Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2018 15:09 - Русия - Украйна?
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 8342 Коментари: 10 Гласове:
20

Последна промяна: 11.02.2018 15:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Готви ли Украйна масирано настъпление срещу Донбас?  На 5 февруари 2018г. Заместник командващият военните сили на ДНР, Едуард Басурин, на специална пресконференция, заяви, че военното разузнаване на Донецката република е фиксирало натрупване на военна сила, включително тежка артилерия и танкове, към всички точки на съприкосновение между частите на Украйна и ДНР. Басурин, подчерта, че в нарушение на Минските договорености, Украйна ежедневно извежда от местата за съхранение (предписани в Минските споразумения) тежка военна техника и я отправя в посока ДНР и ЛНР, което ежедневно отчитат и наблюдателите от ОБСЕ (Организация по безопасност и сътрудничество в Европа). Басурин, заяви, че в Украйна се готви за масирано настъпление към Донецката и Луганска републики, чиято цел вероятно е бърз пробив в отбраната и завземането на столиците на републиките Донецк и Луганск. Той изрази опасение, че това ще стане при пълно незачитане живота на цивилното население с използване на авио удари и масиран артилерийски огън, включително по жилищните райони.
Според военният експерт Андрей Заблодски, не може да става въпрос за някакъв украински "блицкриг" а, по-скоро за масирано военно настъпление с танкове, пехота, артилерия и авиация - широко мащабни военни действия тактически разработвани през 60-70-те години и с военна техника от същия период, действия които според експерта не биха довели до бързи военни успехи.
Блицкриг и по следваща филтрация на оцелялото население в специални лагери (както се предвижда в закона за реинтеграция на Донбас), или пълномащабна позиционна война, проточваща се във времето, е без значение защото и двата варианта са неприемливи. И досега украинските действия са насочени към подриване и неизпълнение на Минските договорености, включително и чрез приемане на закони противоречащи им. Заедно с това не спират провокациите и обстрелите между противостоящите си групировки по линията, които за сега са в границите на "приемливото". Но възможно ли е силовото завземане  на ДНР и ЛНР и връщането им в Украйна по начина който иска Киев и до какви последици могат да доведат подобни опити?

Като се има предвид ясно изразената лично от Путин, позиция на Русия, че няма да бъде допуснато унищожението на ДНР и ЛНР, то нови масирани опити за прилагане на сила от украинска страна е ясно, че ще доведат ако се наложи до пряка руска военна намеса. Това е ясно казано! В тези условия, предприемането на такива военни действия от страна на Украйна са абсолютно несъвместими със здравия разум, сигурно е, че те не могат да донесат някакви успехи за украинските власти, но за сметка на това могат да имат катастрофален за Украйна резултат. Логично е, при този ход на мисли, да приемем, че подобна военна операция няма да се осъществи, и аз съм по-скоро оптимист за подобно разумно приемане на реалността. Обаче както винаги съществува едно - но. Украинските власти от 2014г. насам, рядко вземат решения и предприемат действия съобразени с реалността и интересите на Украйна. Вместо това, те залагат на подхранване национализма и насочват украинския патриотизъм към опасна ескалация с Русия, която няма никакви реални шансове да донесе полза както за Украйна, така и за населението в Донбас. Тази истерия ползва единствено интересите на САЩ, които както винаги са на принципа - "разделяй и владей" и една истинска война между Русия и Украйна, ги устройва чудесно. Един нов военен конфликт в навечерието на президентските избори в Русия, би зарадвал силно Вашингтон.
Това се вижда и разбира от всеки нормален човек с малко разум в главата, разбира се чудесно и от управляващия Украйна елит, тогава как е възможно да се случи? За да се случи е необходимо във властта да бъдат поставени хора зависими от САЩ, а те вече са там. Но каква е зависимостта им? - Всеки един бизнесмен, всеки бизнес който не е затворен в границите на една страна е зависим в огромна степен от световната финансова система и от политиката в страните където се упражнява. Влиянието на САЩ в тези направления е огромно и така на практика, САЩ е напълно в състояние да превърне милиардера Порошенко в бедняк, запорирайки финансовите сметки на фирмите му, оказвайки натиск на бизнес партньорите му в чужбина и т.н. Освен икономическите лостове, службите на САЩ, събират и използват при нужда компромати с които управляват действията на марионетните си режими. Или иначе казано, Порошенко и още много други политици (при това далеч не само в Украйна), могат да се превърнат не само в бедняци, но и в престъпници, чиито глави няма да струват нищо. С подобни хора на власт, не може да се очаква една страна да взима решения и води политики защитаващи собствените ѝ интереси. А в конкретния с Украйна случай, то напълно възможно е страната да тръгне по пътя на собственото си унищожение по волята на чужди сили. Но да видим какво би могло да се очаква, ако украинските управници решат силово да си върнат Донбас:

- Първият и най-мек вариант е, Русия в отговор да достави на ДНР и ЛНР, ново оръжие, военни съветници и специалисти, както и да подпомогне отбраната с разузнавателни и други сведения, и действия, отразявайки по този начин настъплението, и постигайки ново замразяване на конфликта. Това обаче, освен новите жертви които ще бъдат дадени сред мирното население, няма да разреши конфликта и той ще остане заедно с възможността за нови ескалации, нови жертви, разрушения и бежанци.  Освен това такъв вариант ще се отрази зле на имиджа на Путин в предстоящите избори.

- Вторият вариант е "принуждаване към мир", или сценария приложен в Грузия. Този сценарии включва бърз и мощен удар по войските тръгнали към Донбас, както и удар в направление Киев, целящ свалянето на сегашното украинско правителство. Вероятно ще бъдат предприети и действия на специални части с цел залавянето на някои политически деятели довели до тази ситуация. Признаване от страна на Русия, на ДНР и ЛНР, за самостоятелни държави и край на Минските договорености. След което руската армия се оттегля и Украйна си прави нови избори. Възможно е (според развитието на ситуацията) този сценарии да не доведе до настъпление към Киев и сваляне на сегашната власт, а само да удари и принуди към отстъпление войските тръгнали към Донбас.

- Третият сценарии е най-твърд и включва удар по войските настъпващи към Донбас, удар в направление Киев, удар в направление Одеса (от Крим) и трайно оставане на руски войски в Украйна. Отделяне на няколко украински области с преобладаващо руско население и обединяването им с ДНР и ЛНР, като се създаде нова държава, вероятно с име Малорусия, или присъединяването на всички към Русия. При такъв вариант, остатъчна Украйна ще бъде напълно нежизнеспособна страна, лишена и от излаз на Черно море. Ще последват нови прояви на сепаратизъм и някои области ще се присъединят към Полша, Унгария, може би и Румъния, а за това което ще остане, въобще не ми се мисли.

image image  

- Четвъртият вариант е най-страшен и интернационализира конфликта като в него се включва НАТО. Започва голяма война в Европа, в която ще бъде интересно да се види - първо, кой ще воюва, и второ, кой срещу кого ще воюва? В един момент, тази война ще прерасне в глобален ядрен конфликт, а после вече ще видим... 




Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав!
11.02.2018 11:47
Много добър анализ... Естествено е Русия да брани себе си и своите сънародници...
цитирай
2. born - От украинските моментни управници всичко може да се очаква.
11.02.2018 13:58
Включително и самоубийствени действия от рода на така прокламираното настъпление. Дано нормалния украински народ се съпикяса и било чрез нов майдан, било по друг смислен начин, предпази държавата си от разпад.
цитирай
3. getmans1 - Че кви са тез ЛНР и ДНР где бяха до сега ...
11.02.2018 15:13
Че кви са тез ЛНР и ДНР где бяха до сега в географията, че и с ресурси за война и разузнаване?!?

Как би реагирал, ти Мерлине ако чуеш „България готви удар по „Разградската република“?!
цитирай
4. born - Защитникът на „Разградската ре...
12.02.2018 21:58
Защитникът на „Разградската република“ Гетю е готов да даде дори и г@за си за нея.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Вие не сте запознат с последната информация покрай Украйна!
15.02.2018 22:40
Член кореспондентката по история от РАН д/р Тамара Гоноревная написа статия по този казус, като нАучно описа проблемите около ДНР. Профессор Гениталий Гламиидиев пък описа казуса около ЛНР. Белокурова и Чернопиздов излязоха със статии за Крим. Без да сте запознат с тези статии каквото и да напишете по тази тема няма да прави смисъл...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679797
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031