Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2019 20:58 - СТАРОГРЪЦКИ БОГОВЕ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 13231 Коментари: 32 Гласове:
56

Последна промяна: 09.07.2019 04:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                     СТАРОГРЪЦКИ БОГОВЕ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА


   Древните гърци подобно на дедите ни имали много богове,които носят странни негръцки имена. Ето няколко примера:

1. ЗЕВС (Богът Баща). Това не е гръцкото му име,а поБългареното: "гръцките" му имена са ДИАС и ДЕОС (респ. ТЕОС). Те се изясняват като съкратени форми на латинското ДИВОС (Божествен) и Българското ДАВАС (ДАВАЩ),изопачено от сакатия им език.

2. ХЕРА. (жена на Зевс,майка на боговете и богиня на брака). Жената на Бога Баща е Богиня Майка- затова "гръцкото" ХЕРА означава ТЕРА (Богиня Земя) и ВЕРА (Вярна на семейното огнище). От това Българско име произлизат думите Торъ, Наторявам, Таралеж (Тера-леж,Лежащ в земята), Таралянкане (Тера лягане,Въргаляне по земята), Таратор (Тера дар,Дарен от Богинята Майка) и т.н.,а също имената Вера (Вяра), Кера, Сара, Гера, Герка и пр.

3. АПОЛОН (бог на светлината и слънцето)= ОПАЛЕН (РАЗПАЛЕН) т.е. Пламтящ (Горящ). Съкратената му форма ПОЛОН (ПОЛОНИЙ) означава чисто и просто ПАЛЕН (Разпален),което е чудесен епитет на този бог.

   image

4. ХЕРМЕС (пратеник на боговете,имащ много прерогативи). Името му означава две неща:

а) КЕРНЕС (КУР-НОС,итифална конфигурация носещ)

б) ГЕРМЕС (ГЪРМЕС,ГЪРМЕЖ) т.е.- Бог на мълниите и гърма.

  В гръцката митология има много ясни податки,че това е точно така:

а) Хермес изобретил огъня,а първите познати на древните хора огньове били разпалвани от гръмотевици.
б) Той бил пратеник на боговете към хората което значи,че се движел от небето към земята.

   image

в) Хермес бил и бог на лъжата,понеже мълнията може да тръгне към едно място а да "финишира" в съвсем друго,понеже непрекъснато изменя своята траектория. Затова Хермес бил бог и на търговците за които се смятало,че били професионални лъжци.
г) Бил водач на мъртвите към задгробния живот,понеже "гърма" (мълнията) тръгва от небесните селения и потъва в земята,т.е. в Подземното царство.

д) Обичал да "краде" говеда т.е.да ги убива с мълния и така да да ги "съпровожда" по пътя към отвъдния свят,заради което бил бог и на крадците.
е) Можел да влиза и излиза от подземното царство когато си поиска. Това е валидно за мълниите: докато една потъва в земята (подземното царство) по време на буря,веднага друга възниква и това може да се случи много пъти в един ден.

   image

ж) В по-ранни епохи Хермес бил бог на ветровете и дъжда т.е. на времето,в което се явяват мълниите.
з) Бил бог на богатството понеже мълниите често удрят местата,в които е скрито злато.

и) Бил бог на пътешествията,понеже мълнията непрекъснато се мести от едно място (небето) към друго (земята) с най-голямата възможна скорост.
й) Бил много верен на баща си Зевс,понеже е твърде логично гръмотевиците да са верни най-вече на Гръмовержеца.

к) Първоначалният Хермес бил стар и брадат,понеже в древната Българска религия той олицетворявал последния стадий от живота,който е разположен между средната възраст и "подземното царство".
л) Бил бог на движението,понеже мълниите непрекъснато се движат с бясна скорост- затова го изобразявали с крила на главата или краката.

                                            image

м) Бил бог на границите,понеже пресичал границата между живота и смъртта в едната или другата посока.
н) Хермес бил фалически бог и често го рисували с възбуден фалос- ето как е изобразяван Хермес Трисмегист по времето на Птоломеите:

                                  image

  Затова бил и бог на плодородието понеже се считало че местата,ударени от гръмотевица може да донесат някому богатство. Че това е така разбираме от една проста логика. Не били редки случаите гръмотевична буря да порази търговци,носещи товари сребро или златоя тогава тези товари ставали собственост на оцелелите след бурята очевидци.
о) Той изобретил лирата (музикален инструмент) т.е. музиката а в преносен смисъл шума,понеже гръмотевиците почти винаги са шумни.

5. ТАНАТОС (Бог на смъртта)= ТЪМАТОС (Тъмата) т.е.- Бога на подземното царство,когото дедите ни наричали и ТЕМЕН (Тъмен,Черен).

6. ХАДЕС (Бог на подземното царство)= Гадес (Гадния бог). Това име е близко го формата КУТЕС,получена от прехода Х-К и Д-Т,а КУТ (без гръцката наставка "-ЕС" е едно от имената на Българския подземен бог.

7. АРЕС (Бог на войната)= ЯРОС (Бог на яростта),когото дедите ни често наричали АРЕЙ и ЯРЕЙ. Името му означава още БОРЕС (БОРЕЩ,ПРЕБОРВАЩ: с възст,на пропуснатото "Б"),а от него произлиза личното име БОРИС.

8. ПОСЕЙДОН (Бог на моретата,водите и океаните)= ПО-СЪДОН (По Съдин,Намиращ се след Сатурн т.е. Крон,който е бог на истината и върховен съдия). Микенското му име ПОСИДАО означава ПО-СЪДЬО (След Съдещия бог) което значи,че Посейдон е друго превъплъщение на Марс (Арес,Арей). За това говорят доста други факти:

а) Посейдон бил военен бог,който е въоръжен с тризъбец.
б) Често обичал да спори а Марс е бог на войната,споровете и конфликтите.

image

в) Бил бог на водите,понеже ВОДА=ВЕДА. ВЕДА е основен бог на Ведическите племена а Ведическите племена са Арийците (Арейците,Марсовите племена),които завладели Индия преди няколко хиляди години а ВОТАН (ВОДАН,ВОДЕН) е бог на войната у викингите.
г) Имал любовници и от двата пола,което се случвало в много езически армии.
д) Предизвиквал всички бури в моретата и океаните.

                            image

9. КРОН (КРОНОС,САТУРН)- баща на Зевс. Гърците го обявили за "баща" на Зевс,понеже той бил главен бог на Белазгите (Българите) преди гръцкото нашествие на Балканите,което сложило Зевс на неговото място. Главен бог на предгръцките народи преди Сатурн (Крон,Кронос) пък бил УРАН,който е АРЯН (АРИАН),т.е. Марс. КРОН (Кронос) бил изначален бог на Подземното царство (Царството на мъртвите) а неговото име означава много неща,понеже бил популярен над две хилядолетия. Затова ще изредя само част от тях:

а) КОРЕН (Зарит в земята),откъдето е името КАРАН.
б) СКРИН (Скриен,Скрит под земята,Зарит).
в) ЧРЪН (ЦРЪН)= ЧЕРЕН.
г) КОН (получено след премахване на дованото "Р"). Затова конят е свещено точно на Сатурн- не на Слънцето или Зевс,а Скитската митология обяснява защо това е така. Древните Скити (т.е. Ари,Българи) смятали,че конят пренася душите на мъртвите до Подземното царство- оттам дошъл обичая Българи,Траки,Келти и Скити да погребват заможните си мъртви заедно с техния верен кон,който принасяли в жертва на Сатурн.
д) КЛОН (Изолирана част от цялото): с прех. Р-Л.
е) КЛАН (Заклан,Умъртвен).

10. АТИНА= ВОТИНА (Вотана,Ведина) т.е.- Родена от Марс (Арей). По-рано имаше мнения,че нейното име означава ТАТИНА (Родена от Бога Баща т.е. от Зевс) но сега смятам че това не е така,понеже Атина е безбрачна военизирана богиня. От това следва,че за Българите тя е еманация на Венера,т.е. Вечера (Вечерницата) и Вещера (Вещерката),която по древен Български обичай нямала право да се омъжи,докато не убие поне един враг.

11. АФРОДИТА (Богиня на любовта и красотата)= АШРА ДАТА (АШЕРА ДАВАЩАТА), АШРА ДИВА (Богиня Ашера),с прех. В-Т. Коя е Ашера? Това е "близкоизточната" ИЩАРА (ВЕЩЕРА,ВЕНЕРА),която е Богиня на любовта,щастието и красотата.

   image

12. АРТЕМИДА (Безбрачна богиня на лова). Това че е безбрачна говори,че тя е персонификация на Венера,а името й се тълкува по два начина:

а) МАРТА-МАТА (епитет,означаващ "Майка на Богинята Майка"). Майка на тази богиня е единствено Венера (Вещера,Ищара),която става Богиня Майка когато встъпва в брак. Българската дума МАРТА ("Баба Марта") идва от такава форма на думата МАТА (МАТЪ,МАТ= Майка),в която има добавено "Р".
б) ОРТОМАТА (Въжето,т.е. Ласото,което е оръжие за лов и я свързва с лова,което е намек за военните й функции).

13. ХЕЛИОС (Бог на слънцето)= КЕЛИОС (КЕЛИО,без гръцката наставка)= КОЛЬО (КОЛО,СОЛО) т.е. СОЛЪ (Слънцето).

14. ТЕМИДА (Богиня на правосъдието)= ТЪМАТА (Женска персонификация на Сатурн т.е. Крон- Бога на подземното царство,,който бил бог на истината и бог съдия).

15. ХЕФЕСТ (Бог на ковачеството и занаятите). Името му се тълкува по два начина:

а) КОВЕЩ (Бога Ковач),с прех.Х-К и СТ-Щ.
б) КОВ ВЕЩ (Вещ в коваческия занаят).

  Всичко това означава,че Хефест е еманация на Хермес,който като Бог на Гърма и на ударите,щом попадне под земята,започва да я удря с всичка сила,за да си направи път нагоре. Затова неговата дейност обяснявала на езичниците онези земетресения и вулканични катаклизми,които преживявали понякога.

16. АСКЛЕПИЙ (Бог на лечението и медицината)= АСКРЕПИЙ (с прех. Р-Л),т.е. ВЪЗКРЕПИЙ (ВЪЗКРЕПВАЩ,УКРЕПВАЩ ЗДРАВЕТО).

17. ГЕЯ (Майката Земя)= ГЕНА (ЖЕНА) т.е. Богиня Майка,считана за богиня на земята и Луната.

18. ПАН (Бог на горите,пасищата и плодородието)= ПУН (дума от западните Български диалекти,означаваща ПЪЛЕН т.е.- Пълен с блага).

19. ХЕСТИЯ (Богиня на домашното огнище). Римското й име ВЕСТА ("ВЕСТИЯ") говори,че това име означава 

20. СЕЛЕНА (Богиня на луната)= ЗЕЛЕНА (зеленото е един от свещените цветове на Богинята Майка).

21. НИКЕ (Богиня на победата)= МОГА (Можещата),с прех. М-Н и К-Г.

22. ДЕМЕТРА (Богиня на земеделието и плодородието)= ДЕА МАТЕРА (Божия Майка) т.е. ДИВА МАТЕРА (Богиня Майка).

23. ЕОС (Богиня на зората)= БЕОС (БЕЛОС,Белото видело,Развиделяването)

24. ДИОНИС (Бог на виното,плодородието и веселието)= ДИЛО-НОС (ДУЛО-НОС,Ритон носещ) т.е. Бог на виното. Този едностранен гръцки възглед за Дионис не бил споделян от Траките и древните Българи- за тях това бил Световния бог.

25. ЕРОС (Бог на любовта)= ХЕРОС (КУРОС): друга персонификация на фалическия бог Хермес.

10. МАЯ (полубожество при гърците- богиня на планината и на земята у гърците и римляните)= МАМА (МАТА) т.е.- Богинята Майка,която била разбира се и богиня на земята.

    image

  Затова гърците я смятали за благородна и мъдра възрастна жена с акушерски умения т.е. жена,която помага на майчинството:


image

  Българските имена в гръцката митология са доста повече от тези но както съм писал и другаде,тук няма място да опиша всички. Това,което съм показал обаче не е малко и позволява да стане ясно,че имената на старогръцките богове са повече Български отколкото гръцки и всякакви други от което следва,че нахлулите в земите ни гърци са заимствали основите на "своята" митология от нас. Но на Запад има хора,които са наясно с клептоманския им подход- затова в една емисия на Вайасат Хистъри (Исторически канал),излъчена на 10.05.2019 г. в 21,48 ч.казаха следните знаменателни слова,които обясняват всичко:

  "Гърците често вземат чужди разкази и ги изменят в свои."

  Кои чужди разкази са имали предвид авторите на това английско предаване? "Илиадата" и "Одисеята" без съмнение и по-късните допълнения към тях,отговарям аз! Понеже те са преведени на гръцки в VIII-VII в. пр. Хр.,Фригийския поет ТАМИР (ТАМИРИС) е прекръстен на ОМИР,а неговите произведения са като Библия за древните езичници!




Гласувай:
57


Вълнообразно


1. eva666 - :-)) колко приятноо!! спомних си Детството..незабравима е Старогръцки легенди и митове за мен..
05.07.2019 21:42
) В по-ранни епохи Хермес бил бог на ветровете и дъжда т.е. на времето,в което се явяват мълниите.
з) Бил бог на богатството понеже мълниите често удрят местата,в които е скрито злато.

и) Бил бог на пътешествията,понеже мълнията непрекъснато се мести от едно място (небето) към друго (земята) с най-голямата възможна скорост/.

а, това е "моят" Бог, заедно с Венера, покровители на моята рожд дата..
Благодаря!
многоо хубав пост,Ангеле!
чудесно лято ти пожелавам..емоции, любов..плажуване и..др радости..
аз, Джули
цитирай
2. lado - даааммм...
05.07.2019 21:48
разбирам що не си пиеш хапчетата...нема толкова много, че да са ти достатъчни
цитирай
3. pompadurpredator - И кои са тия българи, от които са з...
05.07.2019 22:02
И кои са тия българи, от които са заимствали гърците? Нали тогава тук са живели траки, а те не са българи?
цитирай
4. lexparsy - Голяма благодарнст и почитания за ...
05.07.2019 22:11
Голяма благодарнст и почитания за този пистинг!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
06.07.2019 08:26
И мен ме занимават странните аналогии в езиците
За Хермес специално смятам че идва от Герман Тракийски/ Български/, идвашщ от нашите земи Град Германеа-Сапарева баня, обичаят Герман, запазен и до днес С влияние и на запад- Свети Жермен Дори ПСЖ-Пари Сен Жермен носи неговото име! Футболният отбор на Париж
Счита се ,че е бог на горещината Изпълнява се обичая и при суша , и при дъжд! Пороен! Да ,свързан е с гърма, мълнията явно му е атрибут
Дали траките са българи?
Първо ,траки не е етносно понятие То е сборно за племената живеещи отвъд гръцките полиси Описани са добре от Херодот Отбелязал е ,че са сродни! Говорят един език, според Омир - " Там около тъмното море ,живеят много народи с един език"- от " Одисея" Така ,че Българите имат тракийски произход !Какъвто сигурно имат и останалите балкански народи, без гърците Турците може да имат придобито тракийско късно, но нямат такъв произход!Казва се около Тъмното море, разбира се явно цялото Следователно днешни украинци и руснаци- също!

Хубав ден!
цитирай
6. peperutka - хубаво допълнение! Благодаря,лео..
06.07.2019 14:36
leonleonovpom2 написа:
И мен ме занимават странните аналогии в езиците
За Хермес специално смятам че идва от Герман Тракийски/ Български/, идвашщ от нашите земи Град Германеа-Сапарева баня, обичаят Герман, запазен и до днес С влияние и на запад- Свети Жермен Дори ПСЖ-Пари Сен Жермен носи неговото име! Футболният отбор на Париж
Счита се ,че е бог на горещината Изпълнява се обичая и при суша , и при дъжд! Пороен! Да ,свързан е с гърма, мълнията явно му е атрибут
Дали траките са българи?
Първо ,траки не е етносно понятие То е сборно за племената живеещи отвъд гръцките полиси Описани са добре от Херодот Отбелязал е ,че са сродни! Говорят един език, според Омир - " Там около тъмното море ,живеят много народи с един език"- от " Одисея" Така ,че Българите имат тракийски произход !Какъвто сигурно имат и останалите балкански народи, без гърците Турците може да имат придобито тракийско късно, но нямат такъв произход!Казва се около Тъмното море, разбира се явно цялото Следователно днешни украинци и руснаци- също!

Хубав ден!

цитирай
7. anonimen65 - ha ot
06.07.2019 14:56
doktor psihiatar rabotesht v psiho dispanser znam che nikoi lud ne se smiata za takav a smiata drugite okolo sebe si za ludi i che okolnite mu prichiniavat bolejkite imah poznat malko bram,koito izkarvashe saprugata si za bram i da vzemeli neia da lekuvat,che mu stejniavala jivota s tiia preporaki za lekarstva ne vi haresva izlezte a ne svinete
цитирай
8. get - До 2. lado - даааммм... - Уважаеми Ладо не бъди до такава степен скептично-критичен ... ?
06.07.2019 18:40
lado написа:
разбирам що не си пиеш хапчетата...нема толкова много, че да са ти достатъчни


По принцип ТЕЗАТА Е ВЯРНА!
За обосновката и аргументацията и следва - твърде още да се желае, от автора?

Към теб Щапаров ?
По принцип си прав ... но погледни в предходния си пост? Какво коментирам по въпроса за ЕТИМОЛОГИЯ В ИМЕТО на натрапваната ни като гръцка Богиня на Съдбата ... с имена: Тихе, Тюхе ... и още поне пет, близко звучащи?

А каква Е БИЛА ФУНКЦИЯТА НА ТАЗИ "гръцка" богиня - го имаме нарисувано в България на ОСЕМ МЕСТА - само?
Така че, името и става лесно разбираемо КОГАТО РАЗБЕРЕМ НЕЙНИТЕ ФУНКЦИИ ... Нали така ... Щапаров и Ладо?

А за да бъда правилно разбран и да не звуча голословно ПЕПОРЪЧВАМ?
Изпишете в Гуугъл търсене - следните клочеви думи: Преображенски манастир - Колелото на живота? ... ВСЪЩНОСТ ТОВА ИЗОБЛРАЖЕНИЕ ГО ИМА В ПОНЕ ОЩЕ ОСЕМ ИЗВЕСТНИ МЕН - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ?

Успех и дръзновение в търсенето!
цитирай
9. nedovolen - Като слаб историк се чудя как да дам ...
06.07.2019 19:54
Като слаб историк се чудя как да дам одобрение. Ще се изразя така:
Кражбата е престъпление /Божи грях/. Голямата кражба - бизнес. Кражбата от цял народ, това е вече политика.
Погледнете на гугълмапс морето източно от о.Тасос - Thracian Sea, не е еладас сеа. Него не могат прибра...
Кисс - днес световен ден на целувката!
:)))
цитирай
10. shtaparov - ) В по-ранни епохи Хермес бил бог на ...
06.07.2019 20:40
eva666 написа:
) В по-ранни епохи Хермес бил бог на ветровете и дъжда т.е. на времето,в което се явяват мълниите.
з) Бил бог на богатството понеже мълниите често удрят местата,в които е скрито злато.

и) Бил бог на пътешествията,понеже мълнията непрекъснато се мести от едно място (небето) към друго (земята) с най-голямата възможна скорост/.

а, това е "моят" Бог, заедно с Венера, покровители на моята рожд дата..
Благодаря!
многоо хубав пост,Ангеле!
чудесно лято ти пожелавам..емоции, любов..плажуване и..др радости..
аз, Джули

Благодаря- аз също помня как ги изучавахме и им се възхищавахме тогава,а сега не съм толко възторжен- гърците още хвалят себе си с нашата интелектуална собственост,светът още на тях се възхищава- не на нас! Вярно че те са превели и записали тези истории,за да останат за поколенията- това обаче не значи,че те са измислени от тях!
цитирай
11. shtaparov - разбирам що не ...
06.07.2019 20:41
lado написа:
разбирам що не си пиеш хапчетата...нема толкова много, че да са ти достатъчни

Аз затова ти ги отстъпих: ти по-добре се справяш с тях
цитирай
12. shtaparov - И кои са тия българи, от които са ...
06.07.2019 20:47
pompadurpredator написа:
И кои са тия българи, от които са заимствали гърците? Нали тогава тук са живели траки, а те не са българи?

Тези Българи в "Македония" се наричали БРИГИ,в Мала Азия ФРИГИ а в Западна Европа- БЛЪГИ и БЪЛГИ. Диалектни разновидности на тези форми са познатите етноними БОЛГИ,БЕЛГИ и БЛЪГАРИ. "БЕЛАЗГИТЕ" (БЕЛАДЖИ,БЪЛЪДЖИ) са тяхна южнобалканска разновидност,а Балканския п-в е получил името си от тях.
цитирай
13. shtaparov - Голяма ...
06.07.2019 20:50
lexparsy написа:
Голяма благодарнст и почитания за този пистинг!

Дал Бог добро!
цитирай
14. shtaparov - И мен ме занимават странните ...
06.07.2019 20:58
leonleonovpom2 написа:
И мен ме занимават странните аналогии в езиците
За Хермес специално смятам че идва от Герман Тракийски/ Български/, идвашщ от нашите земи Град Германеа-Сапарева баня, обичаят Герман, запазен и до днес С влияние и на запад- Свети Жермен Дори ПСЖ-Пари Сен Жермен носи неговото име! Футболният отбор на Париж
Счита се ,че е бог на горещината Изпълнява се обичая и при суша , и при дъжд! Пороен! Да ,свързан е с гърма, мълнията явно му е атрибут
Дали траките са българи?
Първо ,траки не е етносно понятие То е сборно за племената живеещи отвъд гръцките полиси Описани са добре от Херодот Отбелязал е ,че са сродни! Говорят един език, според Омир - " Там около тъмното море ,живеят много народи с един език"- от " Одисея" Така ,че Българите имат тракийски произход !Какъвто сигурно имат и останалите балкански народи, без гърците Турците може да имат придобито тракийско късно, но нямат такъв произход!Казва се около Тъмното море, разбира се явно цялото Следователно днешни украинци и руснаци- също!

Хубав ден!

Връзката със свети Герман ми е напълно ясна: затова населението го е наричало ГРАДУШКАР (Буревестник) и имало поверие,че той може да разгонва и докарва буреносните облаци. Горещината,с която е свъзван иде по начало от мълниите- до овладяването на огъня хората не познавали друг източник на неистова горещина освен тях. С течение на времето хората опознали и други източници на горещина,затова неговото име станало нарицателно за нещо горещо,без значение какво е то. Елементарна връзка можем да направим с латинската дума ТЕРМИ,която означава ГЕРМИ (Горещи минерални бани).
цитирай
15. shtaparov - (хубаво допълнение! Благодаря,лео.. )
06.07.2019 21:08
peperutka написа:
leonleonovpom2 написа:
И мен ме занимават странните аналогии в езиците
За Хермес специално смятам че идва от Герман Тракийски/ Български/, идвашщ от нашите земи Град Германеа-Сапарева баня, обичаят Герман, запазен и до днес С влияние и на запад- Свети Жермен Дори ПСЖ-Пари Сен Жермен носи неговото име! Футболният отбор на Париж
Счита се ,че е бог на горещината Изпълнява се обичая и при суша , и при дъжд! Пороен! Да ,свързан е с гърма, мълнията явно му е атрибут
Дали траките са българи?
Първо ,траки не е етносно понятие То е сборно за племената живеещи отвъд гръцките полиси Описани са добре от Херодот Отбелязал е ,че са сродни! Говорят един език, според Омир - " Там около тъмното море ,живеят много народи с един език"- от " Одисея" Така ,че Българите имат тракийски произход !Какъвто сигурно имат и останалите балкански народи, без гърците Турците може да имат придобито тракийско късно, но нямат такъв произход!Казва се около Тъмното море, разбира се явно цялото Следователно днешни украинци и руснаци- също!

Хубав ден!


В статията нарочно не съм писал за св. Герман,понеже той не е гръцки бог: "пра"-Български е!
цитирай
16. shtaparov - doktor ...
06.07.2019 21:11
anonimen65 написа:
doktor psihiatar rabotesht v psiho dispanser znam che nikoi lud ne se smiata za takav a smiata drugite okolo sebe si za ludi i che okolnite mu prichiniavat bolejkite imah poznat malko bram,koito izkarvashe saprugata si za bram i da vzemeli neia da lekuvat,che mu stejniavala jivota s tiia preporaki za lekarstva ne vi haresva izlezte a ne svinete

То комай излиза,че само на един не му харесва- нарекъл се е Ладо гърче младо.
цитирай
17. shtaparov - Като ...
06.07.2019 21:17
nedovolen написа:
Като слаб историк се чудя как да дам одобрение. Ще се изразя така:
Кражбата е престъпление /Божи грях/. Голямата кражба - бизнес. Кражбата от цял народ, това е вече политика.
Погледнете на гугълмапс морето източно от о.Тасос - Thracian Sea, не е еладас сеа. Него не могат прибра...
Кисс - днес световен ден на целувката!
:)))

Когато крадели нашите неща,гърците били езичници а като пирати и търговци имали само един бог- Богът на злословието и лъжата! Затова МОМ и МАМОН (МОМИН) са един и същи бог,който е еманация на нашия Хермес (Гермес).
цитирай
18. zaw12929 - Първо имената. . . всичко по реда си ...
07.07.2019 00:21
Първо имената... всичко по реда си ни взимат... заслужаваме сиу го!

Поздрави за работливата наука!
цитирай
19. peperutka - https://forum.clubpolitika.com/index.php?showtopic=21799
07.07.2019 08:16
да, да, приемам спокойно твоята забележка, ангелЕ!
все повече Открития ,и разкрития се правят относно.Гръцката манипулация
за Гръцката/ и респ..Бълг.следа в Историческите анали през Вековете.
подкрепям изцяло тв.търсене и творчество!
поздрави, и дерзай, друже!

Учените в Оксфорд са си измислили историята на "Древен Рим и Гърция" - в повечето случаи от средновековни италиански източници. Великата революция вече е станала и Британската империя отчаяно се е нуждаела от велики праотци като римляните. Френската интелигенция твърди, че е направила известната си република по "Римски" модел.

Но защо им е било да измислят цяла цивилизация? Оказва се, че група учени през периода 1971 и 1974 г. работили денонощно за създаването на цяла древна история на елините. Това се налагало, заради т.нар. тогава „тъмен период" – през 800-те години преди Христа, когато историците нямали никакви сведения. За да попълнят „дупката", те решили да си измислят гръцката цивилизация.

И така се започва фалшифициране на документи, създаването на древни монети. Създава се(IMG:http://www.ydara/images/thumbnails/images/stories/MILENA/REPORTER/GREEK_TROYA/Capture1-300x247.JPG) цяла история отпреди 2000 години. Класическите гръцки и римски книги, които ние познаваме, всъщност не са писани от елините, а от Бенедитски монаси, и то през 15-16 век.

„Избрахме Гърция, защото решихме, че никой никога не би посетил тази страна, за да провери истината", разказва Емили Уайтмън, участвала в проекта за създаване на гръцка цивилизация.

„Някога виждали ли сте това място?! Истинска дупка! Това е бунище. Това е като яма, в която гъмжи от котки", описала Уаймън древна Гърция.
цитирай
20. shtaparov - разбирам що не ...
07.07.2019 13:08
get написа:
lado написа:
разбирам що не си пиеш хапчетата...нема толкова много, че да са ти достатъчни


По принцип ТЕЗАТА Е ВЯРНА!
За обосновката и аргументацията и следва - твърде още да се желае, от автора?

Към теб Щапаров ?
По принцип си прав ... но погледни в предходния си пост? Какво коментирам по въпроса за ЕТИМОЛОГИЯ В ИМЕТО на натрапваната ни като гръцка Богиня на Съдбата ... с имена: Тихе, Тюхе ... и още поне пет, близко звучащи?

А каква Е БИЛА ФУНКЦИЯТА НА ТАЗИ "гръцка" богиня - го имаме нарисувано в България на ОСЕМ МЕСТА - само?
Така че, името и става лесно разбираемо КОГАТО РАЗБЕРЕМ НЕЙНИТЕ ФУНКЦИИ ... Нали така ... Щапаров и Ладо?

А за да бъда правилно разбран и да не звуча голословно ПЕПОРЪЧВАМ?
Изпишете в Гуугъл търсене - следните клочеви думи: Преображенски манастир - Колелото на живота? ... ВСЪЩНОСТ ТОВА ИЗОБЛРАЖЕНИЕ ГО ИМА В ПОНЕ ОЩЕ ОСЕМ ИЗВЕСТНИ МЕН - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ?

Успех и дръзновение в търсенето!

Имам особена версия за Тюхе,която може да не съвпадне с твоята че и с другите а е дълго за обяснение- затова не съм я споменал.
цитирай
21. shtaparov - Първо имената. . . всичко по реда си ...
07.07.2019 13:15
zaw12929 написа:
Първо имената... всичко по реда си ни взимат... заслужаваме сиу го!

Поздрави за работливата наука!

Аз не смятам че го заслужаваме,понеже е възможно езическата ни религия да е довела до това,а то да е било неминуемо като воля на съдбата.
цитирай
22. shtaparov - да, да, приемам ...
07.07.2019 13:18
peperutka написа:
да, да, приемам спокойно твоята забележка, ангелЕ!
все повече Открития ,и разкрития се правят относно.Гръцката манипулация
за Гръцката/ и респ..Бълг.следа в Историческите анали през Вековете.
подкрепям изцяло тв.търсене и творчество!
поздрави, и дерзай, друже!

Учените в Оксфорд са си измислили историята на "Древен Рим и Гърция" - в повечето случаи от средновековни италиански източници. Великата революция вече е станала и Британската империя отчаяно се е нуждаела от велики праотци като римляните. Френската интелигенция твърди, че е направила известната си република по "Римски" модел.

Но защо им е било да измислят цяла цивилизация? Оказва се, че група учени през периода 1971 и 1974 г. работили денонощно за създаването на цяла древна история на елините. Това се налагало, заради т.нар. тогава „тъмен период" – през 800-те години преди Христа, когато историците нямали никакви сведения. За да попълнят „дупката", те решили да си измислят гръцката цивилизация.

И така се започва фалшифициране на документи, създаването на древни монети. Създава се(IMG:http://www/images/thumbnails/images/stories/MILENA/REPORTER/GREEK_TROYA/Capture1-300x247) цяла история отпреди 2000 години. Класическите гръцки и римски книги, които ние познаваме, всъщност не са писани от елините, а от Бенедитски монаси, и то през 15-16 век.

„Избрахме Гърция, защото решихме, че никой никога не би посетил тази страна, за да провери истината", разказва Емили Уайтмън, участвала в проекта за създаване на гръцка цивилизация.

„Някога виждали ли сте това място?! Истинска дупка! Това е бунище. Това е като яма, в която гъмжи от котки", описала Уаймън древна Гърция.

Благодаря- много мило от твоя страна!
цитирай
23. kvg55 - shtaparov,
07.07.2019 17:36
Твърде смело като хипотеза за да бъде прието еднозначно.
цитирай
24. shtaparov - Твърде смело като хипотеза за да ...
07.07.2019 18:04
kvg55 написа:
Твърде смело като хипотеза за да бъде прието еднозначно.

Знам- гръкоманите изобилстват и на Запад и на Изток и това няма да хареса най-вече на тях! Основния му смисъл обаче е верен- направете всякакви сверки между смисъла на моето тълкувание и техните божествени "прерогативи" и ще видите,че всичко е вярно до последната подробност!
цитирай
25. get - Имам особена версия за Тюхе, която ...
10.07.2019 21:16
shtaparov написа:
Имам особена версия за Тюхе,която може да не съвпадне с твоята че и с другите а е дълго за обяснение- затова не съм я споменал.


Като мнтого други думи в "гръцкия" език и Тихе/Тюхе СА ЗАЕМКИ? Както е ипримерно с обявяваните ЗА ГРЪЦКИ - названия на ОРИСНИЦИТЕ звучало МОЙРИ/ПАРКИ - но които ИМАТ ДОСЛОВЕН ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКИ - за азлика такъв на гръцки?

Иили както е с прилигателното ПАРИ/ПАРЯ - станало на съществително в старо-гръцкия език а също и глагол - ПАЛЯ?

Нещо подобно е и с Тюхе ... но по-правилното звучене на думата е Тихе ... като втората звук(съгласна) е подмененият български аналог "Т", "К" и "Ч" резултативна?

Отново ти препоръчвам ДА РАЗГЛЕДАШ ИЗОБРАЖЕНИЯТА на КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА ... в които ЦЕНТРАЛНО КОМПОЗИЦИОННА ФИГУРА се явява богинята Фортуна ... синонимна на българската дума Фъртуна ... а ДВЕТЕ ИДАЩИ ОТ ПО-СТАРАТА КОРЕНОВА - смислово предаваща ВЪРТЯ ... на класически латински е звучала ВЕРСО-ВЕРТЕРЕ ... ?

Досущ, като това изобразено в картината на Жан-Леон Жером?
Адрес:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pollice_Verso_(G%C3%A9r%C3%B4me)#/media/File:Jean-Leon_Gerome_Pollice_Verso.jpg

Озаглавена Pollice Verso ... което неправилно превеждат, като ПАЛЕЦ НАДОЛУ ... Дословно ФРАЗАТА означава: Палец(ци) Въртя!

Поздрав и успех в търсенето!
цитирай
26. get - Уважаемо приятелю, давам ти още ...
12.07.2019 14:05
Уважаемо приятелю,
давам ти още допълнително информация - подкрепяща твърдяното от мен за фОртуна - аналог на българското фЪртуна ... или трябва да го изпиша вЪртуна :))

Ето - какво ни се казва в Английския етимологичен речник за думата им - WEIRD ?

"From Middle English werde, wierde, wirde, wyrede, wurde, from Old English wyrd, wurd (“that which happens, fate, chance, fortune, destiny, Fate, the Fates, Providence, event, phenomenon, transaction, fact, deed”), from Proto-Germanic *wurdiz (“fate, destiny”), from Proto-Indo-European *wert- (“to turn, wind”). Cognate with Middle Low German wrd, wrth (“fate, death”), Middle High German wurt (“fate, death”) ..." - край на цитата.
цитирай
27. shtaparov - Имам особена версия за Тюхе, която ...
12.07.2019 20:28
get написа:
shtaparov написа:
Имам особена версия за Тюхе,която може да не съвпадне с твоята че и с другите а е дълго за обяснение- затова не съм я споменал.


Като мнтого други думи в "гръцкия" език и Тихе/Тюхе СА ЗАЕМКИ? Както е ипримерно с обявяваните ЗА ГРЪЦКИ - названия на ОРИСНИЦИТЕ звучало МОЙРИ/ПАРКИ - но които ИМАТ ДОСЛОВЕН ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКИ - за азлика такъв на гръцки?

Иили както е с прилигателното ПАРИ/ПАРЯ - станало на съществително в старо-гръцкия език а също и глагол - ПАЛЯ?

Нещо подобно е и с Тюхе ... но по-правилното звучене на думата е Тихе ... като втората звук(съгласна) е подмененият български аналог "Т", "К" и "Ч" резултативна?

Отново ти препоръчвам ДА РАЗГЛЕДАШ ИЗОБРАЖЕНИЯТА на КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА ... в които ЦЕНТРАЛНО КОМПОЗИЦИОННА ФИГУРА се явява богинята Фортуна ... синонимна на българската дума Фъртуна ... а ДВЕТЕ ИДАЩИ ОТ ПО-СТАРАТА КОРЕНОВА - смислово предаваща ВЪРТЯ ... на класически латински е звучала ВЕРСО-ВЕРТЕРЕ ... ?

Досущ, като това изобразено в картината на Жан-Леон Жером?
Адрес:
https://en/wiki/Pollice_Verso_(G%C3%A9r%C3%B4me)#/media/File:Jean-Leon_Gerome_Pollice_Verso.jpg

Озаглавена Pollice Verso ... което неправилно превеждат, като ПАЛЕЦ НАДОЛУ ... Дословно ФРАЗАТА означава: Палец(ци) Въртя!

Поздрав и успех в търсенето!

Колелото на съдбата както казват се върти- много е логично съдбата да се извърта и веднъж да те погледне с мило лице а друг път да ти обърне гръб. Затова хората казват "победата му обърна гръб",а при мен ТЮХЕ е ТОХА (ТОХЪ,Жената на Тох т.е. на Хермес или за по-просто: женското превъплъщение на Хермес). Не мога да открия с коя старо-Българска дума свързваш това име но допускам,че е възможно да има нещо общо с епитетите на Хермес. Според значението на това негово име ТЮХЕ е във връзка с думата ТЕКА (Тече,Променя се),което добре отговаря на нейната същност.
цитирай
28. shtaparov - Уважаемо ...
12.07.2019 20:36
get написа:
Уважаемо приятелю,
давам ти още допълнително информация - подкрепяща твърдяното от мен за фОртуна - аналог на българското фЪртуна ... или трябва да го изпиша вЪртуна :))

Ето - какво ни се казва в Английския етимологичен речник за думата им - WEIRD ?

"From Middle English werde, wierde, wirde, wyrede, wurde, from Old English wyrd, wurd (“that which happens, fate, chance, fortune, destiny, Fate, the Fates, Providence, event, phenomenon, transaction, fact, deed”), from Proto-Germanic *wurdiz (“fate, destiny”), from Proto-Indo-European *wert- (“to turn, wind”). Cognate with Middle Low German wrd, wrth (“fate, death”), Middle High German wurt (“fate, death”) ..." - край на цитата.

Това ми е ясно: Фортуна е Въртуна (Извъртаща се),което е добър епитет на съдбата. Думата ВЕТЕР (ВЯТЪР) явно има общо с нея,понеже въздушните вихрушки често могат да променят посоката си.
цитирай
29. get - До 28. shtaparov - Правилно Фортуна ... Въртуна(или) Въртящата Колелото на живота ... ?
12.07.2019 21:26
shtaparov написа:
get написа:
Уважаемо приятелю,
давам ти още допълнително информация - подкрепяща твърдяното от мен за фОртуна - аналог на българското фЪртуна ... или трябва да го изпиша вЪртуна :))

Ето ... Английския етимологичен речник за думата им - WEIRD ?

"From Middle English werde, wierde, wirde, wyrede, wurde, from Old English wyrd, wurd (“that which happens, fate, chance, fortune, destiny, Fate, the Fates, Providence, event, phenomenon, transaction, fact, deed”), from Proto-Germanic *wurdiz (“fate, destiny”), from Proto-Indo-European *wert- (“to turn, wind”). Cognate with Middle Low German wrd, wrth (“fate, death”), Middle High German wurt (“fate, death”) ..." - край на цитата.

Това ми е ясно: Фортуна е Въртуна (Извъртаща се),което е добър епитет на съдбата. Думата ВЕТЕР (ВЯТЪР) явно има общо с нея,понеже въздушните вихрушки често могат да променят посоката си.


... което, ако се зачетеш внимателно в Какво пишат за Орисниците (от същият корен е и името на "гръцкия" герой с име Орисан - звучащо на стар-гръцки Орест :))) ... същите се наричат алтернативно и Мойри=Меря ... още и Парки=Парче ... а казват, че и Тюхе/Тихе - била с подобна на Оречниците-Мойри-Парки функции.
Придавала движение ... ТИКАла Колелото на Живота ... а Живот пряко кореспондира с едно от имената на Главния "гръцки бог" Зе(у/в)с - чието име е предадено в твърде фонетична форма на ЖИ(в/о)У - аналог на индийския Шива=Жива/Шава ... от там идват и средновековните и със съвсем вулгаризирано произношение лично женско име "гръцко" Зое=Жива ... и името на науката за ЖИВОТНИТЕ = ZOO ?

- това накратко ... а ако трябва, мога и обстоятелствено с примери от синонимни и етимологични речници - да изведа ПЪРВОНАЧАЛНО ЗНАЧЕНИЕ/ЗВУЧЕНИЕ на кореновата дума ... от която са се появили ПО-КЪСНИТЕ ПРОЗВОДНИ ... които само упоменавам?

А покрай Въртуна се упоменава и един мъжки бог, синонимен на Хадес - Плуто ... на който, като промениш "у" с "а" и последната буква стане на "а" - ще разбереш що ще е то - значението в името?

То има и двама антични-гръцки автора ДАВАЩИ ОБСОЛЮТНО СЪЩИЯТ СМИСЪЛ В ИМЕТО - за който твърдя и аз Плата/Плащаш=ОтПлащаш!

- Успех!

П.П.
В този Речник на библейския гръцки - можеш да разбереш значение и начин на използване на думата и лично име Зое - пряко кореспондиращо със смисъла в името на бог Зевс?
Адрес:
https://www.biblestudytools.com/lexicons/greek/nas/zoe.html
цитирай
30. shtaparov - Уважаемо приятелю, давам ти още ...
13.07.2019 03:59
get написа:
shtaparov написа:
get написа:
Уважаемо приятелю,
давам ти още допълнително информация - подкрепяща твърдяното от мен за фОртуна - аналог на българското фЪртуна ... или трябва да го изпиша вЪртуна :))

Ето ... Английския етимологичен речник за думата им - WEIRD ?

"From Middle English werde, wierde, wirde, wyrede, wurde, from Old English wyrd, wurd (“that which happens, fate, chance, fortune, destiny, Fate, the Fates, Providence, event, phenomenon, transaction, fact, deed”), from Proto-Germanic *wurdiz (“fate, destiny”), from Proto-Indo-European *wert- (“to turn, wind”). Cognate with Middle Low German wrd, wrth (“fate, death”), Middle High German wurt (“fate, death”) ..." - край на цитата.

Това ми е ясно: Фортуна е Въртуна (Извъртаща се),което е добър епитет на съдбата. Думата ВЕТЕР (ВЯТЪР) явно има общо с нея,понеже въздушните вихрушки често могат да променят посоката си.


... което, ако се зачетеш внимателно в Какво пишат за Орисниците (от същият корен е и името на "гръцкия" герой с име Орисан - звучащо на стар-гръцки Орест :))) ... същите се наричат алтернативно и Мойри=Меря ... още и Парки=Парче ... а казват, че и Тюхе/Тихе - била с подобна на Оречниците-Мойри-Парки функции.
Придавала движение ... ТИКАла Колелото на Живота ... а Живот пряко кореспондира с едно от имената на Главния "гръцки бог" Зе(у/в)с - чието име е предадено в твърде фонетична форма на ЖИ(в/о)У - аналог на индийския Шива=Жива/Шава ... от там идват и средновековните и със съвсем вулгаризирано произношение лично женско име "гръцко" Зое=Жива ... и името на науката за ЖИВОТНИТЕ = ZOO ?

- това накратко ... а ако трябва, мога и обстоятелствено с примери от синонимни и етимологични речници - да изведа ПЪРВОНАЧАЛНО ЗНАЧЕНИЕ/ЗВУЧЕНИЕ на кореновата дума ... от която са се появили ПО-КЪСНИТЕ ПРОЗВОДНИ ... които само упоменавам?

А покрай Въртуна се упоменава и един мъжки бог, синонимен на Хадес - Плуто ... на който, като промениш "у" с "а" и последната буква стане на "а" - ще разбереш що ще е то - значението в името?

То има и двама антични-гръцки автора ДАВАЩИ ОБСОЛЮТНО СЪЩИЯТ СМИСЪЛ В ИМЕТО - за който твърдя и аз Плата/Плащаш=ОтПлащаш!

- Успех!

П.П.
В този Речник на библейския гръцки - можеш да разбереш значение и начин на използване на думата и лично име Зое - пряко кореспондиращо със смисъла в името на бог Зевс?
Адрес:
https://wwwtools/lexicons/greek/nas/zoe

Сега впрочем си спомням,че преди няколко месеца открих връзка между името ТЮХЕ и думата ТЪКА (Изтъкавам) което би следвало да значи,че имаме работа с онази,която изтъкава човешките съдби. Думата ТЪКА обаче също произлиза от ТЕКА (в наши диалекти ТЕКАМ= Завтичвам се),което я свързва отново с Хермес а в това семантично гнездо е и нашата диалектна дума ТОКА,която означава УДАР (отново Хермес!). Тъкането на домашни станове наистина звучи като поредица от удари на кросното а в такъв смисъл ИЗТЪКАВАМ означава ИЗЧУКВАМ (ИЗГОТВЯМ). Тук не бива да забравяме двоякото значение на думата ЧУКАМ (Правя т.е. изготвям човек,),която се отнася разбира се за Хермес (Кур-нос) а "въртенето" на съдбата е чисто негов прерогатив,понеже той е Богът на лъжата т.е. онзи,който обича да се върти като "фурнаджийска лопата".

Отличният пример,който си дал с думата ТИКАМ (Изтиквам,Придвижвам колелото на живота и човешките съдби) е част от същото семантично гнездо което означава,че тълкуванието ми е вярно. За тази рядка дума трудно бих се сетил макар че няма да се учудя,ако съм я вече зафиксирал в някое по-старо проучване на същото семантично гнездо но тепърва не бих се захванал да проверявам това,понеже тъй или инак моя резултат води до същото заключение,до което води и твоя.

Най-лесно ще обясним всичко ако се замислим какво би се случило,ако един древен грък реши да запише на гръцки думата ТЪЧЕ (Изтъкава). Гръцкия език е твърде сакат и ощетен откъм екзотични звуци. В него няма "Ъ" и "Ч" и всеки опит за записване на тази дума ще доведе до "трагична" промяна на тези два възлови звука,които я правят лесно разпознаваема. "Ъ" например е много логично да премине в "Ю" а "Ч" в "Х" като знаем,че "К" и "Х" лесно преминават едно в друго,а в нашия език "К" и "Ч" често са взаимно заменяеми така,както е в думите ЧЕ (КЕ,ЩЕ), ЧЕПЕ (КЕПЕ), ЧИБРИТ (КИБРИТ), ЧУФТЕ (КЮФТЕ), ТЕКАМ (ТИЧАМ) и пр. Така древния грък би осакатил думата и от ТЪЧЕ (Изтъкава съдби) би я превърнал в ТЮКЕ и ТЮХЕ като не съм забравил,че от същото семантично гнездо са думите ТУКА (Туканка,Тъдява), ТОЧА (Точа баница, Проточвам във времето), ИСТУКАН (идол,който е ИЗТЪКАН от парчета плат,слама или други нетрайни материали подобно на Марена), ТЕКУЩ (~Настоящ) и ТОЧЕН (ТОХЕН= Точно премерен).

Обяснението за Тюхе както виждаш е прекалено дълго и това е единственото,което ме накара да го премълча в статията. Това име обаче е в тясна връзка с календарния ни термин ТОХЪ ("ТОХ, ТОК"), обозначаващ бога Хермес- затова ми се наложи да го проучвам миналата есен че и по-рано с помощта на езиковата археология,която дава както виждаш чудодейни резултати за всеки,който е решил да не си затваря очите за реалностите от Българското минало.
цитирай
31. ivoki - lado .
14.07.2019 22:35
lado написа:
разбирам що не си пиеш хапчетата...нема толкова много, че да са ти достатъчни


явно си тъп по рождение. Няма лекуване !!!
цитирай
32. shtaparov - разбирам що не ...
15.07.2019 03:06
ivoki написа:
lado написа:
разбирам що не си пиеш хапчетата...нема толкова много, че да са ти достатъчни


явно си тъп по рождение. Няма лекуване !!!

Ладо пуле младо,ти си бил спец в гръкопсихичната проблематика- явно си я преболедувал скоро,гледам споделяш опит
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815398
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи