Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2014 11:48 - Хисарският поп Димитър Андонов
Автор: mit777 Категория: Музика   
Прочетен: 2197 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 28.09.2014 12:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 700 песни за 48 часа. Това е рекордът, който Димитър Андонов, известен като Хисарския поп, е готов да изпълни, за да влезе в "Книгата на Гинес". Ще пее, без да спира.

Както и преди, така и днес пее и свири по ресторанти, тържества и панаири. Прави концерти, върти семеен хотел, тренира с двамата си внуци студенти във фитнеса и се готви за най-голямото изпитание - да влезе в "Гинес". Надява се да събере средства за комисията в София, за да прослави българската народна песен. Обидно му е, когато
го наричат "бащата на чалгата".

"Моите творби са друг тип - нови градски песни", обяснява Андонов. В папка е събрал заглавията на 700-те си парчета. Като най-популярни посочва своите хитове "Елена, Елена, дете на дивата пустиня", "Дай си сърцето", "В малка къща живяхме", "Ти за мен си на света най-красивата жена".
image

Хисарския поп не помни кога за пръв път запял. "Но не съм спирал. Хората вървяха след мен. Успях да си направя триетажна къща в Хисаря, отворих заведение през 1992 г., давам стаи под наем за туристи", казва Андонов. В кризата обаче клиентите намалели. "Едно време по 200 души се събираха в ресторанта, музика до зори, ядене, пиене. Но няма пари, спряха да идват. Затворих кръчмата", не крие Хисарския поп. Единият му син е масажист в хотела, другият работи като охрана.

Гордее се с двамата внуци, които са студенти и помагат в хотела. Харесва живота си, защото сбъднал мечтата си - да пее. "Метнал съм се на майка. Знаеше 350 песни", разказва Хисарския поп. Родом е от пловдивското село Брестник. Когато бил на осем години, родителите го пратили ратай да пасе кравите на местните хора. "Не бях за там, все пеех. Включих се в танцовия състав", спомня си Андонов. На 17 г. купил първия си акордеон. "Не се сдържах, разбрах къде родителите ми са скрили спестени пари и взех 150 лв.

Отидох до съседното село Куклен да купя от бай Митко инструмента", казва Андонов. На връщане през целия път свирил и пеел, събрал колона зад себе си. Като се прибрал вкъщи, едва не си изял пердаха. "Няма хляб, носиш акордеон", отсякъл баща му. Димитър засвирил "Тежка беше нашата раздяла". Баща му бил седнал на почерпка с вино и сланинка със свой братовчед. "Прощавам ти... Кокошките ще мътят в акордеона", казал бащата.

Синът опровергал думите. Започнал да пее на танцови забави, оженил се за Мария. Родили им се двама синове. Всяка сутрин ставал в 5 ч да слуша предаването по програма "Христо Ботев" за народна музика.

Като се върнал от казармата, бил назначен за отчетник на тракторната бригада в ТКЗС-то в Брестник. Но не спирал да пее по забави. Славата му се разчула. Дошли шефове от санаториумите от Хисаря да го слушат. Харесали музиката и поканили Андонов да се яви на конкурс. Така станал културномасовик на санаториумите.( Никога не е бил  свещеник

Прякорът Хисарския поп се появил случайно. Когато издал първата си касета, романсите звучали, сякаш са записвани в огромен храм, чувало се ехо. "Хората решиха, че съм поп и така тръгна легендата", казва Димитър. Още живее с огорчението, че по времето на социализма в един от вестниците се появила статия как песните му били "пошли и замърсявали интонационната среда".
image

Преди 1989 г. пълнел площадите с почитатели. Но останал огорчен, когато през 80-те му забранили да пее, а само да свири. На всяка забава и сватба пращали милиционери да го следят. Хисарския поп не одобрява поведението на днешните фолк певици:

"Разголени, със силикон и обърнати джуки. Напомпани. Излиза някое красиво момиче, което си няма хал хабер от пеене. Научи текст, вкарват го в студиото, правят гласа с компютър и готово. Магаре да вкараш, ще зареве", не крие разочарованието си от новата смяна Андонов. "Напоследък попфолкът залязва, хората обедняха. Народът е отчаян, не му е да гръдобузести силиконки, но които умеят, имат работа", казва Андонов.

На свой концерт е постигнал рекорд, събрал 25 000 почитатели на стадиона в с. Априлово, Разградско. По времето на социализма бил харесван от първенците, които идвали в Хисаря. "На Тато пеех тракийски и родопски. Добри Джуров ми е идвал на гости, харесваше моето вино карловски мискет и бабеците, които правех. Джуров ми носеше купешка луканка срещу домашна", спомня си Андонов.

За Тато даже измислил песен. "Дядо Тодор Живков беше нашият тартор. Тато, при тебе живеехме в мир, за всеки работа имаше, за стари и за млади. Сега си спомням с радост и тъга. Ти си оставил за народа 13 милиарда, а от тях за народа няма 5 стотинки. Твоите момчета за една вечер станаха милионери, а младите в чужбина избягаха. Жени и деца и старци от глад умират", запява бавно Хисарския поп. За сегашните политици не би творил. "Имах песен за Бойко Борисов, но сега съм отчаян, защото предаде фронта. Ако е курназ момче, трябваше да вземе властта", смята Андонов. Нарича политиците "грешка на природата".

"Плюят по тях, а те мислят, че ги къпят. Нужни са нови компетентни хора, млади и умни глави, да държат сметка къде отиват парите. Българите са трудолюбиви. Трябваше да сме от най-богатите държави, а се разтурихме. Мъка, сърцата ни са болни", не крие разочарованието си Хисарския поп. И запява: "Защо ме, мамо, ти роди да свиря и да пея на бедни българи, по сватби и панаири.

Да плача, като зная как нашите деца стават ратаи в тая далечна чужбина." Наскоро изпял на наш емигрант по скайпа: "Я, кажи ми облаче, ле бяло". С нея смята да стартира маратона за рекордите на Гинес, ако намери средства да покани комисията.
Свързани статии  с Хисарския поп:
1. Колекция _ ХИСАРСКИЯТ ПОП _ VBOX7
2. Хисарския поп_ Живея със 120 лв. пенсия, разпродавам ниви, за да си помагам! ИНТЕРВЮ
3. Проститутка затворничка се представя за… Хисарския поп! 
4. Хисарския поп остана на улицата 
5. Информационна агенция Дартс нюз - dartsnews.bg
6. Хисарският поп прави нов хит за Бойко Борисов - www.PlovdivMedia.com
7. Минало незабравимо_ Прокурор гони журналисти заради Хисарския поп
8. Хисарския поп - Музика
9. БЛИЦ Шоу - Хисарския поп_ Изнемогвам!
10. http://tv7.bg/Терминал-7/-Пуснете-водата/Видео/Хисарския-поп-се-готви-за-Гинес_












Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2617991
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930