Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2016 09:19 - ХЛЕБЕН КВАС
Автор: mit777 Категория: Рецепти   
Прочетен: 687 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Напоследък все повече хора избягват  продуктите с мая.В магазините се намира и безквасен хляб.За тези които имат желание да си направят безквасно тесто предлагам наскоро попадналата ми рецепта за хлебен квас

imageЗа направата му са необходими: 

Брашно 

Чай от хмел и вода в съотношение 1:1

По желание лъжичка захар

 В стъклен или пластмасов съд се забърква следната смес:

 1 кафена чашка брашно по желание (бяло или ръжено) се смесва с 1 кафена чашка студен хмелов чай (можете да заместите с чешмяна вода, ако не е варовита или с изворна).

Размесете добре кашицата с неметална бъркалка. Консистенцията трябва да е по-гъста от боза и по-рядка от кексово тесто. Квасът стои на стайна температура. 

Белият се прави 7 дни, а ръженият 4-5 дни. Покрийте го с парче плат за да диша. Всеки ден трябва да се грижим за него като го "храним". Това става с прибавянето на 1 лъжичка от съответното брашно и малко водичка. image

Ако квасът отдели вода, добавете брашно. Ако пък стане много тестян - разводнете. Разбърквайте го по 2 пъти на ден. Наблюдавайте да не прекипи, защото може да излезе от съдa.

 Квасът е готов щом образува по-големи мехурчета, надигнал се е и мирише лекичко на кисело. Не се притеснявайте ако направи коричка, можете да я отстраните. 

Вече можем да месим с него хляб. Ако искаме да го посолим, солта се пресява с брашното иначе няма да втаса. 

http://vkusnosisi.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html




Гласувай:
3
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 1562989
Постинги: 718
Коментари: 273
Гласове: 885
Календар
«  Август, 2017  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031