Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2015 11:53 - Скрити послания в метеоритите предсказват какъв ще е краят на Земята
Автор: mit777 Категория: Новини   
Прочетен: 2872 Коментари: 2 Гласове:
13

Последна промяна: 25.01.2015 08:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Астероидите съдържат в магнитните си полета скрити съобщения, които могат да ни дадат информация за края на нашата планета, пише MailOnline.

Британски учени за първи път са засекли момента, в който магнитото поле на метеорит е спряло да съществува. Те смятат, че е възможно и Земята да сподели тази съдба.

Изследователите са разчели съобщението, като са проучили част от метеорит, запазила паметта за раждането и смъртта на ядрото на астероид. Проучването е предоставило вълнуващ поглед върху поведението на магнитото поле на Земята при процеса на охлаждане.

Този въпрос интересува учените, тъй като ядрото влияе на магнитното поле на планетата, което е отслабнало с 15 процента през последните 200 години. По-слабото магнитно поле може да направи Земята уязвима за слънчевите ветрове, които са в състояние да нарушат целостта на атмосферата и озоновия слой. Ефектът би бил унищожителен за човечеството, тъй като ще повреди електрическите системи и коренно ще промени климата.

С помощта на рентгенов микроскоп, наричан синхотрон, учените от Кеймбриджския университет са декодирали съобщението в метеоритите. Голяма част от астероидите имат течни ядра и собствени магнитни полета като Земята. Точно както ще се случи със Земята след милиарди години, астероидите са се охладили до пълно втвърдяване на ядрото им, а това е довело до изчезване на магнитото им поле.

За изследването си екипът е използвал определен вид метеорит, наричан паласит. В основната си част той се състои от желязо и никел, но в него има и скъпоценни силикатни кристали. Метеоритът съдържа и миниатюрни частици от уникален магнитно стабилен материал, който съдържа съобщението отпреди милиарди години. “Това е като космическа археологическа мисия”, казва водещият автор Джеймс Брайсън от Кеймбридж.

Изследването променя схващането за начина, по който магнитните полета са генерирани по време на възникването на Слънчевата система. Проученият метеорит е част от астероид, формиран през първите няколко милиона години след създаването на Слънчевата система. По това време планетарните тела са били нагряти от радиоактивния разпад до екстремно високи температури, довели до разтопяването им.

Въртеливите движения на метала в процеса на последвалото охлаждане са генерирали магнитно поле, какво има и Земята днес. Тъй като астероидите са много по-малки от Земята, те са изстинали по-бързо. Процесите са протекли за по-кратък период от време, което ни дава възможност на учените да изследват втвърдяването на ядрото.

Изследователите смятат, че ядрото на Земята е започнало да се охлажда съвсем скоро от геологична гледна точка – преди по-малко от един милиард години. Не е ясно как точно това охлаждане ще повлияе на магнитното поле на планетата. Твърдото вътрешно ядро става все по-голямо, докато течното външно ядро изчезне, а заедно с него и магнитното поле. „Сега няма основания за паника“, казва проф. Харисън. „До пълното охлаждане на ядрото остават милиарди години и по-вероятно е преди това да ни унищожи Слънцето“.
И още информация за астероидите:
Скрити послания в метеоритите предсказват какъв ще е краят на Земята

Скрити послания в метеоритите предсказват какъв ще е краят на Земята - Novini.bg

Asteroides _ lagranepoca.com




Гласувай:
13



1. pvdaskalov - * ! *
24.01.2015 16:11
Пишете: "Твърдото вътрешно ядро става все по-голямо, докато течното външно ядро изчезне, а заедно с него и магнитното поле."
Това твърдение (към края на статията) е нелогично. Щом изстиването "върви" отвън-навътре, то би трябвало най-висока температура да се поддържа в центъра на Земята.
И още, защо се говори за две ядра - "твърдо вътрешно" и "течно външно". Ядрото е едно и втърдяването би трябвало да става по концентрични (сферични) пластове. Могат да се запазят течни обеми, обградени от изстинала до втвърдяване материя (въпрос на топлопроводимост), но това са локални огнища, поддържащи вулканичната дейност на планетата.
Поздрави за интересната статия!
И молба да се посочи източника на информация, където може би зададените от мен въпроси са изяснени.
П и е р
цитирай
2. mit777 - За астероидите
25.01.2015 08:15
Още информация за астероидите можете да видите в линковете на края на постинга. УСПЕХ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2600443
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031