Прочетен: 1538 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 29.11.2017 12:44
Дори не подозирате колко много полезни вещества се съдържат в тези мънички семенца.
Само три грама от него са достатъчни да осигурите повече от 30%-ната дажба на мед и манган за организма си, както и почти толкова магнезий и калций.
Същото количество сусам набавя 20% от така нужните за организма фосфор и желязо.
Сусамът се използва от хилядолетия. И днес тези малки зрънца се считат за мощно средство в борбата с множество заболявания.
Високото съдържание на цинк в сусама е от изключителна важност за тъканите в организма и за кожата.
Той е в състояние да възстанови еластичността на кожата ни за кратко време. Сусамовото масло пък има успокояващо действие при кожни изгаряния.
Може да се използва и при грижите за добра устна хигиена.
Ако се жабурите продължително с него, ще предпазите устната си кухина от бактериите. Освен това то помага за отстраняването на зъбната плака и оказва благотворно действие върху венците. Не на последно място сусамовото масло помага да се сдобием с така мечтаните бели зъби.
Сусамът изобилства от магнезий, който пък спомага за понижаването на кръвното налягане.
Тези малки семенца са изключително полезни за подобряване на състоянието на сърдечносъдовата дейност и помагат за превенция от атеросклеротични лезии.
Лечебните му свойства не се изчерпват дотук, той е полезен и за костите, тъй като в него си съдържат големи количества калций и цинк, които са особено полезни за здравината им, пише bolime.net.
Фибрите съдържащи се в сусамовото сме пък подпомагат изхвърлянето на токсините от организма.
АРТРИТ – ЛЕК С МАГНЕЗИЕВО ОЛИО И МАГНЕЗИ...
Суперхраната конопено семе
Необходими продукти:
- магданоз
- 1 супена лъжица бял оцет
- 3 скилидки чесън
- ¼ чаша сусам
- сокът на 2 лимона
- 2 броя патладжани
Начин на приготвяне: Печете патладжаните на грил, докато омекнат, в продължение на 15 мин., като постоянно ги обръщате от всички страни. След това, докато още не са изстинали, обелете кожата им. Смелете ги с машинка за мелене, докато станат на пюре, а след това добавете към пюрето сусамения сос, лимоновия сок, оцета и чесъна. Ястието се поднася подправено със зехтин, поръсено с магданоз и червен пипер.