Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2015 06:11 - СЕНЗАЦИЯ! Гробът на хан Аспарух открит!
Автор: mit777 Категория: История   
Прочетен: 5863 Коментари: 3 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Наш сънародник от Украйна се натъкна на гроба на хан Аспарух намиращ се на територията на завод в Запорожието

Иван Петрович Ангелов намери гроба на хан Аспарух по карта от 1930 година. Строителният инженер е потомък на български бежанци от Стара Загора, отишли в Украйна преди повече от 150 години. Нашите сънародници в Украйна са известни с названието таврийски българи. Инженера Иван Петрович Ангелов съвсем случайно намира един отчетен доклад, направен от украинеца археолог Владимир Автономович Гринченко. В този доклад той обявява през 1930 година, че научната експедиция, която ръководи е попаднала на невероятна находка. Учените докладват за откритието на гроба на хан Аспарух, трети по ред син на старобългарския владетел хан Кубрат.imageimage

Откритият храм бил намерен в малко селище в Запорожието , което в последствие се превръща в голям индустриален район. Съвсем скоро след направеното откритие украинският археолог е вкаран в затвора от диктатора Сталин. Там прекарва няколко години, а после е освободен. За съжаление Владимир Автономович Гринченко живее много кратко и не успява да докаже откритието си, като защити тезата, че там наистина е погребан основателят на Българската държава.

В намерения от Иван Ангелов доклад се споменава, че в царската гробница е открито стреме от злато и оръжие, което е обрисувано със знаци, каквито има по сабята на хан Аспарух.

В находката бил открит и лъв от злато, подобен по размер и форма, като на хан Кубрат. Сред историческите трофеи са открити множество метални, сребърни и златни предмети. Част от тях намерили място в различни музеи в Украйна, а други били изгубени или откраднати. Най-ценната от всички находки е голям Сребърен орел, на гърдите на когото със старобългарски руни стои надпис Исперих.

Иван Ангелов се свързва с дъщерята на починалия археоло, с намерението да научи нещо повече около разкопките. Така научава за картата на Гринченко, която намира, съхранена в Института по геология.

От тази карта строителния инженер разбира къде е точното място на гроба на хан Аспарух.  Само, че на историческото място в земята вече няма и помен от никакви археологически находки. То се намирало в двора на огромния завод Запорожкокс.

Според други археолози, сред които и българина Георги Костов там наистина се намира гроба на хан Аспарух.

През 2010 година с разрешението на украинските власти Иван Ангелов и други български родолюбци слагат на историческото място мемориална плоча с надпис. На нея пише, че археологът Владимир Гринченко е открил гроб на представител на рода Дуло.




Гласувай:
14



1. shtaparov - Това е много интересно с единств...
05.10.2015 16:32
Това е много интересно с единствената забележка,че Аспарух (Испор,Еспор) не е бил "хан",а Каназ (Къняз,Княз) и един въпрос- приложената снимка наистина ли е от неговия гроб? Понеже цветни снимки с такова качество през1930 г. едва ли са правени,но на тази все пак се виждат златни или позлатени стремена.
цитирай
2. didanov - . 6. ) Катраг умер в Балтаваре( на ...
07.10.2015 15:02
.6.) Катраг умер в Балтаваре( на мястото на бъдещия г.Болгар), Бат Боян - в Киеве, Кызыл-Кубар - Кызыле(Охрид), Лачын - в Италии. Аспарух, чувствую приближение смерти, велел перевести его из Бильсага(Плиска) в главное святилеще - Торна-Уба(Тырново), где попросил прощения перед духами предков за то, что умирает от старости, а не на поле боя. Перед кончиной Аспарух, как и Кубрат, и Котраг, и Бат-Боян, сказали слова "Нет бога кроме Бога" по арабски и по тюркски("Бир Тангра"). Это разказал Арслан Тертер(Гази-Баба)..."(том 3, 1997 г., стр.167).И така, оказва се, че Аспарух построил на това място светилище, което станало главното в страната, където се провеждали и народни събори. По негово желание самия той бил погребан там. Около него възникнала крепоста Торнаба - Търновград, а по-късно и целият град получил името си от тази крепост. Т.е. мястото е свързано с владетелския род от самата зора на българската държава.
цитирай
3. atil - Да, не е погребан нито при праговете ...
11.10.2015 16:16
Да, не е погребан нито при праговете на Днепър, нито в Запорожието. И Паисий дава същите сведения, че починал от старост и преди смъртта си поискал прошка, че умира на легло а не в битка. В Търново трябва да му се търси гроба. Между другото Търново изпълнявало ролята на столица не случайно и по времето на Крум и Омуртаг. Докато бъде възстановена разсипаната Плиска.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2602896
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 952
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031