Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2014 14:11 - Фантастичният сюрреалист Салвадор Дали
Автор: mit777 Категория: Изкуство   
Прочетен: 6900 Коментари: 0 Гласове:
13

Последна промяна: 26.05.2014 09:10


 Испанският художник-сюрреалист Салвадор Доминго Фелипе Дали е роден на 11 май 1904 г. в каталунско градче близо до френската граница. Почива на 23 януари 1989 г. Характерни в творчеството му са забележителни и ексцентрични произведения в живописта, скулптурата и графиката. Нов поглед, ново мислене, почти шокиращо откровен арт – приет не от всички, но от всички запомнен. Предизвикателство към свенливостта на рационалното мислене. image

Първото студио на Дали е построено от родителите му, а когато е на 13 години бащата му организира изложение на картини на сина си, рисувани с въглен. Тази импровизирана първа изложба е в дома им. Две години по-късно младият творец представя публично свои картини в общинския театър във Фигерас.
Художественото образование, което Салвадор Дали получава в Общинското художествено училище е последвано от обучение в Академията по изящни изкуства в Мадрид, където художникът се мести през 1922г. Привлечен е от кубизма, както в известна степен и от дадаизма, в чиято област експериментира.
*кубизъм – авангардно движение в изкуството, отричащо пропорциите и наложените в обществото концепции и за красота
*дадаизъм – открояващо се с почти абсурдни и нихилистични представи за красота и естетика арт движение

image

През 1925г. самостоятелната изложба на Салвадор Дали в Барселона получава противоречиви отзиви, а година по-късно е принуден да напусне Академията малко преди завършването й след изказване от негова страна, че няма достоен преподавател, който да проведе изпитите с него. 1926г. се оказва от друга страна успешна за младия художник, който се запознава в Париж с Пабло Пикасо, от чиито творби е възхитен и повлиян за своите собствени.
Дали става все по-популярен с оригиналните си и “смущаващи” идеи, дал е пълна свобода на въображението си и контакти с други творци, споделящи неговия абстрактен свят.


image

По време на Втората световна война Дали заминава за САЩ, където прекарва осем години. Част от това,което създава през това време са своя първа колекция от бижута, съвместна работа с Уолт Дисни върху филм, който за съжаление не е реализиран, илюстрации върху Макбет и Дон Кихот и издаване на “Тайният живот на Салвадор Дали” – негова автобиография, публикувана на втората година след преместването на художника в Щатите. (През 1964г. следва продължението на автобиографията – „Дневникът на един гений”.)

Първата самостоятелна изложба в Ню Йорк е организирана през 1933г., а три години по-късно Дали изнася лекция в Лондон на Международната сюрреалистична изложба облечен във водолазен костюм. В Лондон се запознава и със Зигмунд Фройд и прави множество портрети на психоаналитика. Символизмът присъства активно в творбите на Салвадор Дали. Отличаващите се „течащи часовници” за първи път присъстват в „Упоритостта на паметта” – тематични с теорията на Айнщайн, че времето е относително, а не нещо фиксирано. Слонът и яйцето са други открояващи се символи в произведенията на художника.

image

image

Дали е автор на над 1500 картини, илюстратор на множество книги и създател на графики, скулптури, бижута, както и филмови и театрални декори, дизайн на облекла и др.

image

Част от творбите на Салвадор Дали са скулптурата “Бюст на Данте”, картините “Халюциногенният тореадор” и “Кошница хляб” , холограми (изложени 1972г. в Ню Йорк, галерия Нийдлър), илюстрации към новото издание на Библията, хиперстереоскопичната картина “Дали повдига кожата на Средиземно море, за да покаже на Гала раждането на Венера” (изложена 1978г. в музея Guggenheim в Ню Йорк.). Дали е удостоен и с титлата Маркиз на Пубол от испанският крал Хуан Карлос, през 1982г.

image

image

image

Вижте интересни клипове, свързани с творчеството на Салвадор Дали:

Салвадор Дали - Картини _ VBOX7

▶ The Dali Universe Venice - YouTube

Salvador Dali - Destino. Walt Disney (2003) HD1080 - YouTube




 










Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2615492
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930