Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2020 10:10 - Институт за Забавно Развиващи се
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 5051 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

"Трябва да сме малко луди."

Тюлена

На този велик ден, официално откривам Института за Забавно Развиващи се (ИЗРъСи). Ето фундаментите.

Мототото на института е:

Ако не е смешно, няма израстване. Ако няма израстване, няма израстване, което пък изобщо не е смешно.

Човек може да се смее само на неочакваното. Неочакваното е скрито в промяната, а промяната е основа на еволюцията.

От друга страна (демек от чужбина), когато се случи нещо неочаквано, например получим от съдбата букет хуйове, при това увяхнали, можем да си поскубем косите (нъц израстване) или да се посмеем. За да се случи последното, трябва да успеем да видим ситуацията от друг ъгъл, тоест да пораснем.

Според една психологическа теория, смехът се ражда от неспособността на информацията да бъде категоризирана подобаващо в мозъка. Лута се между различни центрове на двете полукълба и накрая предизвиква късо съединение, наречено смях. Менталното развитие се случва по абсолютно същия начин. Когато не разбираме нещо, то или бива асимилирано в наличните ментални схеми (кур израстване) или предизвиква късо съединение и ги кара да се реорганизират в нови и по-сложни форми.

Психологията нарича този процес когнитивен дисеквилибриум. На махленски език това ще рече СЧУПВАНЕ на установените представи и очаквания. Както казва Людмил Станев, немецът се смее от средно тежка телесна повреда нагоре. Затова Германия е водеща световна сила.

Тук някой може да спори, че има и други пътища за израстване, освен хумора. На което аз ще отговоря, ебем ти го това израстване. Ерзац, афиф, сурогат работа. Обяснено на научен език – по-висш ред се създава само на ръба на реда и хаоса (виж теория на хаоса). Всяко нещо трябва да съдържа в себе си своята противоположност, като символа за Ин и Ян или принципа Ву Вей (да действаш без да действаш) в Дао философията. Иначе е обречено да стагнира или деградира.

Тройкаджиите са често по-успешни от отличниците, защото умеят да не се вземат насериозно. Гениални учени, творци и философи изпадат в елементаризъм, когато си повярват и зациклят в познатото (виж Айнщайн, Лойола, Дали, Б.Ф. Скинър). Това важи на всички нива – от онтогенеза (индивидуално развитие) до филогенеза (развитие на видове, организации и нации). Да вземем за пример религиите и комунизма – там никой не се смее. Така пропадат и най-добрите идеи. Казано накратко – Или се смееш, или не смееш.

Робърт Пърсиг обяснява този танц на противоположностите (статика и динамика) в своята теория за качеството ( виж „Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет“ и „Лайла“). Но най-добре го обяснява Людмил Станев:

„Нещата съвсем не са такива, каквито изглеждат, както казва на Джимито брат му. Вие не познавате нито Джимито, нито брат му. И те не ви познават, затова направо казвам: не само че всичко не е така просто, а просто не е така.“

Друг валиден аргумент. Препикаването на сериозността, както аз наричам осмиването й, съдържа в себе си основния постулат на научния метод – всяко знание е временно – то е моментно удобна конструкция до появата на нова информация. Казано на поетичен език в стил Уилям Блейката:

Тоз, който към радостта се пресяга,
крилатата й същност разрушава
Но който радостта целува в полет,
живее във безкрайната й пролет

Институтът за забавно развиващи се (ИЗРъСи) ще представя текстове и автори, които предизвикват израстване чрез смях или смях чрез израстване. Очаквайте скоро номинации на световни светила като Чжуан дзън, Марки Марк Твен, Тери Пръча, Оскар Дивия, Джулиан Барнал се, Ювал Харакири и, разбира се, Кафка. От нашите, достойни лауреати са Чешо Пухов, Ю Лъ, Люсо С, Николай Грозния, Зайо Кайо и джуджето Чарли.

Който иска да се образова малко за различните видове смях, нека клекне по-долу и се поучи от мастъра.

https://www.youtube.com/watch?v=yYTKD6NhrXc

Който пък знае тайните на смеха, просто да се почерпи с лудостта на Тюлена.

https://www.youtube.com/watch?v=4Fc67yQsPqQ






Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. crep - Трябва да прочета още поне няколко пъти,
15.05.2020 11:08
малко, абе всъщност много ми е трудно поради разликата в нивата,
но се надявам.....
Аз обичам между променливите величини да намирам, рядко,
и постоянни. И на тях да слугувам.
"Смейте се до просълзяване: на оптимистите и на песимистите." Ст. Л.
Това ли искаш да кажеш?
(всяко знание е временно – то е моментно удобна конструкция до появата на нова информация)
А Институтът ще признае ли Джон Ъпдайк да подходящ участник?
Успех на Института!
Ще следя развитието. :)
цитирай
2. bubetom - Или се смееш
15.05.2020 18:19
или не смееш :-)

https://www.youtube/watch?v=IuL1sEYX50I

цитирай
3. saankii - ......избрано..свежоо..размислящо/а,какво става с книгата )
18.05.2020 08:23
смехът се ражда от неспособността на информацията да бъде категоризирана подобаващо в мозъка. Лута се между различни центрове на двете полукълба и накрая предизвиква късо съединение, наречено смях.

))

„Нещата съвсем не са такива, каквито изглеждат, както казва на Джимито брат му. Вие не познавате нито Джимито, нито брат му. И те не ви познават, затова направо казвам: не само че всичко не е така просто, а просто не е така.“
цитирай
4. zarenkow - "Човек може да се смее само на неочакваното."
27.05.2020 00:44
Може и на очакваното и на неочакваното, а може и да не се смее на неочакваното, или на очакваното. Така индивидуално е чувството за хумор, както не можем да го дефинираме еднозначно. Като мисленето е, всеки казва - Аз мисля, но най много чувства , че мисли без да знае, какво точно и как се случва. "всяко знание е временно" разбира се, както всичко е временно, още повече, че знанието претендира за истина, а истината е само онова, в което вярваме и е различно от хипотезата действителност. Вярата превръща истината в неистина и обратно, както създава смеха и обратно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358351
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031