Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2011 17:16 - Панагия - въздигане на хляба в Кюстендил
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 8183 Коментари: 4 Гласове:
26

Последна промяна: 15.08.2011 19:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес на 15 август в деня на Голяма Богородица в гр. Кюстендил се проведе празника "Панагия - въздигане на хляба" - празник, свързан с духовната култура на православното население от кюстендилски край. "Панагия" е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба. Градината пред общината заприлича на изложба с красиво подредените бохчи с обредни хлябове. В празника взеха участие 38 читалища, детски заведения и сдружения.

image

image

Всяка домакиня и всяко село бе показало своите умения, както при омесването на хлябовете, така и при аранжирането на щандовете. "Всяка пита на Богородица е различна, дори и да е правена по еднаква рецепта, защото са различни месачките, които имат талант и възможности", коментираха специалистите от музея.
Много от обредните хлябове пресъздаваха образа на Света Богородица.

image

image

"В Кюстендил още от старо време отдаваме изключителна почит на Богородица през август. Това е месецът, в който си спомняме подвига на майката станала стълба към небето", каза в началото на форума Любляна Начева от отдел "Култура и духовно развитие".
На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

image

image

На празника “Панагия - въздигане на хляба” се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всяка от които носи името Панагия. Изложбата е “Панагия”; питите, изразяват “Панагия”; музиката е за “Панагия”, обредът е посветен на “Панагия”.
Панагията е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времената и различните култури - съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на църквата и народната традиция. Панагия са медалъоните с богородични изображения, които йерарсите носят, на Панагия са наречени църкви, крепостни стени, дори градове.
Момичетата от студио "Дебют" представиха ритуален танц, който показа етапите  по жънене на хляб, вършеене и замесване  на Панагия. Те раздадоха  на всички присъстващи от осветената богородична пита за здраве на кюстендилци, омесена по-рано в двора на Регионалния исторически музей.  При омесването на питката момичетата приеха традицията от жената-майка, така  както се е правело някога.

image

Деца, облечени в национални носии, се усмихваха на гостите.  Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и заместник-кметът Виктор Янев и всички гости на празника разгледаха щандовете на участниците, които бяха представени от етнографа от Регионалния исторически музей Веска Спасова.

image

image
Е, не се изложиха и Кюстендилските баби с цедилката, в която люлееха бебе. Та нали и сега те  винаги се грижат за своите внуци и правнуци.

image

image


Показани са и 30 живописни платна, в които е представено църковното изкуство на ателието "Духовна пътека за млади зографи". "Момичета и момчетата посветиха цели четири години на това елитарно изкуство, иконографията, каза още Любляна Начева. В музикалната програма бяха включени изпълнения на хор за народно пеене с ръководител Адела Харалампиева.

image

И един клип за празника на  възнасянето на Пресвета Богородица. Кликнете върху първата стрелка и го вижте. Вторият клип е от Панагеята в града ни и акомпанамент с песента "Аве Мария".









Гласувай:
26



1. virtualna1biblioteca - Чудесно представяне !
16.08.2011 12:12
Може ли да сложа линкове от ваши постинги във Виртуалната библиотека?
цитирай
2. mit777 - Да, можете
16.08.2011 15:07
Да можете да сложите след като Ви харесва този начин на представяне. Успех на Виртуалната библиотека.
цитирай
3. goby3 - :)
17.08.2011 21:42
Красота :)))
цитирай
4. zvezdichka - Благодаря ви
19.08.2011 16:21
за този репортаж!
Беше ми интересно да разгледам снимките ви и се радвам, че има хора, които изразяват почитта си към хляба чрез този празник!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2600400
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031