Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2009 19:59 - САНКТ ПЕТЕРБУРГ - СЕВЕРНА ВЕНЕЦИЯ И МУЗЕЙ НА ОТКРИТО
Автор: mit777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 6725 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 07.09.2009 17:52


За Питер - Ленинград - Санкт Петербург , все едно име, но различна история, може да се пише с години. Аз ще споделя само частица от видяното от мен и ако ме попитат къде бих желал да отида отново и отново, то това ще бъдат градовете Йерусалим и Санкт Петербург, за които съм запазил частица в сърцето си.
 Разположен в Северозападна Русия при вливането на р. Нева във Финският залив на Балтийско море, градът наброява близо 5 млн. жители и е четвъртият по големина в Европа.
Почуствах влагата още с пристигането си, лятото беше хладно, особено нощите. Зимите били доста студени.
image
image

Това е градът с много имена и лица, с богато историческо минало и културно наследство. Та нали тук се намира най-красивият дворец в света - Петродворец  /Петерхоф/. Градът е крупен икономически, културен и научен център на Русия и е създаден от Петър Велики през 1703 г. и до скоро е бил прозорец към света.
image
В Санкт Петербург могат да се видят: Петропавловската крепост, катедралата "Исакиевски събор", Ермитажа  /Зимният дворец/, площадът на изкуствата, Петродвореца със стотиците фонтани / над 150 естествени фонтани и каскади/ и многобройни позлатени и мраморни статуи - лятната резиденция на Петър Велики в Павловск и какво ли не още. Аз направих една снимка пред статуята на Нептун, която по-рядко се споменава в каталозите, а и повечето мои снимки са черно-бяли и затова избягвам да ги публикувам. Ето наколко от тях, включително на едно езеро с черни лебеди, които не се плашеха от хората.
image

image

image
image


image
image

image

image

Ето още снимки на интересни места, които трябва да се видят.
image

image

image

image

Да посетиш Санкт Петербург означава да сбъднеш една от най-съкровените си мечти  и видиш копие на една западна столица. Това е музей под небето. Много от сградите са изработвани от италиански майстори в бароков стил. Впечатленията са незабравими и остават трайни спомени в душата на човек. Градът е много чист и озеленен. Тук може да се посети и дома на Пушкин и неговият паметник. Та нали Пушкин е светинята на града. Но не трябва да забравяме, че в този град много често боговете на облаците , дъжда, мъглата и снега си провеждат  своите заседания, а всеки ден можеш да наблюдаваш и 4-те сезона на годината. Санкт Петербург е построен в район с много блата, езера, реки и гори и това влияе на климата.
 И още нещо - някога Съветския съюз беше евтина държава, но сега там е доста скъпо, дори билета за Ермитажа е около 30 лв., плодовете и зеленчуците варират от 4 до 15 лв. и прави впечатление, че руснаците купуват по 2-3 чушки и още толкова домати. Не харесах нито руския квас, нито кефира. Най-добре човек се разхлажда с газирана вода на автоматите.
 Знаете ли защо сега руснаците купуват жилища у нас, защото там струват милиони в долари и за тях тук е без пари.
 Човек се разделя от Северна Венеция с надежда де я посети още веднъж.
image

По-долу има хубави видео клипови от Санкт Петерберг. Кликнете върху стрелката на всеки един и изпитайте удоволствието за една виртуална разходка.



  И два специални клипа за Петродворец. Вижте ги.



Тагове:   музей,   открито,


Гласувай:
10



1. hel - Благодаря!
05.09.2009 01:41
Впечатлена съм. Простор, вода, зелено...
цитирай
2. анонимен - Здравейте!
21.04.2010 01:50
Много ви благодаря. От Петербург съм. И беше много ми приятно, че вие също обичате моят град! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2618654
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930