Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2015 06:16 - ЧОВЕК СЕ РАЖДА С ЧУВСТВОТО СИ ЗА ХУМОР И ОТ ТОВА, ДАЛИ ЩЕ ГО ЗАПАЗИ ИЛИ ЗАГУБИ, ЗАВИСИ КОЛКО ЩЕ МУ БЪДЕ ЛЕСЕН ЖИВОТЪТ
Автор: mit777 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1625 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 21.09.2015 06:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 21 септември преди 111 години се ражда великият живописец Стоян Венев. Той е един от художниците, с които седне до своя велик съгражданин Владимир Димитров – Майстора. Дори само заради това, че един трети голям художник – Иван Вукадинов, смята, че ако има българско изкуство, то е защото българското изкуство има Майстора и Венев. А когато Вукадинов даде такава оценка за свои колеги, пък били те негови предшественици и учители, думите тежат повече от олово.
image
Венев е толкова типично наши и толкова съхранен от чужди влияния, че от платната му българското избива. „Какво най-много обичам да рисувам? Хората, хората, и пейзажи, и хората. Аз не измислям нищо – аз всичко вземам от народа, от народните умотворения, от приказките за народа. Аз само изразявам, доколкото мога, в своите рисунки онова, което народът казва, което мисли и чувства. Което съм чул от народа – него рисувам“, споделя приживе Стоян Венев.
Днес една малка и будна част от същия този народ иска да се реваншира на вечно усмихнатия художник. От градската галерия тръгва идеята в Кюстендил да бъде изграден паметник на Стоян Венев. Майстора вече има своя монумент, който се издига пред галерията, носеща името му. Междувременно вече една от залите й носи името на Венев.
image
Има символика във всичко – първи по време е Майстора, но ръка за ръка с него върви по-малкият му събрат Стоян Венев. Както самият художник многократно и с неповторимо чувство за самоирония се е изобразявал до великия си приятел.
„Може да се каже, че в моите картини веселбата ражда веселба", казва Венев, на когото нищо човешко никога не му е било чуждо. Дори е рисувал собствените си прегрешения с невероятно чувство за хумор и самоирония.
image
„Човек се ражда с чувството си за хумор и от това, дали ще го запази или загуби, зависи доколко ще му бъде лесен животът. Пълноценният човек не се страхува нито от своето, нито от чуждото чувство за хумор. Затова пък към него винаги се отнасят с подозрение еснафите, хората с гузна съвест, полуинтелигентните. Макар че и те се смеят! Затова не вярвайте на всеки, който се смее!“
В това сякаш е закодирана житейската философия на Стоян Венев – един гений с четка, който винаги ще остане с изкуството и невероятния си талант по нашите земи. Дори всич
ки да емигрираме от България.
image




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2617860
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930