Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2011 11:35 - Един ден в Скопие
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 5330 Коментари: 0 Гласове:
18

Последна промяна: 22.10.2011 11:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Разстоянието от гр. Кюстендил до столицата на Република Македония Скопие е около 120 км., като се минава през двата града Крива Паланка и Куманово.
Скопие е съвремене модерен град, който непрекъснато се строи и обновява.
Скопие (Skopje)
е и най-големият град в Македония. Етимологията на името на града идва от гръцката дума skopios, което се превежда като кула, наблюдателница, заради някогашното разположението на града. Скопие е столица на Македония от 1991 г., като се намира в северната част на страната. Районът наоколо е планински и хълмист – от север градът е ограден от ридовете на Скопската Църна гора, а на юг се виждат хълмовете на планината Водно.
image

Скопие е красиво разположен по двата бряга на преминаващата река Вардар. Нейната неголяма долина позволява разрастването на града само назапад и наизток, където започва Скопското поле. Градът попада и във Вардарската разломна зона, където сеизмичната активност е значителна. В западната част на града преминават още двереки, които се влизават във Вардар - Лепенец, която е ляв приток и Треска - десен приток. Днес в Скопие живеят около 600 000 души. За първи път историческите извори споменават за населено място в района на днешноСкопие около 3 век преди н.е., когато е съществувало античното селище Скупи. През 164 г. пр.н.е. завладян от Рим и става главен град на областта Дардания, населявана предимно от племето дардани. През 84 или 85 г. от новата ера император Домициан основава колонията Флавия Аелия Скупи, прераснал впоследствие в голям град.Още от древни времена Скопие е важен транспортен пункт, на пътищата свързващи Северозападните Балкани и Централна Европа с Беломорското крайбрежие и пристанището на Солун (Гърция) и на тези свързващи Черноморското крайбрежие с Адриатика.

image

Град Скопие през последните години върви по стъпките на модерен развиващ се европейски град. Като столица на Македония той има множество архитектурни и исторически паметници, които са доста интересни за туристически обиколки. Сред най-главните забележителности на града е каменния мост в Скопие, който се намира в централната зона на Скопие и свързва стария с новия град. Смята се, че мостът датира от 6 в. – след катастрофалното земетресение от 518 г. и е построен от император Юстиниан I. Сред интересните забележителности в района на Скопие е Милениум кръст, който е построен по повод на 2000 г. християнство по света. Този кръст е висок 66 м и е разположен на върха на планината Водно, която е южно от Скопие.
image

Над Скопие се издига високия рид Градище, където може да видите средновековната крепост Скопското кале. Крепостта, е имала изключително важно стратегическо значение през античността, а така, както се е запазила се до наши дни, е изградена през 6 в. по времето на Византийската империя. Изградена е от каменни зидове с дължина от 121 метра. Според археолозите, каменните блокове, от които е изградена твърдината, са взети от разрушения античен град Скупи. Голям интерес предизвиква и Старата чаршия.

image

В Скопие се намира Македонската академия на науките и изкуствата, Скопският университет "Св.Св. Климент Охридски", Педагогическата академия, Македонски народен театър, Исторически архив, а около Скопие можете да видите:
  • - Марковският манастир, наречен на Крали Марко, чийто патрон е св. Димитър.
  • Милениумският кръст, намиращ се на планината Кършияк.
  • Скупи - античен град с останки на театър, терми, базилика, некропол.
  • Църквата Св. Пантелеймон в Нерези (1164) г. с едни от най-прочутите средновековни стенописи
  • Църква Св. Никита в с. Чучер-Сандево (ок. 1307-1308) със стенописи на майсторите Михаил и Евтихий в стила на Палеолозите (ок. 1320 г.)

Интересна и близка дестинация с възможност за посещение по всяко време. Вижте и няколко клипа за гр. Скопие - столицата на  Република Македония.














Гласувай:
19



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602899
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031