Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2013 08:25 - До две седмици ще има 1 милион българи болни от грип
Автор: mit777 Категория: Новини   
Прочетен: 1713 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 16.01.2013 08:38


 До 2-3 седмици грипната вълна, която се пренася от САЩ към Европа, ще засегне масово и България. Това предрече по Би Ти Ви  д-р Ангел Кунчев, национален консултант по вирусни заболявания.
imageСпоред него някои европейски страни вече били засегнати от вирусната вълна. Той смята, че между 10 – 12 % от населението на България или около 1 млн. души ще бъдат повалени от вируса. Според специалистът българските здравни заведения са подготвени и ще могат адекватно да реагират. 
Гостът в студиото обясни, че в Ню Йорк, който бил най-силно засегнатият от грипната вълна в САЩ, заболелите тази година са били с 3 пъти повече. 
Епидемиологът припомни, че най-важните симптоми за заболяването са хрема, главоболие, мускулни болки по цялото тяло, обща отпадналост, която бързо поваля организма. Доктор Кунчев предупреждава също, че грипът е сериозно заболяване, не трябва да се подценява и в никакъв случай не трябва да се прибягва към самолечение. Той подчерта още, че антибиотиците са най-нежелания медикамент за лечение на грипа. 

Свинският грип, но и два по-различни от 2011 г. грипни щама - “Виктория” и “Уисконсин”, ще ни газят тази зима. Това става ясно от състава на новите противогрипни ваксини, които през септември ще се появят в аптечната мрежа, съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Сложно е да се каже дали няма да има и други циркулиращи сред населението щамове, добави тя. Най-голяма е вероятността все пак вирусите да са именно тези, които са включени във ваксината. Причината е, че експерти на Световната здравна организация непрекъснато наблюдават вирусите, които циркулират по света, и така с доста голяма точност предсказват кои щамове са доминиращи.

“Виктория” е от типа А (H3N2), а “Уисконсин” е от типа В. Миналата година у нас шетаха свинският грип H1N1 заедно с “Бризбейн” и “Пърт”. Първият е пандемичен, защото сравнително отскоро обикаля света и все още разболява много хора. Когато вирусът е нов като този, не само малките деца боледуват от него, но и по-големите на 20-30 г., макар че са млади и здрави по принцип. Обикновено всеки грип засяга най-много като бройка бебетата и малките деца, а най-много са усложненията при възрастните.

Затова и ваксината се препоръчва на първо място за тези групи от населението, а също и за хронично болните. Грипните ваксини вече са произведени и след като преминат процедурата по одобрение в нашата агенция по лекарствата, могат да бъдат закупени от аптеките. Добре е да се ваксинираме навреме, тъй като никой не може да предскаже с точност кога ще се надигне грипната вълна, казва проф. Кожухарова. Грипът е своеволен и непредвидим, а за образуване на имунитет са необходими около 2-3 седмици. Ако се стигне до недостиг на ваксини, поне рисковите групи ще са предпазени. Четете още:

Грипна епидемия повали Ню Йорк - DarikNews.bg
Имунитет срещу грип няма, лечението е без антибиотик




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2618343
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930