Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2015 10:43 - Акве калиде, Бургас -Светилището на Трите нимфи
Автор: mit777 Категория: История   
Прочетен: 1625 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 08.07.2015 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image „Акве калиде – Термополис”* възниква около топлите минерални извори още в тракийско време в І-во хилядолетие преди Христа, когато траките превръщат горещия извор в най-почитаното светилище на Трите нимфи.
image
Балнеокомплексът е с площ 6 декара, в посока север-юг дължината му е 86 метра. Това го прави един от най-големите в света. Заради лековитите минерални извори Аква Калиде – Термополис е просъществувал без прекъсване векове наред. Падали са империи, сменяли са се цивилизации, но в тракийската, римската, византийската, османската и българската епохи хората не са спрели да посещават мястото. Заради този постоянен интерес, около банята е възникнал цял град.
* Aquae Calidae, в превод от латински означава: при горещите води.
image
Множество исторически източници сочат топлите извори в града като едни от най-добрите в целия свят. По времето на император Траян наблизо е изграден римският път Виа Понтика и край баните е построена пътната станция Акве Калиде.
Виж още - Обличат в стъкло Акве калиде
Златни монети в Акве калиде

По времето на император Септимий Север пак там се провеждат специални тържества и спортни игри, наричани „Северия Нимфеа“. През късното средновековие Акве Калиде става известен като Терма или Термополис (от гръцки – топъл град). През VI век древното селище вече е с разширени бани и изградени крепостни стени. Лековитите извори на Акве Калиде са посещавани от едни от най-известните владетели по тези земи - Филип II Македонски, Юстиниан I, хан Тервел, Константин IV.
image
Градът се е отличавал с изключителна красота и богатство. През ХVІ век султан Сюлейман Великолепни оценява лечебните качества на водата на това място и изгражда изключително модерен за времето си хамам (турска баня).
image
Област Бургас е най-голямата по площ от 28-те области на България. МПС-кодът ѝ е А. Намира се в Югоизточна България. Административен център е град Бургас. На изток тя граничи с Черно море, на запад с областите Сливен и Ямбол, на север — с областите Варна и Шумен, а на юг — с Турция. Област Бургас заема площ 7 748,1 км2 и има население 409 018 души (по експресни данни от преоброяване 2011)

Географското разположение на Бургаския регион е благоприятно за развиване на морски отдих и туризъм. Главният туристически сезон е през лятото.

За област Бургас хората казват, че е „кръстопът на най -древните цивилизации”, но освен с безценните си археологически находки и богатото културно - историческо минало тя е уникална със своето туристическо настояще. В област Бургас се развиват различни видове туризъм – морски и балнеологичен, селски, еко и ловен, културен и религиозен. Тук планина и море се сливат в едно, тук е столицата на балнеологията в България, тук са мощите на Св. Йоан Предтеча, тук се произвеждат едни от най-добрите вина в страната.





Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mit777
Категория: Туризъм
Прочетен: 2618503
Постинги: 752
Коментари: 280
Гласове: 953
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930