Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2010 07:40 - БОСФОРА ИЛИ ТАМ, КЪДЕТО ЕВРОПА ДОКОСВА АЗИЯ
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 7622 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 21.05.2012 19:17


 Босфорът (на турски Bogazici или Истанбул Богазъ) е проток, разделящ европейската част на Турция (Румелия) и азиатската (Анадола), и свързва Мраморно и Черно море. Бреговата му линия е около 30 км, максимум широчина на северната част на протока е 3700 м и минимум широчина от 750 м между Anadoluhisar и Rumelihisar. Два моста пресичат протока. Първият, мост Богазичи,
image
дълъг 1074 м, е построен през 1973 г. Вторият, мост Фатих Султан Мехмед - 1090 м, е завършен през 1988 г. и е разположен на 5 км от мост Богазичи. На двете страни на протока е разположен днешният град Истанбул, който е познат от древността с името Константинопол - градът на Византийската империя и по нищо не отстъпващ от прелестите на вечния Рим.
image
Днешен Истанбул подслонява 15 млн. души. Градът е основан от гърците под името Византий около 600 г. пр.н.е. Днешният модерен град показва влияние на Римо-византийската ера, когато е бил прекръстен на Константинопол - като първа християнска столица на света. През 1453 г. става столица на най-голямата мюсюлманска империя. Градът винаги е играл важна културна и икономическа роля. Днес - с името Истанбул, градът продължава да е важна част от икономиката на Турция. Голяма роля за това играе и протокът Босфорът.
Научно е доказано, че Босфора се е образувал преди 7500 години. Преди нивото на Черно и Средиземно море е било съществено по-ниско и те не са били свързани. В края на последния ледников период - в резултат на топенето на големи ледени маси и сняг, нивото на водата в двата водоема рязко се е повишило. Мощен поток вода само за няколко дни си проправил път от едното море в другото, за което свидетелства релефът на дъната на моретата и други признаци.
Древните гърци наричали Босфора Керченски пролив. Босфорът се явява един от важните проливи, тъй като осигурява достъп до Средиземно море и световните океани, до големи части на Русия, Украйна, Закавказието и юго-източна Европа. Освен селскостопанските и промишлени стоки, голяма роля в експорта през Босфора играе нефтът от Русия и Каспийския регион.
 При разходката с кораб по Босфора могат да се видят интересни дворци и замъци, построени в миналото. Индивидуалното посещение на отделните дворци доставя още по-голямо удоволствие. Такива са: Кючюксу, Бейлербей, Долмабахче, Топкапъ и др.
Дворецът или замък  Кючюксу  е летен дворец на Азиатския бряг на Босфора и е бил построен през 1857 г. Сградата е двуетажна, има сутерен с кухненски бокс, килер и стая за прислугата, а двата етажа показват типичното турско обзавеждане. Има 2 камини, изработени от цветен италиански мрамор, кристални полилеи от Бохемия- Тук има и много картини и предмети на изкуството- Дворецът е отворен като музей.
image

image

Дворецът Бейлербей е бивша лятна резиденция на султани в Турция  и за посрещане на важни гости. Разположен е в азиатската част на  Истанбул  в квартал Бейлербей. Дворецът е бил построен за 4 години / 1861- 1865/ и е в традиционни османската архитектура. Най-красиви части в дворец са: трите входа, залите с красива мебелировка, фонтаните, френските и чешки кристални полилеи и ръчно тъкани килими . В една от залите се намира голям мраморен водоскок. Палас Бейлербей има правоъгълни етажен план. Състои се от 6 прекрасно декорирани зали и 24 стаи на 2 етажа. Коридорите  на главните  зали водя към жилищни стаи, групирани около 2 по-малки зали.  Тук има уникални колекция от китайски и японски вази. По стените висят френски часовници. Палас Бейлербей е заобиколен от голяма градина, с 5 тераси с басейни, беседки и фонтани. В цветните лехи на двореца се отглеждат магнолии. Внимание привличат плавателният басейн и няколкото летни вили в близост.
image
 

image

image

И  няколко клипа.........








Тагове:   Азия,   Европа,   Турция,   Босфора,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. naidobriq - Истанбул
04.11.2010 08:24
Космополитен град.
цитирай
2. анонимен - Как искам пак да видя.....Босфора......Босфора.....Босфора
05.11.2010 09:55
Вечния български копнеж и страдание. Цялата ни история е свързана със Станбул- града голяма. Като ученичка в 10-ти клас прочетох книгата на Т.Жечев" Българския Великден или страстите български" миналата година песещавайки Турция за пръв път, се докоснах до тези страсти , вярвайте ми , за мен времето е спряло на това развитие от Възраждането/ не ме разбирайте погрешно Истанбул е съвременен модерен и нов град/ имам в предвид историята , която е попила всяко камъче и песечинка. А Босфора?... Тази лакатушеща вода...пръските, въздуха, слънчевите лъчи който ги попиват и разнасят около ни....едно приказно вълшебство наречено Босфор.....
В една песен от близкото ни минало се пееше:
"Как искам пак да видя"...Босфора , / добавям аз / Босфора ,....Росица
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2616136
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930