да се подминават Фира - столицата, която е и главен град на Цикладската група, Имеровигли и Иа.
image
  Фира е издигнат по ръба на вулканичната калдера и се спуска до тъмносините егейски води, където днес акостират големите круизни кораби. Пръснат по склона, той предлага отлична възможност да се насладите на залязващото слънце където и да се намирате - къща, ресторант или хотел. Градът разполага с голям избор от приятни ресторантчета, където може да си почините и да вечеряте на фона на морските вълни, след като сте се разходили из магнетичния лабиринт от тесни каменни улички. 
От Иа и Имеровигли се откриват изключителни гледки към най-прекрасните залези в света. Курортните селищата Камари и Периси притежават най-добрите плажове на Санторини. Тук са стълпновени множество хотели, ресторанти и магазини.  Въпреки малките си размери, Санторини е един забележителен остров. Драматична история, огнени залези, кристално сини води, морски разходки, гмуркане и аристократично безгрижие – всичко това ще ви очаква, ако изберете Санторини за следващата си ваканция!
image

Второто островче, което ви предлагам е Сокотра - късче земна красота и извънземен рай. Сокотра е наричан още "Остров на блаженството" и божествените плажове. Разположен на 400 километра северозападно от крайбрежието на Йемен в Индийския океан, Сокотра е най-големият остров от архипелага със същото име, намиращ се в близост до Аденския залив. Архипелагът се състои от четири острова и четири малки скални островчета, на които има изключително разнообразие на растения и животни с висок процент на ендемизъм (ограничено и уникално разпространение) – 37% от 825-те виреещи там растения, 90% от влечугите и 95% от земните охлюви не се срещат никъде другаде по света.

image

Преди около 250 милиона години, когато всички големи пространства от суша на планетата са били съединени и повечето най-значителни форми на живот са били още в зачатъка на еволюцията си, Сокотра вече е съществувала като остров. Смесица от древни гранитни планински масиви, варовикови скали и плата от червен пясъчник, островът е обграден от блестящо тюркоазено море. На него са събрани едни от най-необичайните колекции от организми в света – флората и фауната тук са уникални в цял свят.

Климатът е суров, горещ и сух, и въпреки това тук се среща най-удивителната растителност. Разположен в Индийския океан на 250 км. от Сомалия и 340 км. от Йемен, широките песъчливи плажове на Сокотра се простират до варовикови плата, изпълнени с пещери (около 7 километра в дължина) и планини до 1525 метра високи.

image

Само тук можете да срещнете кървавото драконово дърво, пустинната роза, дървото-краставица (краставичето дърво), тамяновото дърво и още други дървесни видове и растения, които са били запазени през дългата геоложка изолация на острова от сушата (географски Сокотра е изолиран от Африка повече от 6-7 милиона години) като някои от тях са на около 20 милиона години!
Островът е и птичи рай със своите 140 различни вида птици, 10 от които не се срещат никъде другаде по света: уникалната пойна птичка на Сокотра (Socotra warbler), слънчевата пойна птичка (Socotra Sunbird), скореца (Socotra Starling), жълтата овесарка (Socotra Bunting), местното врабче, коприварчето (Socotra Сisticola) и сокотренския корморан (Socotra Cormorants) са от тези видове, които може да видите само и единствено на Сокотра. 

Повече от 70 процента от територията на острова е резерват. В своите планове за екотуризъм Сокотра следва стъпките на Галапагос. За разлика от Галапагос обаче Сокотра е била обитавана в продължение на около 2000 години. Сега там живеят повече от 40 000 души: повечето в основния град на острова Хадибу, останалите са разпръснати в малки каменни села. Те са предимно рибари или полуномадски бедуински пастири.

image
Прятно пътуване!  Най-долу има и интересни клипове за двата острова. Информацията е подготвена на базата на нета.












Гласувай:
18



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2600279
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031