Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2013 15:11 - Петък вечер, вчерашният протест срещу Пеевски в София
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 3194 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За първи път съм наистина доволен от начина, по който протече цялото събитие. 

От 18:30 до 22:30 ч. бях на протеста - това са четири часа, доста прилично. Имаше може би към 10 000 души. Повечето физиономии бяха интелигентни - разпознах доста читави хора, с които определено не е срамно да си в една компания. Не, този път това не беше партийна седянка, а сериозна проява на гражданско чувство. 

Имаше, разбира се, и групичка футболни фенове със запевачи, но този път и на тях можах да се зарадвам: те не пречеха на никого, бяха с открити лица, не мъкнеха тонове пиене и най-вече не се дърляха с никого. Няколкото сигнални ракети, които изстреляха, бяха излишни, но пък не е лошо да има шарения. И най-вече няма пострадали. Не че съм против обесването на цялото настоящо Народно събрание, но вчера всичко беше цивилизовано, а същевременно - смислено. 

Протестът започна пред Министерския съвет при слънце, дъжд и дъга едновременно. Красива работа. Отначало имаше може би 3 000 души, но броят им се увеличи бързо. Не че 10 000 са достатъчно, но това е добро начало, ако енергията се запази. 

Общо взето, разходихме се от Министерския до Народното събрание, Орлов мост и обратно до Народното. Всичко беше спокойно, полицията не ни е досаждала, а и ние не сме се заяждали с нея. Това вероятно също е проблем - в крайна сметка омразните четири партии и техните мутренско-путински покровители няма да изчезнат, ако не се стигне да жестоки сблъсъци, но нали контрата все пак трябва да е в гадовете, а не в нас... та беше мирно.

Викаше се много: против Пеевски и майка му, против БСП, ДПС и АТАКА, против курвите Болен, Серго, Орешарчето, Местан, Доган и Бюрека. Това беше добре, хората викаха направо с удоволствие. Нямаше партийни, а само национални знамена. Един приятел, който иначе отбягваше протестите, накрая не само дойде, но и с одобрение каза: "Обстановката е пред-Таксим". Дано да е прав. Разбира се, Таксим без полицейско насилие не е възможен. Но нищо. И това ще понесем.

Липсваха ми гаври с ГЕРБ. Не, не липсваха напълно - лично аз и няколко приятели с голям кеф ругахме не само днешните, но и вчерашните свине. Пеевски е рожба колкото на ДПС и Станишев, толкова и на герберастите. Но повечето хора сякаш са позабравили престъпленията и безобразията на проклетите тикви и са се концентрирали върху нетърпимостта си към комунягите. Това е разбираемо, но не трябва да остава така. ГЕРБ и БСП са едно и също - това трябва да се повтаря често и да не се забравя нито за момент. 

Липсваха ми камерите. Телевизиите снимаха, но само в началото на протеста, а той беше дълъг и хубав. Разбира се, продажната TV7 почти не снимаше, а беше особено забавно, че на площад "Народно събрание" хората час по час викаха: "Бареков! Курво!" към офиса на Бюрека в Радисън зад Коня. 

Липсват ми и речите. Само с повтаряне на едни и същи лозунги енергията се изхарчва и отслабва, а това не бива да се случва. Това правителство е като герберското - не бива да бъде търпяно. Всяко решение на Орешарски трябва да бъде освирквано и да събира десет хиляди, не, петдесет хиляди души на площада. Докато нервите на комунягите не издържат и те направят някоя глупост. Но за да дочакаме този момент, трябва да има кой да говори пред протестиращите си. Трябва някой да казва, че сме тук, че оставаме, че искаме своето, че комунистите няма да минат метър, че Пеевски е мутра, калинка, връзкар и престъпник. 

На два пъти ми се прииска да си направя удоволствието и да фрасна в грозните лица хора, които очевидно бяха дошли на протеста по партийна задача: първо, на Орлов мост се намери един, който правеше познатия номер: "Ама сега защо да пречим на движението"; и второ, пред Народното събрание друг се провикна, че сигурно сме от АТАКА или ВМРО, щом викаме И против Тиквата. Но не беше сега моментът да се разправям с такива нещастници. 

Довечера, събота, 15 юни, от 18:00 или 18:30 (шест-шест и половина) отново има протест срещу Пеевски и Орешарски (и Болен, и Местан) пред Министерския съвет в София. Следете групата "Не искам Пеевски за шеф на ДАНС" във Фейсбук - там има информация за протестите и по градове. 

Идвайте на протести, важно е. 
Не вярвайте, когато ви казват, че с протести ще върнете ГЕРБ на власт. Това няма да се случи. 

Долу Пеевски! Долу Орешарски! Долу цялото сегашно Народно събрание, включително и герберастите!



Гласувай:
6



1. saportok - Тази държава е вече зад предела на способността да предложи перспектива
15.06.2013 16:52
Дано не върнете ГЕРБ на власт,но не виждам какво друго ще стане.Ако ти си викал против ГЕРБ,друг въпрос,но никоя телевизия не те е излъчила.
Като пак казвам,не е проблем толкова,че ще върнат ГЕРБ,колкото какво ще последва.Предното управление беше бащиния.Не се спазваше нито закон за държавен служител,нито за държавните поръчки,изключително стриктно и последователно се тормозеше дребният бизнес,който бе унищожен за да е силен едрият и да няма конкуренти,намалиха се заплатите повсеместно и изкуствено за да е евтино на съдружниците, а в същото време хора-калинки и мафиоти цъфтяха.Беше си бащиния отвсякъде.
Ако сега ГЕРБ отново се върне,определено ще е ваша вината и това,което ще последва ще е по-лошо отколкото ако народното събрание се състои от 240 броя Пеевски.ГЕРБ ще са още по - безпринципни,ще бързат и ще са по-жестоки от всякога.Чакат ни репресии.Помни ми думата.Ще ги облекат в благовидни предлози,но ни чакат репресии.
След репресиите български народ вече няма да има,всеки можещ и несвързан с партията ще е в чужбина.
От друга страна ти казвам от група доверени източници(някои от които-от ГЕРБ),че 80% от протестиращите са мобилизирани на ГЕРБ.Работещи в общините,в държавните учреждения,калинки,назначени от тях.В момента минават през свързани с хора от ГЕРБ"неправителствени организации".
Като цяло мисля че правите нещо недоизмислено.
Какво искате и защо го правите?Искания,план?
Сещате ли се,че ако правителството на Орешарски падне,веднага ГЕРБ ЩЕ СИ НАЗНАЧИ СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО.
И бюлетинният театър ще се повтори.
Това значи че ако постигнете целта си,ГЕРБ се връща на власт автоматично,без избори.
Как може при това положение да говориш"не работим за ГЕРБ".Ами за кого?Ок,ДПС,БСП и АТАКА-вън.А какъв ви е планът против ГЕРБ?После ще мислите?
цитирай
2. mglishev - Ами ти не си стой вкъщи
15.06.2013 17:08
и не вярвай на телевизии, а идвай на работа в събота вечер. Да си гражданин е това, не е нещо друго.
Колкото до герберастите - най-вероятно в някой от близките дни ще почнем да ги пердашим на самия площад.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8645542
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата