Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2010 14:06 - МИСТЕРИЯТА СОДОМ И ГОМОР
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 8817 Коментари: 3 Гласове:
16

Последна промяна: 22.08.2010 14:26


 Искам да споделя с вас за градовете Содом и Гомор, изградени и унищожени в района на Мъртво море. В Библията се казва:"И изля Бог върху Содом и Гомор дъжд от сяра и огън от небето и унищожи градовете и околностите им, и жителите им. И погледна (Авраам) наоколо и видя: дим се издига от земята като от печка."
Тези редове от Библията, Битие 19, няколко хилядолетия не дават мира на любопитните. За дълбоко вярващите всичко е ясно: Бог е унищожил отвратителните местни грешници с нетрадиционна сексуална ориентация. Сярата и огънят са просто допълнения към апокалипсиса, спуснати от всемогъщия Бог. Все пак, наистина ли са съществували споменатите в Библията градове, населени с хомосексуалисти? Ако да, от какво са загинали? Библията приблизително посочва мястото и времето на катастрофата. Може обаче с доста голяма вероятност да се предполага, че тя се е разразила в околностите на днешното Мъртво море, наречено Соленото езеро някъде около III хилядолетие преди нашата ера. Това станало, след като праведниците - Авраам с племенника си Лот, се заселили в плодородната област, която „се оросявала с вода като градината на Господ". 
Къде точно се намирали Содом и Гомор, археолозите досега не знаят. При подводни изследвания са открити руини и на дъното на Мъртво море, точни доказателства обаче няма. Нали с градовете, станали символ на разврата, Господ изгорил още два - Адма и Севоим. Библейското предание потвърждават и древните историци, вероятно очевидци на катастрофата отпреди 3000 години.
image

Близката до езерото Содомитска област някога е била благословена плодородна земя, украсена с много градове. Днес обаче е напълно изгорена, пише Йосиф Флавий, известен със свидетелствата си за съществуването на Исус Христос. Разказват, че заради безчестието на жителите си е погубена от мълния. Дори до днешно време могат да се видят следи от небедния огън и петте града, пише Флавий. Тацит също споменава за „запалена земя". Преди тях Страбон, автор на знаменитата антична „География" пише, че тази земя е унищожена от огън, което показват изгорените места и пепелта в почвата, реките, разпръскващи зловоние, и развалините от човешки жилища навсякъде наоколо. Затова звучат достоверно преданията сред местните жители, че някога тук е имало 13 града, главният от които - Содом. Днес, още 2000 години по-късно, бившето подобие на градина Господня все така напомня безжизнен лунен пейзаж. Какво все пак се е случило там? Страбон пръв предполага, че гнездото на разврата е било унищожено не от бога, а от буйството на земните недра. Историкът пише: Пламъците, горещите асфалтови и сернисти води, изхвърлени след земетресенията, обхванаха скалите. През 2001 г. хипотезата на древния историк бе потвърдена от британския геолог и археолог д-р Греъм Харис. Той открива в района на Мъртво море находища на природен асфалт, смола, подземни „джобове", пълни с метан. Земетресение би предизвикало изхвърляне на тези вещества, от което би могъл да възникне всепоглъщащият огън. Звучи логично, като изключим едно несъвпадение: В Библията е казано, че огънят е дошъл от небето - т.е. отгоре, не от земните недра.
image

Така се появява нова версия. В края на март 2008 г. специалистът по ракетни двигатели Алън Бонд и Марк Хемпсел, преподавател по астронавтика в Бристолския университет, Великобритания, публикуват книга, в която гибелта на Содом и Гомор се свързва с небето. И конкретно с паднал оттам астероид. Учените твърдят, че са разшифровани клинопис на древна глинена плоча. Артефактът, известен като Планисфера, се пази в Британския музей под номер К8538. Плочката е открита от археолога Хенри Лейърд още в средата на XIX век в руините на библиотеката на царския дворец в Ниневия, древната столица на Асирийското царство. Оттогава много изследователи безуспешно се опитват да разгадаят написаното. Откривайки верния ключ, Хемпсел и Бонд стигат до извода, че
клинописът съдържа свидетелствата на човек, очевидец във вероятно най-голямата в историята на земята катастрофа.
image

Самата Планисфера не е дело на очевидеца - плочката, появила се около 700 години преди новата ера, е точно копие на подробните наблюдения на шумерски астроном. Учените разчели данни за „приближаващо огнено кълбо", носещо се стремително по небосвода. Открили и описание на траекторията му и на разположението на съзвездията. Разшифрованите данни са обработени с компютърна програма, позволяваща пресъздаването на картината на звездното небе с хилядолетна давност. Така става ясно, че астероид е паднал на Земята преди разсъмване на 29 юни 3123 г. преди нашата ера. Диаметърът на небесното тяло е бил от 800 до 1500 м, разказва Хемпсел. Главният удар бил в областта Тирол, днешните Австрийски Алпи. После нажежените отломки от астероида продължават пътя си, като изгарят и унищожават всичко, чак до „земята Йорданска". Вероятно е възникнала огнена гъба, като при ядрен взрив, която е слязла в атмосферата в района на Мъртво море. Температурата на подобен облак, над 400 градуса по Целзий, е предостатъчна, за да изпепели намиращите се там библейски градове, включително Содом и Гомор. В Алпите, в тиролската местност Кофелс, наистина има странен феномен, за който геолозите нямат обяснение: като че ли планината е просто отрязана. Това е направил астероидът, уверяват британските изследователи. Според тях липсва кратер, защото астероидът се е врязал в Земята под много остър ъгъл, около 6 градуса, почти по допирателната. Според тази версия космическото тяло се е взривило още във въздуха, като е образувало огнено кълбо с диаметър почти 5 километра. То, като кумулативен снаряд, е превърнало в пепел петкилометров връх и е опустошило около милион квадратни километра по пътя си. Според Хемпсел катастрофичните събития, свързани с падането на астероида, са отбелязани не само в Библията, но и в много древни митове. Най-известен от тях е този за Фаетон, който не се справил с огнената колесница на баща си Хелиос и паднал от небето. Уфолозите, разбира се, търсят виновници за библейските катаклизми извън Земята. И подозират, че тайнствените мъже, наречени ангели, посетили Авраам и Лот, са всъщност извънземни. При това са притежавали свръхестествени способности: появили се отникъде, лишили жителите на Содом от зрение, знаели, че градът ще бъде унищожен, и отвели Лот и семейството му преди катастрофата.
image
Цитата от Библията „Слънце се издигна над земята" уфолозите възприемат като избухване на ядрен взрив. А в описанието в Планисфера виждат не астероид, а космически кораб. А странната постъпка на Лот, който първо избягал в оцелелия град Сигор, а после отишъл да живее в пещера с дъщерите си? „Бог извади Лот от средата на изтребление", е казано в Библията. Според уфолозите причина за това е смъртоносната радиация. (Както е известно, жената на Лот се превръща в солен стълб, тъй като не послушала съвета да не се обръща назад) Що се отнася до радиацията, в района на Мъртво море се откриват следи от разтопени скали, подобни на тези в развалините на древния индийски град Мохенджо-Даро. Според преданията той също е разрушен от „могъщ снаряд, зареден с цялата мощ на Вселената. Стълбът огън и дим бе като десетки хиляди слънца. Загиналите хора бе невъзможно да се разпознаят, оцелелите не живяха дълго - опадаха им косите, зъбите, ноктите". Удивително прилича на последствията от бомбата над Хирошима.
Ако обобщим някои от основните теории за унищожението на Содом и Гомор, то те се свеждат до: 
- Божие наказание
- Земетресение
- Смърт от Космоса
- Извънземни унищожители
Мистерия или загадка? - оставям на вас да решите. Ето и един интересен клип. Кликнете върху стрелката по-долу и го вижте. Клипът е на руски език.






Гласувай:
16



1. kontra - доста старание е вложено в този пост
22.08.2010 15:05
Но като цяло съхранените в предаваните в поколенията, хиляди години подред, свещенни книги оформили Библията, дават информация потребна за наше развитие в духовните ценности. Това е еволюцията на човека- от примитивен убиец като Каин да се превърне в Син на Създателя на Вселената, следвайки примера на Христос.
Иначе догадките за това дали са били извънземни посетителите, или природен катаклизъм, или още хиляда теории не носят полза на НИКОГО, освен на писателите на подобен род книжлета.
цитирай
2. анонимен - содом и гомор
21.10.2010 23:45
Постинга е интересен от научна гледна точка.Но аз си мисля,че и уфолозите са близо до истината.
цитирай
3. antoninus - Библията е ясна и категорична. А ...
10.01.2012 11:05
Библията е ясна и категорична. А който преиначава директните истини от нея, ще бъде подведен да вярва на лъжите, които се изливат по света
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2601896
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031