Прочетен: 6493 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 01.07.2019 20:38
Тази седмица излезе уникалното изследване на д-р Пламен Митев „Овчарския нож на българина през Възраждането“, ИК „Парнас“, печат „Абагар“ АД, Велико Търново, 2019 г., ISBN 978-954-8483-59-9. Книгата е супер луксозно издание, голям формат (над А4), тип албум с над 250 цветни снимки и илюстрации, 207 страници (дебела гланцирана хартия), цена 60 лв. Книгата тежи и в буквален и в преносен смисъл – тежка е около 1,8 кг. т.е. колкото голям нож батал, тъжък една ока и половина…..
Искам да отбележа, че подобна книга върху тази материя и още повече в такъв обем и качество, до сега в България не е излизала. Това ще е страхотно помагало и справочник за историци, етнографи, музейни работници, изследователи, колекционери и всякакви любители на българските старинни ножове и оръжия – овчарски, хайдушки, каракулаци, ятагани и др.
Авторът сам е колекционер на такива хладни оръжия, с голяма лична колекция и е работил над 5 години върху книгата си. Представени са историята на овчарските ножове, технология на изработка, типологията на тези ножове (което систематизирано се извършва за първи път у нас), търговски взаимоотношения, ножарски еснафи и правила, изследване на орнаментиката и майсторските клейма, употреба и научен апарат с цитирана литература. Изследването е много задълбочено и проследява в детайли всички особености на ножовете и оръжията, като материала е чудесно илюстриран със стари фотографии и цветни снимки на уникални образци на различните видове ножове и остриета, попадащи в групата „овчарски ножове“. Всъщност такива ножове са използвани също и от по-щироките слоеве на българското население в Османската империя, както и от други етноси в рамките на империята и даже извън нея, включително и след Освобождението. Важно е да се подчертае, че този вид ножове са чисто български и са призвеждани изключително на територията на България и българското землище (там където са населявали българи). Те са използвани главно от цивилното население, но също и от военнизираните прослойки – дервентджии, пандури, доганджии, войнигани, карачи, чувачи, полски пъдари, опълчение (срещу кърджалии, даалии и др.), а също и от еничери, акънджии, башибозук, хайдути, харамии и воеводи.
Пикът на производство и употреба на овчарските ножове (най-вече известни като каракулаци и аккулаци) е от началото на 19-ти в. до периода между двете Световни войни, когато това производство започва да затихва и постепенно да изчезва от историческата сцена. Към средата на 19 в. само в Габрово е имало над 1000 майстори-ножари и ковачи, които са изработвали прочутите ножове (по номенклатура над 150 вида: грошляк, кокони, яламия, батал, каракулак, аккулак, ятаган, сойка, сатърлия, бъчварски, буйновски, аширтмалии, двоечки, троечки, балъкчийски и др.).
В днешно време в България все още има около една дузина майстори, които изработват тези ножове по „канон“ и по старите правила, но тези занаяти вече са на изчезване за съжаление. Именно за това книгата на д-р Пламен Митев е толкова необходима и ценна в този момент, защото фиксира много от тези неща – история, традиции, предания, понятия, наименования и термини, технологични особености, образци от стари ножове и др., които са вече на изчезване. Все още я има и живата връзка с традиционните занаяти свързани с ножарството – ковашка работа, точилари, изработката на кании, обков, чирени, набивки, както и останали стари майстори имащи тези умения и знания. Така те ще бъдат съхранени за следващите поколения, защото това е част от нашата история и специфична култура.
В общата историческа част имам някои леки забележки, но като цяло книгата е много стойностна като изследване и принос в етнографията.
Още веднъж поклон пред всеотдайния труд на автора за чудесното и патриотично четиво, повдигащо националния дух и съхраняващо отколешните традиции на българина.
Съдържание:
1. Увод ………………………………………………………………...7
2. Епохата на българското Възраждане………………………………. 9
3. Овчарството през Възраждането…………………………………..27
4. Овчарският нож……………………………………………………..51
4.1. Набързо за ножовете въобще……………………………………..51
4.2. Изработване на овчарския нож…………………………………...58
4.3. Характеристики на овчарския нож……………………………….80
4.4. Устройство на овчарския нож…………………………………….84
4.5. Типове овчарски ножове………………………………………...102
4.6. Украса на овчарския нож………………………………………...143
4.7. Марки на овчарския нож………………………………...………170
4.8. Ножницата на овчарския нож……………………………………184
4.9. Поверията за овчарския нож………………………………...…...196
5. Заключение……………………………………………………..…...197
6. Литература……………………………………………………….….205
Сайтове за поръчване на книгата:
https://balkan.auction/bg/auction/4778851/ovcharskiyat-nozh-kniga-karakulak-kinzhal-ostrie
https://www.olx.bg/ad/ovcharskiyat-nozh-na-balgarinya-prez-vazrazhdaneto-karakulak-ostrie-CID618-ID7Smu6.html#32327e2540
2. Най-големият български портал за бойни изкуства
3. Кунг-фу майстор на 116 г.
4. Световната конспирация срещу здравето
5. проф. Григорий Климов
6. Непознатата история
7. Любим линк
8. Любим линк
9. Двери на Православието
10. Пръст сложен където трябва!
11. Фондацията на д-р Матиас Рат
12. Исторически изследвания; история на България
13. Школа "Златен Дракон"; Кунг-Фу, традиционни бойни изкуства
14. "Онгъл" патриотична неформална организация
15. "Древна България" историческа група
16. "Големите 5 лъжи..." историческа група
17. Българска федерация по Кунг-Фу и Тай-Чи
18. Школа "Златен Дракон" /втори сайт/