Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2010 08:39 - ЦЪРКВИТЕ СВ. СОФИЯ И СВ. СТЕФАН В ИСТАНБУЛ
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 8733 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 21.10.2010 18:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Няколко са църквите в 15 милионния град Истанбул, за разлика от джамиите, които са няколко десетки. Най-известни православни храмове са църквата-музей "Св. София" и желязната черква  "Св. Стефан".
image

Храмът Света София в Истанбул безспорно е най-мащабният и най-внушителният исторически паметник, завещан от Византия. Наричана още църквата на мъдростта тя представлява бивш православен храм, превърнат по-късно в джамия, а днес – в музей. Разположението на Света София е непосредствено срещу Синята Джамия (Blue Mosque) в старата част на турската столица Истанбул (Istanbul).

image    

В продължение на почти хиляда години, до завършването на Катедралата в Севиля през 1520 г., Света София е най-голямата катедрала в света. И днес огромният храм е едно от най-големите покрити пространства на нашата планета, което впечатлява с архитектурата си.

Храмът Света София се счита за най-внушителният паметник на Византийското изкуство. Изграден е от двама гениални архитекти - Антимий (Anthemios) от Тралес и Исидор (Isidoros) от Милет през 532-537 година. Строена по време на разцвета на византийското изкуство при Юстиниан (527-565), църквата е част от дворцовия императорски комплекс.

Ето защо е градена като най-голямата "парадна зала на двореца". Юстиниан желае църквата Света София да бъде по-голяма от храма на цар Соломон в Йерусалим и същевременно да демонстрира превъзходството на Цариград над останалият християнски и езически свят.

Размерите на храма са повече от грандиозни – на дължина достига 120 м, на ширина - 72 м, височина на купола е 60 м, а диаметърът е 30 м. Сградата е уникално съчетание между централно-куполния и базиликален похват във Византийското строителство по онова време.

Централната част на Света София е с дължина 70 м и ширина 33 метра, силно осветена от извисяващия се към небето свод с 40 прозореца, разположени в основата на купола.

Двете странични галерии са отделени от голямата централна зала със 110 изящни мраморни колони.

За вътрешната украса от всички краища на процъфтяващата по това време Византийска империя набавили разноцветни мрамори, скъпоценни камъни и злато, които, преработени от изкусните столични майстори, засияли във вътрешността на храма. Стените били покрити със стенописи и традиционните за това време златни мозайки, пресъздаващи сцени от Библията.

След покоряването на Византийската империя през 1453 г., новите завоеватели премахнали иконостаса и амвоните на Света София, замазали фреските и мозайките и превърнали Великата църква в джамия; вътре изписали сури от Корана, а отвън издигнали четири високи минарета.

image    

След обявяването на Турция за република и преместването на столицата в Анкара, с личната инициатива на Кемал Ататюрк храмът Света София е превърнат в музей.

Над входните врати са запазени фигурите на основателя на новата столица на Римската империя - св. Константин, изобразен с макет на града, главния ктитор на храма император Юстиниян I, държащ макет на църквата, а над царските двери - на св. Богородица с Младенеца.

В горната галерия на храма Света София в Истанбул са разкрити мозайки на Исус Христос, Св. Богородица, ктиторски портрети на византийски императори и съпругите им. От Османският период в катедралата-музей са съхранени олтар (mihrab), амвон (minbar), трона на султана (максурой), два огромни свещника подарени от Сюлейман II през 1526 г., а при Мурад III са донесени от Пергам огромните алабастрови съдове, в които е била съхранявана светена вода. 

image
    Желязната църква "Свети Стефан

Едва ли има българско сърце, което да не трепне, стане ли дума за “Свети Стефан” – желязната църква. Храм със славно минало, той и днес дава самочувствие и гордост на българите, независимо дали са в България, или разпилени по целия свят.
image

Издига се в кв. “Фенер”, на самия бряг на Златния рог и привлича погледа като бисер в короната на древния и вечен град. Интересна е историята на храма. Къщата, дарена от княз Стефан Богориди, цариградските българи преустроили в дървена църква. Осветена по славянски на 09.10.1849 г. тя, както и изграденият след две години Метох, станали люлка на българското духовно и национално Възраждане. Тук на 03.04.1860 г. по време на Великденската служба, Иларион Макариополски с думите “… и всякое епископство православних!” поел отговорността на български духовен глава. Пак тук за първи път бил прочетен издаденият на 28.02.1870 г. “Ферман”, с който българите се признавали за отделен етнос с право на самостоятелна църква под името Българска Екзархия.

image

През 1898 г. на мястото на изгорялата стара дървена църква се издига нова – желязна. Проектът е на арменския архитектХовсеп Азнавур, а изпълнението на австрийската фирма “Рудолф фон Вагнер”. Състои се от сглобяеми железни елементи с тежина 500 тона. Докарана с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора, тя е осветена от Екзарх Йосиф на 08.09.1898 година.

Две са били железните църкви в света, но днес е запазена само българската. Трикуполна и с кръстообразна форма, отвън привлича погледа с красивите орнаменти на украсата. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40 метрова камбанария. Шестте камбани са изляти в руския град Ярославл, като две от тях звучат и до днес. Изящество и сдържано великолепие излъчва иконостасът, изписан в православен стил от руски майстори. Историческа стойност имат дарените икони и църковна утвар, както и дарителски посвещения.

Желязната църква – душата на народа ни и днес продължава да е символ на българската вяра.

А ето и няколко клипа за тези величави черкви. 















Тагове:   Истанбул,


Гласувай:
8



1. liliyanaandreeva - ЦЪРКВИТЕ СВ.СОФИЯ И СВ СТЕФАН НЕ СА В ИСТАНБУЛ,А В КОНСТАНТИНОПОЛ
19.10.2010 09:15
А на св.Мъдрост не и отиват минаретата.
В църквата св.Стефан трябваше всеки българин да е отишъл вместо на Божи гроб,но повечето не знаят,че я има.И аз научих за нейното съществуване преди 15-20 години.
цитирай
2. анонимен - ИСТАНБУЛ-ЦАРИГРАД-КОНСТАНТИНОПОЛ!?!
20.10.2010 10:00
Тук си дават среща всички пътища, ветрове,светове, цивилизации , култури и религии. Който не е видял Истанбул нищо не е видял и живял досега. Вечния български копнеж по Цариград...непревзета и непокорена от нас...От 28.02 до 03.03.2009 год. бях на ескурзия там. Немога да ви опиша чувствата които се редуваха в душата ми, бидейки на Босфора,църквата" Св. Стефан","Св.софия", посещавайки и Одрин с двете наши църкви. Изпитвах гордост и патриотизъм. Очарована съм от отношението на нашите съседи към нас! / няма да описвам с какви чувства тръгнах натам , но всичко се разби на пух и прах/ От това с какво желание ни посрещат, преобразения съвременен мегаполис Истанбул-които толкова много очарова със своето великолепие и разкош.Турция е страна която си заслужава да посетиш и няма да бъдеш разочарован. На тръгване си помислих : НИЕ ЛИ СЕ ОСВОБОДИХМЕ ОТ ТУРЦИТЕ, ИЛИ ТУРЦИТЕ СЕ ОСВОБОДИХА ОТ НАС....??? Росица
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2600272
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031