Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2010 07:40 - КАКВО ОЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ В ИСТАНБУЛ?
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 10720 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 21.05.2012 19:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Все повече са фирмите, които организират екскурзии до Истанбул, най-често с цени от 150 до 250 лв. и време недостатъчно за разглеждане на забележителностите на този космополитен град. Когато човек е запознат предварително с най-интересните места, посещението им е бързо и лесно. Ето какво си заслужава да видите според мен:
- Мозаичният музей - разположен е в залите и дворовете на стария Византийски дворец зад джамията  "Султан Ахмед". Мозайките съдържат предимно изображения на диви  животни, ловни, игрови, битови и митологични сцени.
image

- Египетския обелиск - най-древният паметник в Истанбул  и е на възраст над 3500 г., висок е 20 м. и тежи около 300 тона. направен е от розов мрамор. Върху обелиска има изписани Египетски йероглифи, величаещи фараон Тутмос, а в най- горната му част е изобразен бог Амон Ра и фараонът, хванати за ръка. Обелискът е подкрепен от 4 бронзови амфори.
image

- Змиевидната колона -  втората древна колона, пренесена от храма на Аполон в Делхи /Гърция/ и и символизираща победата на гръцките градове - държави над персите. Основата на колоната съдържа 29 навивки. и се е състояла от 3 преплетени змии, които по време на Османския период са били счупени- Една от тях се пази в Истанбулския археологически  музей.
image

- Църквата "Св. Ирина" - след построяването на "Св. София", се е считала по величие като втората църква на града и е изработена във форма на кръст. Има отлична акустика и в нея се провеждат класически концерти. Днес църквата "Св. Ирина" се посещава със специално разрешение.
image
 
- Музеят на турско-ислямската култура - намира се в двореца "Ибрахим паша". В него са експонирани ръкописи от 8 и 9-ти вик, ценни произведения от камък, керамика, дърво и метал и много голяма колекция от килими - предмет на ръчния труд, бита и културата на страната.
image

- Археологическия музей - това  е един от петте най-големи музеи в света  и е разположен близо до църквата "Св. Ирина". Комплексът  се състои от 3 отдела: старият музей на Източната култура, Фаянсовият дворец  и самия Археологически музей. Тук са изложени най-красивите паметници азиатската цивилизация, пренесени от Анадол, Месопотания и Египет. В музея има над 800 000 експоната с около половин милион сечени монети, има много домакински принадлежности, статуетки, украшения и т.н.
image

image

- Кумкапъ- това е район, известен с рибния пазар и рибните ресторанти. В квартала има няколко арменски църкви, а в близост е и пристанището Йеникапъ. Счита се за арменски квартал.  Заслужава си да се опитат рибните деликатеси.
image

- Капалъ чаршъ - закритият пазар в Истанбул с хармоничните си фасади  и магазини, винаги е привличал туристите от цял сят. Това е една прекрадна чаршия, по улиците на която има 7 чешми, 1 кладенец и 1 джамия. Тук се продава всичко: подправки, платове, спално бельо, изделия от кожа и дърво и мн. други  имитации на ценни предмети, това е златарски и валутен център, посещаван ежедневно от над 500 000 души, голяма част от които туристи. В над 1500-те златарски магазини се намира около 10000 кг. злато.
image

- Площад "Баязид" -  известен е още с името Теодосиев форум и е построен през 393 г. от Византийския  император Теодосий.  На това място могат да се видят останките ат Теодосиевата колона и Византийската триумфална арка, народната библиотека и факултетите на Истанбулския университет. Голям интерес предизвиква и площад Султанахмет и околностите му, неизменна спирка на туристите, посещаващи Истанбул.
image

- Музей "Карие" или църквата "Кхора" - построена за първи път през 4 век и отново след разрушения през 11 в. и е във форма на гръцки кръст и съдържа 4 колони. Вътрешните стени са покрити с мрамор и декорирани с изящни фрески и мозайки от видни  художници. Тук могат да се видят изображения от 14 в. на Дева Мария и Исус младенеца. черквата няма подобна на себе си в целия свят.
image

- Часовниковата кула-  тя е издигната пред входа на дворцовия комплекс "Долмабахче", за който вече писах и е висока х27 м.. Съдържа 4 етажа. Фундаментът е от мрамор, а горните етажи от сечен камък.. по 4-те и страни са разположени барометър, термометър, часовници и гербове на Османската империя.
image

Интерес за туристите предизвикват и красивите джамии, за които вече писах в отделен постинг, и многобройните дворци, и двата моста над Босфора, и разходката с кораб по Босфора  и още много други писани и неописани красоти на този многомилионен град Истанбул , които заслужават да се видят.
Ето и няколко клипа затези забележителности на града.










Тагове:   Истанбул,   изкуство,   може,   музеи,   Какво,


Гласувай:
11



1. анонимен - много ми хареса обичам да разгле...
21.11.2010 21:37
много ми хареса обичам да разглеждам забележителности от различни точки на сжета но нямам финансова възможнос .за това благодаря за приятната разходка-
цитирай
2. анонимен - Пътеводител!!!
22.11.2010 09:27
Някои от нещата съм видяла, по голямата част от музейте например незнаех , че съществуват, бих помолила и за входната такса като сума да се спомене.За да се има в придвид при посещение.Когато се посещава Истанбул освен пари за локум , баклава и други лакомства , човек е хубаво да си носи повечко парички и за разглеждане на забележителностите, защото в края на крайщата духовното остава за винаги да те радва. Освен хубавите и развлекателни сериали напоследък, Истанбул е един уникален, бълзоразвиващ се град. В миналото е бил мост м/у континентите и цивилизацийте, но днес с бързи темпове съперничи на елитни европейски столици и градове. Не губи своя блясък и очарование .Благодарности за приятната информация и уведомление, много добре , сдържано и целенасочено описание -пътеводител! Успешна и ползотворна седмица-БЪЛГАРИ.Росица
цитирай
3. анонимен - ЦЕНИ В ТУРЦИЯ
23.11.2010 12:01
Цените в Турция варират, особено на пазарите. Човек трябва да умее да се пазари. Същото е валидно дали се прави групово посещение на музеите или индивидуално.
- посещение на рибен ресторант - около 20 евро
-посещение на музея "Св. София" - 15 евро или 20 турски лири групово
- дворецът "Долмабахче" - 15 евро
- дворецът "Топкапъ" - 15 евро
- разходка с корабче по Босфора - 14 евро
- в джамиите входът е безплатен
В момента 1лев е равен на 1 турска лира
цитирай
4. анонимен - Бях там преди 2 год. Разгледах дв...
25.11.2010 16:06
Бях там преди 2 год. Разгледах дворци джамии и музеи бях и на Капалъ чарши разходих се и с корабче по Босфора но наи красив спомен за мен си остана посещението на Принцовите острови . Такава красота и спокойствие не се забравя и съм се зарекла ще отида пак .Така се случи че тогава имаха някакъв празник цяла нощ тълпи от хора се веселяха деца играеха и пазаруваха лакомства от хилядите сергии беше невероятно забавно като в приказките .светлини музика усмихнати хора .За жалост немога да видя това настроение и непринуденост при нас а мислех че отивам да си призная в немного обичана от мен страна по разбираеми причини .Пожелавам ви да видите всичко това няма да съжелявате.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602446
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031