Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2016 18:57 - Запояването, не е толкова просто !
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 8254 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 29.01.2016 21:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Преди да ви предам малко знания и опит, искам да ви кажа, че това беше един голям проблем на прохождащата, родна електроника преди 40 години, което сваляше значително качеството и надеждността ! Основните проблеми идваха от т.н. студени спойки, при които няма добра връзка между детайлите, припоя не е омокрил повърхностите ! Това е бомба със закъснител, защото дефекта не се проявява веднага, а след известно, кратко време при потребителя ! Причината основно е ръчното, невнимателно запояване, съществува и днес при дребносерийни производства! Тук ще разгледам  основно запояването с припои на  калаена основа и тинол (композитен материал смес от олово, калай и флюс - колофон) . Всеки хардуерист и електроник, първо трябва да се научи да запоява.
           Основно трябва да се „калайдисат” ( да се нанесе припой) детайлите, затова щателно се почистват механично до блясък . Всеки вид окисен или друг химически слой пречи на калайдисването, в промишлени мащаби се ползуват флюсове, които чистят повърхността до метал ! Когато нанасянето на припой е качествено повърхността изглежда разлята като мокреща повърхност, не стои на капки ! При повторно триене и затапяне с поялника, калайдисания участък не се вдига , а се разширява, особено в присъствието на колофон !

image

          В зависимост от вида на припоя, поялника трябва да поддържа температура в определен диапазон, а в зависимост от габарита на спояваните детайли се подбира мощността и размера на запояващата част – „човка”! Преди всичко, първо се калайдисва човката на поялника, да няма участъци без разлят припой след тръсване ! После се калайдисват детайлите,  повечето съвременни елементи са калайдисани предварително или имат специални покрития фабрично и тази операция може да се пропусне, но трябва да се провери за сигурност. Елементите съдържащи полупроводници се запояват при температура на човката не по- висока от 240 0 С (в някои случаи и по-ниска) и време под 5 -6 секунди, в противен случай може да се повредят или да се променят техническите им параметри ! Серийните производители на електроника, използуват специални конструкции и системи за запояване, при които детайлите се запояват едновременно и бързо, с вълна от разтопен тинол (спойка – вълна). При ИС с висока интеграция, отпояването и подмяната е почти невъзможна задача с ръчен поялник ! По големите детайли се подменят, като първо се вакуумира, изпомпи, нанесения припой с тефлонизирана ръчна помпа .

image

         С калаен припои ,може да се запояват почти всички метали, но има множество специфични особености ! Тинола се използува за мед, месинг, бронз директно, при силно окислени детайли се използуват течни и пастообразни флюсове, гасена, солна киселина ! Той не е подходящ за битови съдове, защото съдържа олово ! Битовите изделия и детайли работещи при по-висока температура, се запояват и покриват с чист калай ! За да се извърши това, първо трябва да имаме такъв, който се познава по специфично пукане, когато се огъне ! Детайлите трябва да са почистени с гасена, солна киселина,  загряти над точката на топене, т.е. над 2400 С! При калайдисване на съдове, за флюс се използува нишадър, който заедно с късчета чист калай се поръсва върху повърхността и с бала от натурален памук или памучен плат се втрива с кръгови движения ! Топлоотнемането при медни съдове е голямо затова, те се загряват на огнище с дървени въглища или газова горелка ! Чистият калай не издържа на ниски температури и се разпрашава, явлението е известно като калаена чума !
          Желязото и цинка може да се калайдисват и запояват с калаени припои, като след механично почистване, се използува флюс за желязо -ортофосфорна киселина или смес от 2-3 части глицерин и 1 част нишадър, флюс за цинк и поцинковани изделия- гасена солна киселина !
         Алуминият се калайдисва най-трудно, постига се чрез механично втриване на капка разтопен, калаен припой, под слой машинно или оръжейно масло – гоя! Предлагат се и множество флюсове. По -добрият припой за алуминий е на кадмиева основа !
          Тук накратко показах работата само с припои на калаена основа ! При другите като, сребърни, бронзови, месингови се прилагат различни температури, флюсове и технологии, като в повечето случаи се използува заваряване !
   
image



Гласувай:
10



1. zaw12929 - Бомба със закъснител, е всяка не...
29.01.2016 21:50
Бомба със закъснител,е всяка несвършена качествено работа, защото дефекта не се проявява веднага, а след известно, кратко време
Да се знае правилната технология е важно: Поздравления!
цитирай
2. dedenze - Така е zaw12929, благодаря !
29.01.2016 23:08
Най -лошо е когато си мислиш, че си свършил нещо качествено, но знанията и възможвостите ти са те подвели и излъгали! Днес слушах изказването на едно момченце по телевизия България във въздуха, хванах изказването му в средата, не знам и темата, беше нещо относно държавно участие и инвестиция за производство на нещо ! Та това момченце с интелигентен и начетен вид, така се облещи и с пълно гърло забля уверено, категорично, евроатлантически и неолиберално - О-о това е напълно невъзможно , държавата не може да финансира държавни производства, това никъде не се прави !? Аз не знам къде е учил, кой го е обучавал, кой и как го е възпитавал, какво е чувал и чел, но този облъчен човек , утре ще влезе в управлението на държавата и ще я доунищожи !
Така е и с запояването ! Малко ще перефразирам Хайтов: Едно е да искаш, друго е да знаеш как, трето е практически да можеш, четвърто и пето е успешно да го направиш !
цитирай
3. kvg55 - Макар че не съм техник, имах поял...
29.01.2016 23:50
Макар че не съм техник, имах поялник, тинол и прочие други инструменти.
Сега недовиждам и нищо ми нетрябва. Лоша работа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467219
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031