Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2011 17:22 - Един ден във Верона и Падова
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 12308 Коментари: 1 Гласове:
16

Последна промяна: 19.04.2011 18:29


 При пътуването ми през 2011 г. посетихме и един от най-красивите и най-романтичен град в Италия - Верона, градът на Шекспировите герои Ромео и Жулиета, град със стотици световни паметници,  готически и барокови сгради. Самият Шекспир е написал: "Не съществува свят извън Верона, а само митарства, ад. Който е изгонен оттук, е изгонен от света, а който е изгонен от света, той е мъртъв."
image Верона (Verona) е град в автономната област Венето и столица на провинцията Верона. Населението на града е 265 410 жители (по данни от 2009г.), а площта му е 206,63 кв.км. Верона се намира на река Адидже в близост до езерото Гарда. Поради значението и стойността на многото исторически сгради Верона е включен в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство. В града има много римски и средновековни паметници. Верона е известна с римския амфитеатър и е третия по големина в Италия след колизеума в Рим и арената в Капуа. Дори и днес се

image

използва за публични събития, изложби, театър и опера през топлите летни вечери. Интересен е римския театър, построен през I в.пр.Хр. Ponte di Pietra е друг символ на града – каменен мост над реката Адидже. Basilica of San Zeno Maggiore се счита за едно от най – големите постижения в римската архитектура. Впечатлява с изключителна изработка – прозорец, украсен като колелото на съдбата, колоните и корнизите са с лек златист отблясък, камбанария – висока 72м. В базиликата се намира и крипта, съдържаща гробницата на Св.Зено - първия епископ на Верона и мъченик. Забележителност е и малката базилика San Lorenzo, датираща от 1177г. За всички влюбени и невлюбени ще е интересно да разгледат къщата на Жулиета, да видят балкона, от който тя е чувала любовните излияния на Ромео, да се докоснете до бронзовото статуя на Жулиета, намираща се във вътрешния двор. Там можете да напишете на листче вашето име и името на любимия човек, да го закачите на стената на къщата. Така ще се обичате силно завинаги – или поне така казват хората.  И още за щастие -  мъжете докосват гърдата на статуята, а жените - ръката.

image

Какво още може да се види във Верона?  Това са: площад "Ербе" в старата част на града и се изпие чаша капучино /4евро/, старинният пазар, мого от сградите в готически стил, Кулата  с камбаните, построена през 1172 г., фонтана на Веронската Мадона от 1368 г., манастира "Сан Франциско", където е гроба на Жулиета, катедралата "Санта Мария", статуята на Данте Алигери , красивите дворци на правосъдието и на градския съвет и др.
След Верона посетихме и Падова, наричана още Падуа.
.
image

На 40 км в западна посока от Венеция, в Свероизточна Италия е разположен град Падуа /Падова/ (Padua). Той е административен център на едноименната провинция, която се намира в област Венето. През Падова преминава течението на река Бакилионе. Градът от край време е сред културните центрове на Италия, а в по-новата си история той е и важен индустриален район. Падова е разположен на обща площ от 92 кв.км., а в него живеят малко повече от 200 000 души.

image

Падова се счита за поклонически град, защото милиони вярващи идват всяка година тук, за да влязат в Базилика Сан Антонио (Sant" Antonio), където е гробът на самия светец, в който са положени мощите му. Тялото на починалия на 13 юни 1231 година Брат Антоний е погребано в малката църква „Санта Мария Матер Домини“. След канонизирането му на 30 май 1232 г. от папа Григорий IX францисканските монаси решават да построят до твърде тясната църква „Санта Мария Матер Домини“ нова църква.

Така през 1232 г. започва строителството на базиликата Сан Антонио. То продължава 80 години, като работата е забавена от сложните политически условия и оскъдното финансиране. Нов тласък в строителството дава папа Александър IV, който издава специална индулгенция на всеки помогнал за завършването на базиликата. Папската индулгенция дейста в продължение на 6 години и на 8 април 1263 г. ковчегът на Свети Антоний е преместен под третия купол на новата църква.

image

Общата панорама на Падова е невероятно съчетание от аркадни улички, красиви архитектурни шедьоври и множество живописни мостове, които се извиват над разклоненията на река Бакилионе. Наричат понякога Падуа градът на Джото, защото тук се намира най-голямата колекция от произведения на този майстор на четката.

Сред многобройните забележителности на града е параклисът Скровени (Cappella degli Scrovegni). Смята се, че в него е изрисуван един от най-забележителните цикли от фрески. Стенните гравюри са завършени през 1305г. от самия Джото, а всички те претворяват различни сцени от живота на Дева Мария, като се твърди, че това е един от най – интересните цикли от фрески в света.

Палазо Реджони (Palazzo della Ragione) е друга забележителност на Падова . Конструкцията на двореца е уникална, защото притежава най – големия неукрепен с колони покрив в цяла Европа. Стените на двореца са покрити с алегорични фрески. На красивия площад „Прато де ла Вале” може да видите повече от седемдесет статуи. В Падуа се намира и вторият (след този в Болоня) по „старост” университет , създаден през 1222 г. Някога в него е преподавал великият Галилео Галилей.

image

Ето и един интересен клип за Верона и Падова. Кликнете върху стрелката и го вижте. Клипът е придружен с романтична музика.






Гласувай:
15



1. анонимен - ZOIdbbDua
25.05.2011 04:22
What a joy to find such clear thinking. Tnhaks for posting!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2615454
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930